Bitterballen hero
July 23, 2020 (Bijgewerkt May 7, 2021)

Deze vegan gerechten kun je laten bezorgen in Den Haag

Veganisme is in Nederland aan een serieuze opmars bezig. Van ‘gewoon’ vegan kijkt niemand meer op; de meeste restaurants serveren op zijn minst een of twee veganistische opties en er duiken steeds meer volledig vegan restaurants op. Intussen bedenken chefs steeds leukere en lekkerdere gerechten zonder dierenleed en -producten. 

Ook in Den Haag groeit het aanbod van veganistisch en plantaardig eten gestaag, van ‘niks meer aan doen’ klassiekers als falafel tot innovatieve Indiase gerechten en slimme snackbarconcepten. Eén ding is zeker, je hoeft je als veganist in de hofstad niet te vervelen. Dit zijn de beste vegan restaurants van Den Haag. Geen zin om de deur uit te gaan? Geen probleem. De gerechten van onderstaande restaurants worden zó bij je thuisbezorgd.

Foam

Willemspark

De duizendpoten van Foam hebben het druk. Ze bemannen hun gezonde hotspot – een ontbijt- lunch- en koffietentje in de gezellige Frederikstraat. Ze runnen een cateringbedrijf en houden ook nog kookworkshops en inspiratiesessies. Veel van hun vleesvrije, biologische gerechten zijn tegelijkertijd vegan. 

Buitengewoon is de Sauerkraut Wrap, met – inderdaad – zuurkool, gedroogde tomaat, truffelroom en een halve avocado of wat tempehbacon. De Sticky Tempeh Bowl met pindadressing, verse mango en cashewnoten smaakt naar Azië-in-een-kommetje. Er zijn veganistische desserts waaronder de intrigerend genaamde Sharp Sharp Pie, die erom vraagt geproefd te worden.

Foam is een plek waar je elke dag van de week kunt vertoeven van het ontbijt tot in de late middag. Af en toe kun je er ook dineren – ze houden thema-avonden, zoals het Italian Plantbased Dinner, met vier gangen voor maar €24,95. Check hun social media en schrijf je snel in, want voor je het weet, zitten deze verrassende avonden vol.

De Vegetarische Snackbar

Centrum

Een gewone snackbar, maar dan vegetarisch, zo omschrijft eigenaar Jürgen zijn zaak op het Stationsplein. En zo ziet het er ook uit. In de vitrine liggen de snacks klaar, net als in de ‘echte’ snackbar met plasticjes eroverheen tegen het uitdrogen. Het oog ziet frikandellen, bamischijven, kroketten en bitterballen. Aan het spit draait de kebab voor een broodje shoarma of een döner.

Iemand zin in een veganistische cornetto?

Maar toch vinden we Jürgens beschrijving wat aan de bescheiden kant. Want aan de snacks bij deze snackbar komt geen dier te pas, laat staan separatorvlees. Veel van het aanbod is zelfs veganistisch, zoals de vegan hotdog, de kokos-linzensoep, kibbeling (let wel even op de saus) en een gemengde salade met vegan tonijn. En dan hebben we het nog niet eens over de toetjes gehad. Iemand zin in een veganistische cornetto? 

Nee, een gewone snackbar is De Vegetarische Snackbar zeker niet. Het is een unieke tent en een feest voor de lekkere veganistische trek.

Maoz

Centrum

Op de hoek van het Plein met de Lange Poten zit Maoz, de wereldwijde vegan falafelketen die ooit het falafelballetje in Nederland introduceerde – in 1991 om precies te zijn. Hoewel je er enkele andere gerechten kunt bestellen, waaronder een frietje, komt iedereen hier eigenlijk maar voor een ding: een pitabroodje falafel, met daarop zoveel mogelijk lekkers van de dagverse saladebar. Nu we erover nadenken: het broodje falafel zou weleens het meest gegeten veganistische gerecht van het land kunnen zijn.

Je kunt wel stellen dat de saladebar de echte trekpleister van Maoz is. Wie houdt er nou niet van gratis extra’s? De neiging om de salade zo hoog mogelijk te stapelen is groot, en daarmee ook de kans dat je al vol zit voor je überhaupt een falafelballetje bent tegengekomen. 

Tegenwoordig is het hele menu van Maoz veganistisch, en bovendien is de falafel glutenvrij – eet ‘m met een salade-, hummus- of rijstbowl voor een volledig glutenvrije maaltijd.

Veggiesaurus

Laakkwartier

Bijna alles bij Veggiesaurus is veganistisch. Het wisselmenu verandert elke twee weken en de inspiratie komt van heinde en verre – het Midden Oosten, Mexico, India, noem maar op – je eet hier dus niet snel twee keer hetzelfde. 

De ene week staat de kaart vol Mexican Magic – gegrilde maïskolven, taco’s gevuld met sojavlees en courgette gevuld met bonen. De andere week is het allemaal Fusion Fashion wat de klok slaat – aubergine dumplings! – of zijn ze creatief in de keuken met een kaart waarop dim sum met kip tandoori staat (nepkip uiteraard). Het is duidelijk: hier houden ze van experimenteren, en van variatie.

Voor mensen die echt niet van verandering houden, zijn er de blijvende specials: vegan burgers en een mooie verzameling Indiase hoofdgerechten, die je ook als thali (schotel) kunt bestellen. Veggiesaurus heeft geen zitplaatsen, dus je kunt afhalen of thuis laten bezorgen.

Krishna Vilas

Centrum

De hoeveelheid restaurants in Nederland waar je een aDe hoeveelheid restaurants in Nederland waar je een authentieke Zuid-Indiase dosa kunt bestellen, is op één hand te tellen. Deze crispy pannenkoekjes van semolina of linzen- en rijstmeel zijn niet zo bekend als hun Noord-Indiase neefjes Curry en Dal. En daar mag best iets aan gedaan worden, want ze zijn minstens zo lekker. 

De hoeveelheid restaurants in Nederland waar je een authentieke Zuid-Indiase dosa kunt bestellen, is op één hand te tellen.

Dat vindt men bij de vegetarische keten Krishna Vilas duidelijk ook. Met behulp van in India getrainde chefs stelde men een menu samen waar lekker veel dosa’s op staan, waaronder tal van veganistische. Blijf weg van kaas, curd en karnemelk of vraag hulp aan het supervriendelijke personeel om zeker te zijn dat er geen dieren aan je keuze te pas zijn gekomen.

De dosa is niet de enige moeilijk-te-vinden Indiase heerlijkheid op het menu van Krishna Vilas. De Indiase ontbijtfavoriet Uthapam is het vermelden waard, evenals de Sambar Vada, kruidige, hartige donuts die je in sambar dipt.

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel