Top 20 meest bestelde snacks 2015

In de tijd dat ik in München woonde was er één ding wat ik echt miste. Nee, niet drop of Nederlandse kaas, maar …

Bitterballen!

Je kunt in Duitsland namelijk bijna geen Nederlandse snacks krijgen en dat terwijl ze erg goed bij een Duits biertje zouden passen! Gelukkig ben ik nu weer terug in Nederland en kan ik weer genieten van een lekkere portie bitterballen bij de vrijdagmiddagborrel.

Snacks zijn ook in Nederland erg populair (duh!), en dat zie je ook in onze bestelcijfers. Wij zijn wat dieper in de cijfers gedoken en hebben – net als voor 2014 – een top 20 van de meest bestelde snacks van 2015 samengesteld.

bitterballen - header

Top 20 meest bestelde snacks 2015

Hieronder zie je een overzicht van de nummers 20 t/m 11. Erachter staat het percentage van de totale bestellingen per snack voor 2015, via Thuisbezorgd.nl. Zoals je kunt zien, werden er twee keer zoveel gehaktballen als vlammetjes en wel bijna vijf keer zoveel pikanto’s, falafels en gehaktballen als smulrollen besteld!

20 Smulrol 0,38%
19 Sitostick 0,52%
18 Kipfingers 0,56%
17 Chickenwings 0,85%
16 Vlammetjes 0,94%
15 Shoarmarol 1,11%
14 Berenklauw 1,21%
13 Pikanto 1,80%
12 Falafel 1,86%
11 Gehaktballen 1,87%
falafel

Top 10 meest bestelde snacks 2015

Hierboven zie je al best wat populaire snacks terugkomen. Ben je benieuwd wat de 10 meest bestelde snacks van 2015 zijn? Lees dan gauw verder!

10. Op de tiende plaats staat een goede, oude bekende: de bamischijf. Met een percentage van 2,47 wordt hij al beduidend meer besteld dan de gehaktbal. Voor wie ‘m nog niet kent: een bamischijf is een schijf paneermeel, gevuld met bami en Aziatische kruiden.

9. Nog een klassieker (vooral onder vegetariërs) is de kaassoufflé. Deze lekkere snack staat met 2,54% op een welverdiende negende plaats.

Bitterbal8. Mijn favoriet, de bitterbal, komt uiteraard ook voor in onze top tien! Net iets meer dan de kaassoufflé, omvatten bitterballen 2,65% van alle bestellingen. Misschien kan ik het cijfer dit jaar nog wat opkrikken. 😉

7. De kipcorn heeft sinds 2014 iets aan bestellingen verloren, maar staat alsnog stevig in de top 7 met 3,33% van de bestellingen. Kipcorn is een staafvormige snack die bestaat uit een korst van maïspaneermeel en een vulling van kip en/of kalkoen. In Frankrijk bestaat deze snack ook en wordt daar poulycroc genoemd.

6. Wie bestelt er niet regelmatig een mexicano? Veel mensen wel! Daarom staat deze pittige snack op de zesde plaats met 5,39% van de snackbestellingen.

kipsate5. De overduidelijk Indonesische invloed van de kipsaté laat – net als de bamischijf – snackliefhebbers ook Oosterse smaken proeven. Met 6,24% van alle snackbestellingen kun je wel zien dat we dit ook maar al te graag doen.

4. Ook in 2015 belandden de kipnuggets net buiten de top 3. Ze zijn nog steeds ongekend populair bij de jeugd, en met 6,62% zijn ze vergeleken met het jaar ervoor bijna met 1% gestegen!

Top 3 meest bestelde snacks 2015

3. In 2015 hebben we alle soorten kroketten bij elkaar opgeteld. Toch is het ze niet gelukt om op de tweede plaats te komen. Sterker nog: met 9,03% is het aantal kroketbestellingen met meer dan 50% gezakt vergeleken met 2014.

2. Loempia’s zijn vergeleken met 2014 bijna gelijk gebleven. Dat jaar stonden ze tweede met 17,5% en in 2015 maken zij 17,28% van de bestellingen uit. Wanneer mensen een maaltijd bij een Aziatisch restaurant bestellen, worden er vaak ook snackloempia’s bijbesteld. Dat is vast een van de redenen dat loempia’s zo populair zijn.

1. Op nummer één staat de frikandel! Net als vorig jaar is dit de meest bestelde snack via Thuisbezorgd.nl. Stond deze lekkernij vorig jaar nog op plaats één met 29,95%, dit jaar blinkt hij uit met wel 34,33%! Van alle bestelde frikandellen is 35% een frikandel speciaal. En dat is zo gek nog niet! Deze smaken gaan gewoon heel goed samen.

top-10-snacks

frikandel speciaalLeuke weetjes

Er worden twee keer zoveel frikandellen besteld als loempia’s en meer dan twee keer zoveel loempia’s vergeleken met kroketten! Bitterballen, kaassoufflés en bamischijven hebben bijna evenveel fans.

Fun fact: 35% van alle in 2015 bestelde frikandellen waren frikandellen speciaal

Ook werden er in 2015 bijna 90 keer meer frikandellen dan smulrollen besteld en 34 keer meer loempia’s dan sitosticks.

2014 vs. 2015

Zoals je hierboven kunt lezen, verschilt de top 20 van 2015 nogal wat met die van 2014. Er staan nieuwe snacks in en zelfs al is de top drie hetzelfde gebleven, de percentages verschillen best veel.

Zo werden er in 2015 4% meer frikandellen besteld en wel 12% minder kroketten. Ook de kaassoufflé heeft het flink te verduren gehad. Misschien doordat vegetariërs nu de falafel hebben ontdekt. Kaassoufflé-bestellingen gingen van 7 naar 3 procent. Meer dan de helft verlies dus.

Snacks als kipsaté, falafel, pikanto, chickenwings, kipfingers, sitostick en smulrol komen dit jaar voor het eerst in de top 20 voor.

2014vs2015

Top 7 kroketten

Je kunt veel verschillende soorten kroketten bestellen. Misschien ben je wel een kalfskroketfan, of heb je toch liever een groentekroket? Het leek ons daarom leuk om uit te zoeken welke soort kroket er het meest besteld werd in 2015.

Top 7 kroketten

Niet geheel onverwachts is de rundvleeskroket de grote favoriet! De meer exotische garnalenkroket komt op de laatste plaats. Van de merken is Kwekkeboom het meest populair: er werden twee keer zoveel Kwekkeboom-kroketten besteld vergeleken met Van Dobben. Ik ben benieuwd of deze lijst er voor 2016 nog net zo uit gaat zien, of dat bijvoorbeeld de garnalenkroket een opmars zal maken. Wat denk jij?

Populaire snackmerken

Het leek ons ook eens leuk om de populairste snackmerken op een rijtje te zetten. Mora, Van Dobben en Kwekkeboom kom je toch wel vaak tegen als je snacks bestelt. Maar wat blijkt: De Vries Snacks wint met 5,3% en heeft het dubbele aantal bestellingen als Mora, omdat de mexicano nou eenmaal heel erg populair is!

Snackmerken

Top 10 falafelsoorten

Vegetarisch en veganistisch snacken wordt steeds populairder. Geen wonder dat de falafel het zo goed doet! Het leek ons daarom leuk om op een rijtje te zetten wat voor soort falafelbestellingen er het meest worden gedaan.

Falafel

Uit ons onderzoek blijkt dat de losse, traditionele falafel het meest wordt besteld. Op de tweede plaats komt het broodje falafel. Met 30% wordt hiervan drie keer zoveel besteld vergeleken met een falafelschotel en vijf keer zoveel als een dürüm falafel. Ik denk dat ik de volgende keer eens gek ga doen en een falafel speciaal bestel!

Nederlandse bitterbal met Beiers biertje

Van al deze lekkere snacks krijg ik weer honger! Misschien binnenkort toch weer eens wat snacks bestellen. 🙂 Ben je nog niet uitgekeken en wil je de top 20 van meest bestelde snacks van 2014 zien? Klik dan hier! En bekijk hier onze infographic met alle cijfers van de bij Thuisbezorgd.nl meest bestelde snacks van 2015:

infographic-snacks

Welke snack zie jij volgend jaar het liefst in de top 20 verschijnen? Laat het ons weten in de comments!

Jelena author

Vanuit het hoge Noorden ben ik (met een omleiding via München) overgevlogen naar het midden van Nederland. En zo kwam ik bij Thuisbezorgd.nl terecht! Ik ben dol op lekker eten, schrijven, lezen, drummen en Japan.

Comments