April 1, 2021

Zo maak je thuis-uit-eten Michelinwaardig

Nu de restaurants gesloten zijn, missen we allemaal af en toe een culinair avondje uit op sterrenniveau.

Denk aan witte tafellakens, kristallen wijnglazen en fraai opgemaakte borden. Helaas wordt het momenteel op gastronomisch gebied niet veel interessanter dan een aflevering van Masterchef op tv. Tenzij je net zo goed kunt koken als Gordon Ramsay, dan kom je misschien we lin de buurt van een Michelinster. Zo niet, geen zorgen: je hoeft geen echte keukenprinses of keukenprins te zijn om een sterrendiner op tafel te toveren. Je kunt nu ook je favoriete sterrendiner in huis halen zónder dat je ervoor hoeft te koken.

Dus fijnproevers, opgelet: trek je galakostuum aan, poets je zilverwerk op en haal de meesterchef in jezelf naar boven. Met deze 5 supermakkelijke stappen til je thuis-uit-eten naar sterrenniveau. Een fijn avondje thuis gegarandeerd.

Stap 1: Hou je niet in met het aantal gangen

Het is vanzelfsprekend dat een gastronomisch diner indrukwekkender is dan een kommetje soep en een broodje. Maar hoeveel gangen heb je nodig om van een echt menu te spreken? Het antwoord: dat ligt eraan.

In restaurant met een Michelinster kun je meestal aan het bestek naast je bord al zien hoeveel gangen ze voor je in petto hebben. Maar bestel je een diner aan huis, dan mag je zelf het aantal gerechten kiezen. Voor een complete gastronomische ervaring bestel je het liefst rond de vier gangen: een hors-d’oeuvre (een chique hapje voorafgaand aan het diner), een voorgerecht, een hoofdgerecht en tot slot een dessert. Maar als je echt los wil gaan, houdt niets je natuurlijk tegen om een twaalfgangenmenu te bestellen.

Hoe dan ook, wees niet te zuinig met het aantal gangen. Door de zorgvuldige bereiding, passen de smaken perfect bij elkaar. Dus: hoe meer gangen, hoe completer de smaak. Voor een goed samengestelde Mediterrane menukaart moet je bij El Qatarijne in Utrecht zijn. Bestel hun gastronomische viergangenmenu met de lekkerste Zuid-Europese smaken, zoals pasta met zalm, zeeduivelfilet en aardperen. 

EL QATARIJNE

Stap 2: Kom in de goede stemming

Heb je je menu samengesteld en het eten besteld? Gefeliciteerd, het moeilijkste deel ligt achter je! Denk nu aan je favoriete luxe restaurant en probeer terug te gaan naar dat ene geluksmomentje. Je weet wel: wanneer de ober jouw eten komt brengen. Zit je al in de juiste sfeer?

Gastronomische restaurants – met of zonder Michelinster – zijn expert in het combineren van het juiste eten met de juiste sfeer, van de verlichting tot de servetten. Je komt in deze restaurants dus al in de stemming voordat je überhaupt je voorgerecht hebt gehad. 

Wil je die sfeer thuis nabootsen, stop dan wat moeite in je tafelaankleding. Leg je meest chique linnen op tafel en steek kaarsen aan voor dat zachte, flikkerende licht. Zo makkelijk is het. Prachtige gerechten, zoals de lasagne van PizzaBar di Vicini in Rotterdam, vragen om een stijlvolle achtergrond. En met de hulp van deze korte video lukt het je sowieso om de tafel mooi te dekken.

Stap 3: Zet (achtergrond)muziek op

Elke kenner zal je vertellen dat de juiste muziek heel belangrijk is voor een culinaire topbeleving. Gelukkig is er Spotify, met alle soorten muziek die je je maar kunt wensen. Van afspeellijsten met klassieke muziek tot de fijnste jazz. Dus welke sfeer je tijdens het thuis-uit-eten ook creëert, je vindt er sowieso de perfecte afspeellijst bij.Als je iets bijzonders bestelt, zoals de verfijnde Indonesische gerechten van Restaurant Blauw in Amsterdam, dan wil je je diner misschien opfleuren met de hippe afspeellijsten van Amass, een van de meest indrukwekkende sterrenrestaurants in Kopenhagen.

blauw

Stap 4: Maak de borden mooi op

Zodra je culinaire bestelling bij je bezorgd is, is het tijd om je uit te sloven in de keuken. Niet om te koken natuurlijk, maar wel om je borden mooi op te maken. Onze truc: warm ze eerst even op voor het ultieme restaurantgevoel. En als je het écht goed wil doen, maak dan van van je borden een klein kunstwerk.

En uiteraard, een gerecht als de steak tartaar met oestercrème – van Michelinrestaurant 212 in Amsterdam – belandt sowieso weelderig op je bord. Maar wil je je gerechten nog net dat beetje extra geven, volg dan deze spoedcursus (maar 5 minuten!) voor het opmaken van borden. Zo maak je voortaan gegarandeerd indruk met prachtig opgemaakte gerechten. 

EL QATARIJNE

Stap 5: Haast je niet

In een sterrenrestaurant neem je de tijd (ok, behalve voor de Dom Pérignon misschien). Het is niet de bedoeling dat je snel een hapje eet en na het dessert plaatsmaakt voor nieuwe gasten. Nee, gastronomische en sterrenrestaurants nodigen je uit om te blijven zitten, bij te praten met je gezelschap en vooral van elke hap te genieten. Kortom, een sterrendiner is als een symfonie: elk gerecht heeft zijn eigen plaats en tijd en jij mag je helemaal in die klanken laten meevoeren.Ze zeggen niet voor niets dat haastige spoed zelden goed is, want het perfecte diner creëer je niet met haast. Neem er de tijd voor. Dat geldt ook voor de Aziatische tapas van Sun by Zarzo in Eindhoven. Van ceviche van zeebaars tot pannenkoeken met pekingeend, neem steeds een klein hapje om alle smaken te proeven en volledig van het moment te genieten.

Eet smakelijk!

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel