pastéis-2

Olympische Spelen in Rio de Janeiro: 15 Braziliaanse gerechten

De hele wereld is van 5 tot 21 augustus 2016 in de ban van de Olympische Spelen. Duizenden atleten van over de hele wereld werken zich – om de vier jaar – met uiteenlopende sporten in het zweet in de hoop een gouden medaille te winnen. Dit keer vindt de internationale sportmanifestatie in Rio de Janeiro plaats. Daarom lees je vandaag alles over de Braziliaanse keuken!

Braziliaanse keuken

De Braziliaanse keuken bestaat uit Europese, Aziatische en Afrikaanse gerechten. Net als het land dat veel verschillende culturen en tradities kent, is dus ook de keuken zeer gevarieerd. Voor het bereiden van Braziliaanse gerechten worden vooral knolgewassen (cassave en yams) en vruchten (mango, papaja, passievrucht, açaí) gebruikt. Daarnaast vormen vis, rijst, bonen en kruiden vaak de basis van een maaltijd.

Lunch (‘almoco’)

In Brazilië draait het vooral om de lunch en het diner. Voor de lunch nemen Brazilianen de tijd: ze eten gezellig en uitgebreid met familie en vrienden, wat wel een paar uur kan duren. Er wordt rijst en bonen gegeten met daarbij vis of vlees, een saladeschotel of eventueel andere bijgerechten.

1. Salpicão

salpicao

Bron: Brazilie.co

Salpicão is een populaire, romige saladeschotel in Brazilië. Deze rijkelijk gevulde salade is op basis van mayonaise en bestaat uit kip, ham en veel groenten en fruit, zoals wortelen en appels. Daarnaast wordt de salade gegarneerd met gefrituurde aardappelreepjes.

2. Bauru

bauru-2

Dit Braziliaanse broodje rosbief is ontstaan in São Paulo en is uitgevonden door een rechtenstudent uit de gelijknamige plaatsnaam Bauru. Waar het populaire broodje verder uit bestaat? Mozzarella, tomaat, ingelegde komkommer, geserveerd op een stokbroodje.

3. Romeu e Julieta

romeu-e-julieta

Romeu e Julieta (Romeo en Julia) staat voor de echte liefde tussen blokjes pittige, witte kaas en zoete guave, die gestapeld zijn bovenop elkaar. Doordat ze op elkaar gestapeld zijn, kun je deze specialiteit eten als een sandwich.

Diner (‘jantar’)

Net als in andere tropische landen, wordt het diner pas laat in de avond gegeten. Brazilianen werken vaak door tot 20.00 uur, waarna ze nog een borrel drinken. Het diner bestaat uit een iets kleinere maaltijd dan de lunch.

4. Feijoada

feijoada-2

Feijoada is een populaire, Braziliaanse specialiteit, vooral in Rio de Janeiro. Het is een stoofpot van zwarte bonen, met daarin verschillende soorten vlees en worst. De feijoada wordt traditioneel in een grote kom boven witte rijst geplaatst. Men strooit hier farofa overheen (cassavemeel), zodat de saus dikker wordt.

5. Farofa

farofa-2

Farofa is een bijgerecht dat uit gebakken cassave- of maïsmeel bestaat. Het wordt gemengd met verschillende andere ingrediënten, zoals ei, spek, banaan of stukjes vlees.

6. Barreado

barreado

Bron: Virenti.nl

Barreado is een stoofpotgerecht met rundvlees, reuzel en diverse kruiden. Het bereiden van het vlees neemt traditioneel zo’n 12 tot 24 uur in beslag, waarbij het zacht gekookt wordt en de kruiden inwerken op het vlees.

7. Feijão Tropeiro

feijão-tropeiro

Bron: TV Sol

Feijão Tropeiro is een Braziliaanse bonenschotel met vlees. Het gerecht bestaat uit pintobonen, gebakken met cassavemeel, met daarbij lente-uitjes, ei en spek.

8. Moqueca de Camarão

moqueca-de-camarao-2

Moqueca de camarão is een garnalen stoofpot met paprika en tomaat, die gekookt wordt in kokosmelk en palmolie.

9. Vatapá

vatapá-2

Vatapá is een kruidige crème van vis en garnalen, die gekookt wordt in pindasaus. Het is dus een soort Braziliaanse curry.

10. Empadão

empadao

Bron: Sopa Cultural

Empadão is een ovenschotel die meestal gemaakt wordt met kip, olijven, maïs en andere vullingen.

Snacks

11. Pastéis

pastéis-2

Pastéis is de favoriete snack van veel Brazilianen. Dit gerechtje lijkt op de Argentijnse empanada en schijnt ook zo te smaken. Het is gefrituurd deeg dat wordt gevuld met kaas, rundvlees, kabeljauw en nog veel meer ingrediënten

12. Coxinhas

coxinhas-2

Coxinhas zijn gefrituurde kipballetjes, gevuld met een romige kaas. Brazilianen eten deze kroketjes als snack of bijgerecht.

13. Pão de Queijo

pao-de-queijo

Net als coxinhas, is pão de queijo een populaire, typisch Braziliaanse snack. Het zijn kleine gebakken deegbolletjes met gesmolten kaas in de binnenkant. De broodjes worden gemaakt van cassavemeel. Brazilianen eten pão de queijo als tussendoortje, met de koffie bij het ontbijt of als bijgerecht bij het diner.

14. Acarajé

acarajé

Bron: Tumblr

Acarajé is een bekende snack uit Bahia en is op elke straathoek wel te vinden. Het zijn gefrituurde balletjes die gemaakt worden van bonen en ui en meestal gevuld zijn met garnalen en vinaigrette.

Dessert

Ben je van plan om naar Brazilië te gaan? Neem dan zeker eens een Braziliaans toetje. Vaak bestaan deze heerlijke desserts namelijk uit tropische vruchten en chocolade, zoals de pavé. Dit is een taartje van koekjes dat gevuld is met chocolade en/of fruit, bijvoorbeeld citroen, kokos, etc.

15. Pavé

pavé

Bron: Brazilie.co

Liever online Braziliaans eten bestellen? Bestel via Thuisbezorgd.nl!

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments