Oud-Hollandse recepten

Ken je deze oud-Hollandse gerechten nog?

We gaan vandaag even terug naar vroeger: de goede, oude tijd. De tijd dat jouw oma het vlees nog uren op een petroleumstel liet pruttelen en we nog met z’n allen rond de tafel tuinboontjes gingen doppen. Zucht. Krijg je dat nostalgische gevoel al terug? Dat is de bedoeling! We hebben diverse kookboeken uit de kast getrokken en een aantal van onze favoriete oud-Hollandse recepten geselecteerd.

1. Draadjesvlees

draadjesvlees
Foto: Tjalf Sparnaay

Dacht jij ook meteen aan draadjesvlees? Draadjesvlees is een van de bekendste, ouderwetse gerechten. Dit gerecht bestaat uit onder andere sucadelapjes, ontbijtkoek, appelstroop, kruidnagels en tomatenketchup. De kans is heel groot dat jouw moeder of oma dit vlees urenlang liet pruttelen. ‘Wanneer gaan we nou eten?’, vroeg je dan ook iets te vaak. Maar het was het wachten zeker waard!

Je vindt dit recept op Receptenenzo.nl.

2. Hutspothutspot

We maken het nog steeds zodra het kouder wordt: hutspot. Je weet wel, dat wit-oranje prakje met worst erbij en het liefst met zoveel mogelijk jus eroverheen. Hoe komt het eigenlijk dat we dit zijn gaan eten in de winter? Nou, dat is ontstaan tijdens de oogstmaanden. We maakten toen lange dagen op het land, waardoor we veel energie nodig hadden. Daarnaast is hutspot eenvoudig en goedkoop om te maken. Het wordt traditioneel gegeten met worst, maar ook met andere soorten (stoof)vlees.

Je vindt dit recept op ISGeschiedenis.nl.

3. Hachee

hacheeFoto: Munck-en-Keizer.nl

Ja, dit oud-Hollandse gerecht hoort natuurlijk ook helemaal in dit rijtje thuis. Hachee roept als echte Hollander natuurlijk meteen herinneringen bij je op. Die grote pan met bruine smurrie erin met een vertrouwde, lekkere vleesgeur. Dit stoofvleesgerecht bestaat uit onder andere runderlappen, kruidnagels, laurierblaadjes en vleesbouillon.

Je vindt dit recept op Receptenenzo.nl.

4. Blote billetjes in het gras

Unox - Blote billetjes in het grasFoto: BikeAlive.nl

Toen wij dit gerecht tegenkwamen, moesten we even twee keer kijken. Wat hebben billen en gras met eten te maken? Met lichte schaamte zocht ik vervolgens dit recept, in de hoop daadwerkelijk gerechten tegen te komen in de zoekresultaten … Dit Gronings stamppotgerecht bestaat uit gekookte aardappelen, witte bonen, snijbonen en rookworst. En die blote billen hè, die slaan dus op de witte bonen die door de groene snijbonen gemengd zijn. Zo, weet je dat ook weer.

Je vindt dit recept op het bovenstaande, ouderwetse Unox-gerechtenboekje. 😉

5. Erwtensoep (‘snert’)

erwtensoep

Deze ken je vast nog wel! Erwtensoep – in de volksmond ook wel ‘snert’ genoemd – doet je vast meteen denken aan koude winters, sneeuw, ijs en schaatsen. Je eet erwtensoep traditioneel met roggebrood met daarop katenspek, kaas of boter. Is het typisch Nederlands? Nee, maar wij vullen onze soep met heel veel groente, aardappelen en worst, waardoor je het eerder pap kunt noemen. En dan is onze erwtensoep toch ineens behoorlijk Nederlands!

Je vindt dit recept op 24Kitchen.nl.

Bestel jouw oud-Hollandse gerechten

Natuurlijk zijn er bij ons ook een aantal restaurants aangesloten waarbij je echte, oud-Hollandse gerechten kunt bestellen. Kijk snel of jouw woonplaats erbij staat!

Stamppotjuh in Den Haag
Rotterdamsche Kookpot in Rotterdam
De Aardappel Eter in Vlaardingen
Eatcorner Potmarge in Leeuwarden
Pompoen met Speck in Amsterdam
De Amsterdamse Pot in Amsterdam
De Smulshop in Leiden
Santen Bezorgt in Vijfhuizen
Puur van Jan in Almere

Welke oud-Hollandse gerechten eet jij nog steeds graag?

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments