Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Saoto

Saoto
Saoto

Saoto

Een heldere Surinaams-Javaanse kippensoep met lekker veel garnituren: gebakken aardappelsticks, gekookt ei, gekookte rijst, taugé en gebakken uitjes bijvoorbeeld. De soep is van Javaanse afkomst en heet in de Indonesische keuken soto ajam.

Wat is Saoto?

Saoto is een heldere Surinaams-Javaanse kippensoep met lekker veel garnituren. Aardappelsticks, gefrituurde vermicelli, gekookt ei, gekookte rijst, taugé, gebakken uitjes – het hoort er allemaal door- en overheen. Het gerecht klinkt simpel en ingewikkeld tegelijk. Kippensoep? Eitje. Maar dan al die extra’s, maken die het niet allemaal een vreselijke toestand?

Niet voor niets zijn er in het land zelf overal eettentjes waar je een lekkere saoto kunt bestellen. Daar wordt de kippensoep vers getrokken van kippenkarkassen, -koppen en -poten. Het kippenvlees wordt gerafeld en nog even knapperig gebakken en de saotofrietjes (aardappelsticks) en de so-oen (vermicelli) worden vers gefrituurd.

De lekkerste saoto van Surinaamse schijn je te kunnen vinden in de warungs (eethuisjes) van de Javaanse wijk Blauwgrond in Paramaribo. Hier slaat het culinaire hart van de Javaanse Surinamers.

Wist je dat...

De soep is van Javaanse afkomst en heet in de Indonesische keuken soto ajam. De Indonesische variant is net even iets anders – gekookte in plaats van gefrituurde aardappel, meer geelwortel, minder laos en piment. Het schijnt dat de Indonesische soto ooit ook saoto heette, maar ergens in de laatste honderd jaar een ‘a’ is kwijtgeraakt.

Bereiding

Voor het klaarmaken van een saoto biedt de Surinaamse toko allerlei snelle hulpmiddelen. Saotobouillon uit een potje bijvoorbeeld, of droge saotomix waar de aardappel en vermicelli al voor je zijn gebakken en gemengd. Maar alle shortcuts ten spijt, smaakt de soep toch het best wanneer de verschillende onderdelen vers en met zorg zijn bereid.

De basis is een kippensoep, getrokken van kip met salamblad, laos, sereh, piment en uiteraard maggiblokjes. Het gegaarde kippenvlees uit de soep wordt geplukt en gaat terug in de pan. Soms gaat er nog wat extra apart gebakken, knapperige kip doorheen, voor de lekker.

Alle garneringen worden van tevoren klaargemaakt en in diverse kommetjes klaargezet. Tijdens het opscheppen doe je eerst de gewenste garnituren in je kom – taugé, gekookte rijst en een gekookt ei bijvoorbeeld. Hierover schep je de kippensoep, die je bestrooit met gehakt selderijblad en gebakken uitjes.

How to eat

Een goede saoto eet je kokend heet, met naar smaak gesneden madame-jeanettes (Surinaamse peper) of Surinaamse sambal.

Erbij

Ben je een beetje scheutig met de garnituren, dan is saoto al snel een maaltijdsoep.

Probeer ook eens

Met maaltijdsoepen wordt het nooit saai op tafel. Ze kunnen totaal verschillend zijn – zet deze drie maar eens naast elkaar op tafel: Surinaamse saoto, Nederlandse snert en Mexicaanse pozole.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Saoto bij jou in de buurt?

Voer je postcode in