coca-cola-light

Dit waren de foodtrends van de jaren ’80

Eerder heb je op ons blog al kunnen lezen over de foodtrends van de jaren ’90. In dit artikel spoelen we even verder terug in de tijd: de tijd van magnetronmaaltijden, Coca-Cola Light en Oriëntal Palace. Ga je weer met me mee op reis in de tijdmachine? Op naar de foodtrends van de bruisende jaren ’80!

De warme maaltijd

Maggi-magnetronmaaltijden

Het aantal grote, traditionele gezinnen neemt af, waardoor de vraag naar gemakkelijke eenpersoonsmaaltijden toeneemt. Hierop werd de magnetron geïntroduceerd. Maggi speelde hier goed op in met hun magnetronmaaltijden: ‘mag ik Maggi-magnetronmenu van u?’

Knorr Wereldgerechten

We maakten steeds meer kennis met buitenlandse culturen. Knorr wist precies dat wij destijds behoefte hadden aan buitenlands eten dat we gemakkelijk zelf konden maken. Hierdoor kwamen ze als eerste voedingsmerk in Nederland op het juiste moment met hun Knorr Wereldgerechten. In 1982 brachten zij lasagne bolognese op de markt. En deze is anno 2016 nog steeds een succes!

Calvé-sauzen

Natuurlijk zijn we nog steeds gek op sausjes, maar we willen niet meer kliederen met mayonaise en poederzakjes. Daarom heeft Calvé hun kant-en-klare sauzen in glazen flessen gedaan. ‘Zoveel smaken op een rij, uw smaak is er zeker bij!’

Fruit

lychee

Bron: Shutterstock

Eind jaren ’70 kwam er ‘nieuw’ fruit naar ons land, zoals kiwi en lychee. Koks begonnen hiermee te experimenteren, wat resulteerde in bijzondere combinaties als schol met kiwi (de beroemde schol-Picasso) en kip met ananas.

Toetjes

Net als sausjes, kun je ons ook altijd blij maken met toetjes. Mona voegde bavarois toe aan hun assortiment, in de smaken cappuccino en citroen-ananas. We aten niet meer alleen één keer per week op zondag een toetje, want er was ineens elke dag wel een reden voor een feestje.

Ook was er Domo Vla, je weet wel: in die makkelijke pakken … ‘Oehoe, aha, we maken Domo-vla. Boe-boe, bla-bla, hopjes, vanille en chocola!’. Daar werd je toch vrolijk van? 😉

Nieuw en trendy

Lightproducten

light-producten

Bron: Push and Pull Coaching

Aspartaam als zoetstof was ineens razend populair. Hierdoor verschenen er allerlei lightproducten op de markt. Light frisdrank, light chips, light yoghurt en zelfs light pindakaas: je kon het zo gek niet bedenken of het was er in een lightvariant. Zo kon iedereen op gewicht komen en toch blijven genieten van zijn favoriete hapje of drankje. Een hamburger bij je cola light? Check. In de jaren ’80 kon alles!

Gelatine

Ook gelatine was ineens hot: van bavarois en gelatinepudding tot kaasmousse en terrines (terrine is een soort bakvorm waarin vaak vleesgerechten worden bereid).

Pasta

pasta-gerecht-vlinderpasta

Bron: Shutterstock

Vanaf de jaren ’80 verschenen er andere pastasoorten dan macaroni en spaghetti in de schappen, zoals vlindertjes (farfalle) en wokkeltjes (fusilli). Het werd nog een feest aan tafel!

Uit eten

Oriëntal Palace

Er kwamen steeds meer exotische restaurants in Nederland, zoals Griekse, Mexicaanse en Chinese restaurants. Zo kon je de smaken van vakantie eindelijk mee naar huis nemen!

oriental-palace-breukelen

Bron: ANP Archief

De Chinese ondernemer Dave Wong bouwde in 1988 voor 30 miljoen het Oriëntal Palace in Breukelen. Er verrees een enorm gebouw van 15 meter hoog in rode, groene en goudgele kleuren, inclusief draken op de muren en een dak met uit China geïmporteerde dakpannen. Leuk voor een etentje met je familie? Toen niet, want alles was onbetaalbaar: van de kamers tot de loempia’s. Na 3 maanden was het hotel/restaurant dan ook failliet, waarna het werd overgenomen door Van der Valk.

Broodje shoarma

Weet je het nog: het broodje shoarma met ladingen knoflooksaus na een wild avondje stappen? En dan vooral die héérlijke geur en smaak de volgende ochtend … 😉 De kater was er niets bij.

Nouvelle cuisine

nouvelle-cuisine

Bron: Wikipedia

Nederlandse fijnproevers konden eindelijk ‘fatsoenlijk’ uit eten. Nouvelle cuisine was namelijk in opkomst: dit is een internationale aanduiding voor een stijl van koken, waarbij er met verse en licht bereide ingrediënten wordt gewerkt. De gerechten worden vervolgens aantrekkelijk gepresenteerd.

Hapjes en drankjes

Coca-Cola Light

coca-cola-light

Bron: Mahathir Mohd Yasin / Shutterstock.com

Bij de introductie van lightproducten was vooral Coca-Cola Light een populair drankje. Er ontstond een ware Coca-Cola Light community, vooral onder jongeren. Je was helemaal hip met het drankje in je hand!

Buckler

In 1988 werd het eerste alcoholvrije biertje van Heineken geïntroduceerd: Buckler. Het succes van dit biertje was alleen van korte duur. Tijdens de oudejaarsconference in 1989 van Youp van ’t Hek maakte Youp Buckler zo belachelijk dat niemand meer als Buckler-drinker gezien wilde worden.

In 2014 liet hij zich op ongeveer dezelfde manier uit over Radler, maar we bleken hiervoor minder gevoelig dan in de jaren ’80. (Gelukkig maar, want ik ben een trotse Radler-drinker. En ik drink het ook gewoon op hippe terrasjes in Amsterdam – niet na een dagje fietsen in Drenthe.)

Zoetigheden

Snoep

raider-twix

Bron: Goeievraag.nl

Eigenlijk was veel snoep in de jaren ’80 hetzelfde als nu, alleen heette het anders. Zo was er Raider (Twix), Bonitos en Treets (M&M’s) en 3 musketiers (vergelijkbaar met Curly Wurly). Ook waren we gek op alles wat veel kleurstoffen en suikers bevatte, zoals vliegende schotels, Dummies, snoepschelpen en knettersnoep.

We konden de hele dag kauwen op zoete kauwgom, zoals Bubblicious en Ben-Bits. Bubblicious natuurlijk vanwege de enorme bellen en mierzoete aardbeiensmaak (die je al van kilometers ver kon ruiken). Ben-Bits vanwege de drop-/salmiaksmaak die lekker lang bleef.

Kwarktaart

Baukje (nu Dr. Oetker) kwam met pakken om je eigen kwarktaarten te maken. Kwarktaart als ontbijt, tussendoortje en dessert: we bakten massaal kwarktaarten!

IJs

caraco-ijs-reclame

Bron: YouTube

Ken je Caraco-ijs nog, dat Mexicaantje met de oranje hoed? Net als in de jaren ’70, waren we dol op dit ijsje met vanillesmaak. Ook het liedje op de radio viel in de smaak: ‘Mexicaantje, oranje hoed, Caraco-ijs, geweldig goed!’

Dit artikel is in samenwerking met MyHappyKitchen.nl tot stand gekomen. 

Aan welke foodtrends deed jij mee in de jaren ’80? 

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments