Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Poké Bowl

pokebowl
pokebowl

Poké Bowl

Een Poké Bowl is een Hawaïaans gerecht dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken. Poké betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd.

Wat is een poké bowl?

Een Poké Bowl (originele spelling ‘poke bowl’, spreek uit: ‘poh-KEE bool’) is een Hawaïaans gerecht dat met zijn roots diepgeworteld zit in de Japanse keuken. ‘Poke’ betekent ‘dwars in stukjes snijden’ en de naam slaat op de plakjes of blokjes rauwe vis die in een kom samen met rijst, dressing, groenten en smaakmakers worden geserveerd.

Het gerecht poké stamt uit de Hawaïaanse keuken. Eind negentiende en begin twintigste eeuw emigreerde een grote groep Japanners naar het eiland om daar op de suiker- en ananasplantages te gaan werken. Er kwamen zoveel Japanners naar Hawaii dat in de jaren 1920 ruim 40% van de bevolking Japans was (nu is dit naar schatting ongeveer 17%). Geen wonder dat de Japanse eetgewoonten onderdeel zijn geworden van de Hawaïaanse keuken. Poké is een mooi voorbeeld hiervan.

Zowel de oorspronkelijke Hawaïaanse bevolking als de Japanse immigranten hielden van rauwe vis en zo verscheen in de jaren 1970 het nieuwe gerecht op de lokale menu’s. Van oudsher was poké heel eenvoudig: blokjes rauwe ahi, een lokale tonijnsoort, werden geserveerd met wat Hawaïaans zout, gehakt zeewier en geroosterde, fijngemalen kukui (kemirinoten ). Zonder rijst, zonder andere extraatjes. Poké is van oorsprong dus eigenlijk de wat rommelige, Hawaïaanse versie van de strenge, pure Japanse sashimi.

Klinkt dit wat sobertjes, in vergelijking met de kleurige, goed gevulde gerechten die je inmiddels overal ter wereld op tafel ziet staan? Dat klopt, want sinds die eerste versie zijn er op Hawaii, en ver daarbuiten, heel wat bijzondere varianten verschenen. Niet in de minste plaats is het gerecht poké onlosmakelijk verbonden geraakt met de bowl (kom) waarin het wordt geserveerd. Voor Japanners en Hawaïanen is dit vanzelfsprekend – zij hebben sowieso meer kommen dan borden in hun kast staan.

De Poké Bowls anno nu zijn een gerecht dat naar iedere smaak en voorkeur aan te passen valt. Eigenlijk zijn de blokjes vis de enige vereiste – deze kunnen rauw, gemarineerd of gebakken zijn. Verder mag alles, al blijven de meeste versies, lokaal en internationaal, dichtbij hun Japans-Hawaïaanse roots.

Wist je dat...

In Hawaii kun je dit gerecht overal vinden, van kleine straattentjes tot fine dining restaurants en zelfs op benzinestations. Supermarkten hebben vaak hun eigen pokébalie, waar je je kom helemaal naar eigen smaak kunt laten samenstellen.

Bereiding van een pokebowl

Een Poké Bowl wordt opgebouwd uit een aantal lagen:

  • Allereerst is er de basislaag, de rijst. Dit is meestal geurige jasmijnrijst of sushirijst (shari ), al zijn allerlei varianten mogelijk, van bamboerijst tot zelfs quinoa of sobanoedels. De rijst wordt warm in de kom gedaan, als tegenhanger van de ijskoude verse vis.
  • De vis is de ster van de Poké Bowl. Sushikwaliteit moet het zijn. Het vaakst zie je geelvintonijn, maar ook zalm, inktvis en snapper behoren tot de mogelijkheden. De visfilets worden in de lengte in plakken gesneden en vervolgens tegen draad in in reepjes of blokjes gesneden. Hou je niet zo van rauwe vis, zoek dan naar een bowl met tofu of gekookt krabvlees.
  • Een zoutige dressing is onmisbaar en moet zijn mannetje kunnen staan naast de (vaak vette) vis. Shoyu (sojasaus) is een klassieker, maar ook dressings op basis van ponzu en zwartebonenpasta doen het goed in de Poké Bowl.
  • Als laatste volgen de ‘smaakmakers’ die naast smaak ook omvang, textuur, vitamines, pit en/of verfijning brengen. Dit is waar de Poké Bowl wordt omgetoverd tot een uiterst persoonlijk maal. Verse groenten zijn geliefd: avocado, bladgroenten, edamame en/of taugé bijvoorbeeld. Denk daarnaast aan toevoegingen als lente-uitjes, verkruimelde wasabinootjes, togarashi (een Japans chilipepermengsel) en plakjes ingelegde gember.

Erbij

Het haalt de gezondheidsfactor van dit gerecht misschien wat naar beneden, maar een Poké Bowl smaakt heerlijk met een koud biertje.

How to eat

Eet je Poké Bowl zo vers mogelijk, liefst direct nadat je ‘m gekocht of gemaakt hebt.

Probeer ook eens

Men vergelijkt de Poké Bowl weleens met deconstructed sushi (uit elkaar gehaalde sushi) en daar heeft het gerecht inderdaad wel wat van weg. Heb je zin in dezelfde smaken maar in hapklare bites die je zo met je stokjes on je mond kunt stoppen, neem dan een portie sushi. De meest basale versie van poké lijkt nog het meest op sashimi.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Poké Bowl bij jou in de buurt?

Voer je postcode in