Lowlands foodverslag: geen plofkip, wel bio en bewust

Terwijl andere sites vol staan met herinneringen aan de muziek van Lowlands 2015, wil ik het in deze blogpost over de food line-up hebben. In onze post over de coolste eettentjes op muziekfestivals, heb ik destijds al een tipje van de sluier opgelicht en kan ik jullie nu een volledig verslag bieden.

the barn lowlands 2015

Om alles over het eten en drinken op Lowlands te weten te komen, heb ik de hulp van Hans Kuipers (conceptmanager food & beverage bij LOC7000) ingeschakeld. Hij werkt samen met MOJO en is verantwoordelijk voor de horeca en catering van onder meer Lowlands, North Sea Jazz festival en Fortarock.

Hans Kuipers over Lowlands en festivalfood

Op vrijdag 22 augustus kon ik het toen nog afgesloten en verlaten terrein rond de Heineken- en Alpha-tent betreden, om in de ‘Barn’ (de press-guest area) Hans Kuipers over het reilen en zeilen van festival-catering te ondervragen. Hij werkt al 8 jaar als conceptmanager voor Lowlands en in deze hoedanigheid onderhandelt hij met leveranciers en is hij betrokken bij sponsor- en supplierdeals. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het foodconcept van een festival.

hans kuipers lowlands 2015

Hans Kuipers Conceptmanager Food & Beverage Lowlands

Zo werkte hij onder andere samen met Jelle Visser van de Vliegeraar om een foodconcept, geïnspireerd op de gerechten van chef-kok Yotam Ottolenghi, bekend van kookboek ‘Plenty in Jeruzalem’.

Ottolenghi is afkomstig uit Tel-Aviv en hij heeft daar kennisgemaakt met een man uit Palestina. Die zijn bij elkaar gekomen en het resultaat is een soort van fusie geworden van de Libanese, Arabische, Joodse keuken, Mediterrane invloeden. (. . . .) Ik ben een groot fan van hem. Met name van ‘Plenty’ , want dat is een kookboek dat helemaal compleet vegetarisch is. (. . . .) Dat was iets waar ik naar op zoek was. Iets wat ik nog niet op een festival had staan; echt zo’n keuken die daar helemaal op gespecialiseerd is.

Plenty

Samen met Jelle de Visser van De Vliegeraar heeft hij vorig jaar twee dagen in de keuken gestaan en potentiële gerechten voor dit concept gemaakt. Uiteindelijk was het aan koks om te besluiten of de gerechten ook op festivals konden worden geserveerd en in grote hoeveelheden konden worden geproduceerd. Hieronder zie je het resultaat:

Volgens Jelle de Visser zijn de zapiekanki het meest geliefd bij de festivalgangers.

jelle de visser plenty Lowlands 2015

Oesters op North Sea Jazz, veel drinken op dance festivals

Per festival wordt door Hans Kuipers een aantal foodstands uit een bestand van 80 cateraars gekozen, dat het beste bij het festival past. Op Lowlands staan dit jaar 40 cateraars. Voor Fortarock en het North Sea Jazz Festival worden weer andere foodstands ingezet. Dit komt omdat het publiek van deze festivals weer heel anders is.

worsterij lowlands 2015

Zo vind je op North See Jazz eerder kreeft, oesters en een wijnbar, terwijl je op Fortarock kunt smullen van een kip van het spit en kun je drinken in een ‘bierstube’. Op dance-festivals eet men liever gerechten die je gemakkelijk staand met de hand kunt heten, zoals hamburgers, maar het moet ook daar van goede kwaliteit zijn.

Ook ligt de verhouding eten en drinken anders bij de verschillende festivals. Op North Sea Jazz geeft men evenveel geld uit aan eten als aan drinken. Bij Lowlands ligt de verhouding eten en drinken 60 – 40, terwijl de verhouding op dancefeesten bij 75-25 ligt.

lowlands publiek alpha 2015

‘Plofkip is verboden’

Toch gaat het eten, ongeacht het soort festival, onvermijdelijk richting biologisch en bewust eten. De festivalcateraars kopen hun eigen producten in, maar worden ze wel gestimuleerd om zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken. Zo is de afdracht voor foodstands die biologische producten gebruiken minder hoog, omdat de kosten voor deze producten hoger liggen. Je ligt dus niet financieel in het nadeel als je biologische producten gebruikt.

Het is niet mogelijk om alleen maar biologisch vlees op festivals te serveren, want bijvoorbeeld een biologische scharrelkip is heel erg duur. Plofkip is wel verboden:

Ze moeten mij laten zien waar ze de kip hebben ingekocht, wat voor kip het is en of er een certificaat op zit. Maar dit is wel heel lastig, want je hebt zoveel certificaten, dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. (. . . . ) Daarvoor schakel ik dan hulp in, bijvoorbeeld van Maurits Steverink [van TrueFoodProjects], die mij helpt om certificaten te beoordelen en de cateraars kan adviseren.

Zo weten de cateraars vervolgens waar ze de beste niet-plofkip kunnen kopen.

Naast biologisch is ook vegetarisch en glutenvrij eten de afgelopen jaren aanwezig op Lowlands. Hans denkt ook dat deze trend zich in de komende jaren zal voortzetten.

vrij voedsel lowlands 2015

Toekomstige food trend op festivals: Peruaans

Een andere trend die hij ziet opkomen is de Peruaanse keuken, zoals ceviche, een frisse salade waarbij vis en zeevruchten in citrussappen worden gegaard. Dit jaar was deze keuken helaas nog niet te zien op Lowlands, omdat hij nog geen goede aanbieder hiervoor heeft kunnen vinden. Wie weet komt het volgend jaar. Wat je nu wel op Lowlands kunt krijgen en er dicht in de buurt komt, is poke, een salade van rauwe vis uit Hawaï.

poke poke lowlands 2015

De kans dat een nieuw concept aanslaat kan wel minstens een jaar duren.

Als je een nieuw concept neerzet, dan schrik je op de eerste dag en denk je: ‘Aaah, dit gaat niet goed!’ Maar de tweede dag gaat het beter, de derde dag gaat het nog beter. En het jaar daarop, dan krijg je het feest der herkenning, en dan doet het weer beter dan het jaar daarvoor. Je moet een concept dan ook altijd de tijd geven om zichzelf te kunnen waarmaken.

Oma’s Keuken

Hier is Debby van Oma’s (Jaren 30) Keuken het helemaal mee eens. Zij en oprichter Niels Ros staan nu drie jaar op Lowlands met een wel heel originele foodtruck. Aan de linkerkant staat een podium met drie ouderwetse fornuizen die op hout worden gestookt en waarop stoofpotten worden warm gemaakt. De vleesstoofpot is minstens 24 uur gestoofd in Belgisch trappistenbier en wordt geserveerd met salade en Vlaamse friet.

oma's keuken stoofpot vlaamse friet

Daarnaast serveren zij ook een vegetarische stoofpot met aardperen, brunchgerechten en gehaktballen. Maar de stoofpot is toch het meest populaire gerecht onder de festivalgangers. Mocht je het zelf eens willen proberen, dan kun je deze foodtruck ook op andere festivals, zoals Down the Rabbit Hole tegenkomen.

’20 jaar geleden zou men nooit met pastinaak koken’

Maar hoe is dit allemaal zo gekomen? Zou dit eten 20 jaar geleden ook zo populair zijn? Hans Kuipers vindt van niet. ’20 jaar geleden zou men nooit met pastinaak koken.’ Vroeger had je krakkemikkige foodstands waarbij ieder z’n ding deed en er geen duidelijke regels waren.

Op een gegeven moment werden de regels aangescherpt en sindsdien worden de outlets door de festivalorganisatie geplaatst. Tot men vond dit toch wel wat té saai en uniform. Dus werden de cateraars gestimuleerd om hun stand leuk en passend in te richten.

Toen bleek dat de cateraars die hun stand leuker hadden ingericht meer klanten aantrokken, werd het verplicht voor iedereen. Daarom zie je nu overal mooi ingerichte foodstands en zelfs terrassen, waar je knus kunt zitten, eten en met je vrienden het festivalprogramma kunt doornemen.

Evolutie van drankjes op festivals: van bier naar gin-tonic

Op het gebied van drankjes is er een minder uitgebreide evolutie geweest. Er wordt nog steeds voornamelijk bier, wijn en fris geserveerd. Dit komt voornamelijk omdat een festivalbar niet meer dan 22 verschillende producten in het assortiment mag hebben. Wordt dit meer, dan kunnen de barkeepers de klanten minder snel bedienen. Ook heeft Lowlands geen horecavergunning voor dranken met een alcoholpercentage dat boven de 14,9% ligt.

Wat er wel veranderd is, is dat er nu een bar met speciale bieren en een wijnbar is. Ook kun je nu cocktails met en zonder alcohol krijgen. Een trend op het gebied van drank is de gin tonic, die op het moment erg populair is. Deze wordt dus ook op Lowlands geschonken.

Buiten de bars om kun je bij een aantal foodstands ook sapjes en smoothies in allerlei soorten en maten kopen en kun je bij diverse koffie en theetentjes terecht voor je cafeïnefix.

Dat is toch wel een echt verschil met vroeger!

Swiet Moffo

Een cateraar die alle veranderingen op Lowlands heeft meegemaakt is Swiet Moffo. Deze foodstand met Surinaamse gerechten staat namelijk al 23 jaar op Lowlands en is er dus sinds het prille begin bij! Medewerker Andre Perk vertelt mij dat Swiet Moffo geen vaste standplaats heeft en alleen op festivals staat. Je kunt ze op 6 verschillende festivals vinden, waaronder Zwarte Cross. Lowlands is voor hen de afsluiter van het festivalseizoen.

swiet moffo personeel 2

Na al die jaren zijn nog altijd de roti, saté en kipkerrie het meest populair. Ze maken de marinade voor het vlees en kruidenmelanges voor de sauzen zelf en je kunt deze ook bestellen op de website van Swiet Moffo.

Wat krijgen de Lowlands-artiesten te eten?

Backstage hebben de vele Lowlands-artiesten niet de keuze uit tientallen verschillende foodstands, maar wordt hun eten verzorgt door One For the Road en De Laurier. Ze kunnen dan kiezen uit een menu van lekkere maaltijdsalades, vlees-, vis- en vegetarische gerechten. Hans legt uit:

De artiesten zijn zoveel on the road, dus probeer je een mooie, lekkere, gezonde, voedzame maaltijd neer te zetten.

Heeft een artiest toch zin in een pizza of iets anders wat niet op het menu staat, dan kan het voor hem worden gehaald.

chefspecial lowlands 2015

Backdrop van Chef’Special

Wat vind het publiek?

Maar wat vind het publiek nu eigenlijk van het eten en drinken op Lowlands? Ik vroeg het aan festivalgangers Suzanne (28) en Joris (29).

Is dit jullie eerste keer op Lowlands?

Joris: ‘Nee we zijn hier al voor de vijfde of zesde keer.’

Suzanne: ‘Ons eerste Lowlandsbezoek was 14 jaar geleden.’

Wat hebben jullie vandaag allemaal al gegeten?

Suzanne: ‘Ik heb pulled pork gehad en we hebben lekker speciaal bier gedronken.’

Joris: ‘Ik een hamburger en nu eten we Indonesische loempia’s.’

Wat is jullie favoriete festivalgerecht?

Suzanne: ‘Mijn favoriet is toch de Indiase curry en ik vind het ook erg leuk dat je hier churros kunt krijgen.’

Joris: ‘Die van mij is toch echt de hamburger, haha!’

Hebben jullie verbeterpuntjes, of gerechten die jullie missen?

Joris: Nee, eigenlijk niet.

Suzanne: Ik vind het fijn zoals het is.

Als je eten via je smartphone zou kunnen bestellen en laten bezorgen op Lowlands, zou je dat handig vinden?

Joris: Ja, als we, tussen twee concerten in, in het voorste vak aan het wachten zijn op het volgende concert. Dan zou het handig zijn als iemand het eten zou komen bezorgen.

Suzanne: Ja, nu moet je er telkens in je planning rekening mee houden, wanneer je wat kunt gaan eten.

suzanne en joris lowlands 2015

Ben je benieuwd naar wat andere bezoekers van Lowlands 2015 vonden? Festivalganger en blogger Kimberley heeft op haar blog cozymess.nl een uitgebreid persoonlijk verslag geschreven.

Foto’s: Jelena Stellaard

Ben jij op Lowlands geweest? Zo ja, wat vond jij het lekkerste gerecht? Laat het ons weten in de comments!

 

Team Thuisbezorgd.nl author

Op het Thuisbezorgd.nl blog vind je alles over de laatste foodtrends in Nederland. Daarnaast kan je bij ons terecht voor leuke eetweetjes, informatie over nieuws en acties van Thuisbezorgd.nl.

Comments