Dag vakantie, hallo koffie! 12 manieren om koffie te zetten

Ja het is helaas weer zover, de zomervakantie is (bijna) voorbij en er is dus een grote kans dat je gewoon weer aan het werk moet. Frisse limonades, biertjes en wijntjes worden weer ingewisseld voor het dagelijkse bakkie leut. Want hoe kom je anders de dag door?

Maar hoe maak jij je koffie het liefst? Wordt je al blij van een schepje instantkoffie, of kun je pas na veel precisiewerk met de vacuüm-koffiemaker tevreden van je koffie genieten? Hieronder heb ik een lijst samengesteld van twaalf manieren waarop je koffie kunt zetten. De moeilijkheidsgraad loopt op van 1 tot 12.

1. Instant-koffie

Wie kent het niet? Ideaal voor studenten en wanneer je aan het kamperen bent. Zo werkt het:

2. Koffiemachine met bonen

De koffiemachine kun je op veel kantoren terugvinden. Je weet wel, daar waar zich altijd een groep roddelende collega’s verzamelt. Met één druk op de knop heb jij je koffie, espresso, cappuccino of latte binnen.
koffiemachine

Foto: vivakoffie.nl

3. Koffiemachine met koffiepads

Een populaire variant van de koffiemachine hierboven, is een apparaat dat in plaats van bonen koffiepads gebruikt. Je kiest een koffiepad naar smaak en sterkte, en stopt hem in het apparaat. Vervolgens druk je op de knop en klaar is kees. Heb je geen zin, of geen mogelijkheid om koffiepads te kopen (bijvoorbeeld vanwege een zombie-invasie), dan kun je ook op de volgende manier zelf je eigen koffiepads maken:

4. Koffiezetapparaat met filterkoffie

Dit ouwe beessie is nog steeds te koop en vooral ideaal als je bezoek hebt, omdat je meteen een hele pot koffie klaar kunt maken. Stel je hebt 20 gasten, maar kunt alleen een kopje koffie per keer klaarmaken: Heeft de laatste gast eindelijk zijn koffie gekregen, is de eerste alweer klaar voor z’n tweede bakkie!

Het maken van filterkoffie is wel iets ingewikkelder dan de manieren die eerder zijn beschreven, omdat je (vaak na veel experimenteren) moet uitvinden wat de beste koffie-waterverhouding is. Wel is het fijn dat het apparaat je koffie warm kan houden. Ideaal voor koffieverslaafden, die de hele dag door hun shot cafeïne nodig hebben! Hier een filmpje voor de nostalgische koffiedrinkers onder jullie:

5. Drip brew (handfilterkoffie)

Mijn schoonouders zijn al jaren fan van deze methode. Ja, zelfs al vóór het hip was! Bij het maken van ‘drip brew’-koffie plaats je een filterhouder met koffiefilter bovenop je kop of koffiepot. Vervolgens doe je een aantal scheppen koffie naar smaak in de filter en giet je er langzaam en voorzichtig heet water op. Hier kun je zien hoeveel precisie erbij komt kijken:

6. Cafetière

De cafetière is een persoonlijke favoriet bij ons thuis. Men neme wat medium-grof gemalen koffie en doet die in de cafetière. Vervolgens giet je er heet water bij en roer je een paar seconden. Daarna duw je de pers naar beneden en kun je je gasten verblijden met een lekker bakje troost!

7. Espressomachine

Ben jij een gelukkige met een espressomachine in huis en kun je een goede cappuccino maken, dan neem ik aan dat je vrienden maar al te vaak bij je op bezoek willen komen! 🙂  Mocht het maken van cappuccino nog niet echt goed lukken, bekijk dan deze handige instructie-video:

8. Aeropress-koffie

Hier had ik tot voor kort nog nooit van gehoord. Het lijkt wat op koffie maken met een cafetière, maar is toch iets ingewikkelder, omdat het glas van de aeropress voorverwarmd en het filter van tevoren nat gemaakt moet worden.

9. Turkse koffie

Een bakje koffie met een heerlijke oosterse touch. Vooral voor mensen die van sterke koffie houden.

10. Percolator

Het woord klinkt als iets dat bij de tandarts of in de bouw wordt gebruikt. Niets is minder waar! Nou ja, eigenlijk wel gedeeltelijk, als de tandarts en bouwvakkers op het werk graag Italiaanse koffie drinken. Met een percolator kun je sterke espressokoffie maken, zonder dat je er een espressomachine voor nodig hebt. Je maakt het zo op je fornuis klaar:

Dit Engelstalige filmpje heeft wat gedetailleerdere instructies:

11. Atomic koffiemaker

Deze percolator ziet er wel heel bijzonder uit! Helaas wordt hij niet meer gemaakt, maar er zijn wel veel liefhebbers die voor veel geld een exemplaar op de kop hebben getikt. Op youtube kun je meerdere filmpjes vinden met uitleg hoe het werkt, zoals deze video uit de jaren tachtig:

12. Vacuüm koffiemaker

Wil je echt veel moeite doen voor je koffie, of heb je scheikunde gestudeerd? Dan is de vacuüm koffiemaker wat voor jou!

Zin in koffie, maar niet om zelf te maken?

Kijk dan op Thuisbezorgd.nl of je bij restaurants in de buurt koffie kunt bestellen. Hier een aantal restaurants waar dit in sowieso kan:

Weet jij nog een manier waarop je koffie kunt zetten? Vertel erover in de comments!

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments