bier-met-kaas

Bier en spijs: hoe combineer je gerechten met bier?

Op steeds meer festivals zie je mensen speciaalbier drinken. Bier is weer helemaal hip! Je begint alleen na een paar dansjes en biertjes ook trek te krijgen. En wat eet je dan? Veel mensen weten al hoe je gerechten met wijn combineert, maar hoe combineer je gerechten met bier? Dat lees je allemaal in dit artikel over bier en spijs!

Tips

1. Licht bij licht, zwaar bij zwaar.

hamburger-donker-bier

Als je vol en smaakvol bier drinkt bij een licht gerecht, dan proef je niets meer van het gerecht. Dit werkt andersom ook zo: als je licht bier drinkt bij een zwaar en winters gerecht, dan overheerst juist de smaak van het gerecht. Zorg er daarom voor dat je het biertype afstemt op het type gerecht. Drink bijvoorbeeld een bockbier bij een winters gerecht met stoofvlees en een witbier bij een zomers visgerecht.

2. Bieren van het seizoen, gerechten van het seizoen.

witbier-mosselen

Dit is een handige tip om in je achterhoofd te houden: bieren van het seizoen smaken goed met gerechten van het seizoen. Drink bijvoorbeeld wildgerechten met bockbier, of witbier met mosselen.

3. Drink verschillende bieren op een bepaalde volgorde.

bieren

Ben je op een festival en wil je meerdere (speciaal)bieren proeven? Dan kun je je biertjes het beste op een bepaalde volgorde drinken: bouw het op naarmate het alcoholgehalte toeneemt. Begin bijvoorbeeld met pils, waarna je eindigt met tripel. Pils bevat ongeveer 5% alcohol, terwijl een tripel een alcoholpercentage van 7 tot 9% heeft. Je kunt ook beginnen met het minst hoppige bier, waarbij je de intensiteit van de smaak opvoert.

4. Combineer bitter bier met vette gerechten.

bier-met-kaas

Bitter bier smaakt goed bij vette en romige gerechten. De bitterheid van het bier vult de smaak van het gerecht perfect aan. Bier kan alleen twee soorten bitterheid hebben: hop- en moutbitterheid. Hopsmaak past goed bij rijke kazen. Moutsmaak past goed bij volle etenswaren, zoals chocolade en boter.

5. Combineer bier met desserts.

chocolade-dessert-donker-bier

Bier met desserts? Ja, het klinkt misschien raar, maar kaas en zoete desserts smaken allebei goed met een biertje erbij. Er zijn veel verschillende kaas- en biersoorten, dus je kunt met deze twee eindeloos combineren. Ook hier geldt: licht bij licht, zwaar bij zwaar. Kies daarom voor licht bier bij milde kaas en een zwaardere, smaakvolle bier bij rijke kaas, zoals geitenkaas. Houd je meer van zoete desserts? Kies dan bijvoorbeeld voor een fruitbier bij desserts met fruit, of donker bier bij desserts met chocolade.

6. Drink bier met veel koolzuur bij volle gerechten.

bier-met-spareribs

Koolzuur reinigt je mond en neutraliseert je smaakpapillen. Hoe meer koolzuur, hoe neutraler je mond wordt van smaak. Drink daarom bier met veel koolzuur bij rijke, volle en vette gerechten, zodat je mond klaar is voor de volgende hap.

7. Houd rekening met de bereidingswijze.

licht-bier-gegrild

De manier waarop gerechten bereid zijn, zegt veel over de smaak. Zo hebben gepocheerde gerechten een andere smaak dan gegrilde gerechten. Gepocheerd gaat bijvoorbeeld goed samen met een licht biertje, terwijl gegrild lekker smaakt bij donkere bieren.

Gerechten met bier

IPA en Indiase curry

indiaas-curry-bier

IPA (India Pale Ale) is bier dat extra zwaar werd gebrouwen en gehopt, zodat het langer houdbaar bleef tijdens lange zeereizen. Er werd meer hop aan toegevoegd en het alcoholgehalte werd verhoogd. Hierdoor is IPA zwaarder bier met een bitterder smaak dan andere bieren. Veel merken en brouwerijen hebben tegenwoordig hun eigen IPA, zoals Brand IPA en Grolsch Pale Ale. Vaak wordt er een extra smaak aan toegevoegd, zoals fruit of kruiden.

Het bittere bier met fruitige tonen is lekker bij salades of ijs. Zijn er kruiden aan toegevoegd, zoals dragon en peper? Dan past het bier perfect bij burrito’s, gegrild vlees en andere kruidige gerechten, zoals Indiase curry.

Blond bier en Chinees

chinees-bier

Zoals je eerder al hebt gelezen, smaakt licht bier bij lichtere maaltijden voor in de zomer, zoals salades en vis. De wat zwaardere blonde bieren passen ook goed bij kaas, Chinees en gerechten met vis. Probeer bijvoorbeeld eens de Brand Zwaar Blond of Leffe Tripel.

Donker bier en Mexicaanse gerechten

donker-bier-mexicaans-eten

Er zijn heel veel verschillende soorten donkere bieren. De bekendste donkere bieren zijn de dubbels, stouts en gerstewijnen. Donker bier is lekker om te drinken bij gekruide Mexicaanse gerechten, gerijpte kaas, chocolade, wildgerechten en gegrild vlees. De stevige bitters vullen mooi de smaak van het hartige vlees aan.

Witbier en sushi

witbier-sushi

Witbier heeft een frisse en fruitige smaak. Heerlijk voor in de zomer op het terras! Drink het bij sushi, gazpacho, of bij een zomerse fruitsalade. Ook smaakt witbier lekker bij halfzachte en pittige kazen en lichte visgerechten, zoals witvis, oesters of mosselen.

Bockbier en chickenwings

bockbier-kip

Bockbier is een echt seizoensbier, dat vooral wordt gedronken in de herfstmaanden. Het is een bovengegist biertje met een lichte karamelsmaak. Bovengisting is een speciale manier van gisten, wat zorgt voor de bijzondere smaak van bockbier. Drink het biertje bij volle en vlezige smaken, zoals chickenwings, chorizo en rijpe tot overrijpe kazen.

Ik raad aan om zelf te experimenteren. Combineer bijvoorbeeld een Jopen Koyt met een Italiaanse panforte, of een Saison met een camembert.

Willem Roeterdink, De Bierparade

Ontdek en experimenteer

Smaak is natuurlijk iets heel persoonlijks. Probeer daarom nieuwe smaken en experimenteer erop los. Zo ontdek je het beste wat je zelf de lekkerste combinatie vindt. Misschien vind je witbier namelijk wel heel lekker met een stukje vlees, of is donker bier met pizza het voor jou helemaal. Gebruik de bovenstaande tips en durf verrassende combinaties te ontdekken!

Wat eet jij graag bij jouw favoriete biertje? 

Top 10 restaurants met bezorging na 3 uur ’s nachts

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments