Culinarium_Kaese

Op vakantie? Bezoek eens een foodmuseum!

Nu de vakantieperiode er weer aankomt, heb ik voor jullie een overzicht gemaakt van de leukste en vooral lekkerste musea over eten en drinken. Ben je van plan om op vakantie te gaan naar Frankrijk, België, Duitsland, Spanje of Italië? Vergeet dan niet een van deze bijzondere, gekke of grappige musea een bezoekje te brengen. Laat je me weten hoe het geweest is?

Frankrijk

Haribomuseum, Uzes

Haribomuseum

Bron: Musee Haribo

Haribo-gummibeertjes, wie is er niet mee opgegroeid? In het Haribomuseum in dit kleine Zuid-Franse dorpje krijg je bij binnenkomst een zilveren ticket die je na afloop kunt inleveren in de snoepfabriek voor een zak snoep naar keuze. In het museum vind je een overzicht van de geschiedenis van de productie van drop, snoep en fruitgom aan de hand van honderden oude objecten en reclamemateriaal.

La cité du Vin, Bordeaux

citeduvinsudouest1

Bron: La cité du Vin 

Nog maar een maandje geleden opende museum La cité du Vin over wijnen haar deuren in de Franse stad Bordeaux. Het museum – een futuristisch en architectonisch staaltje vindingrijkheid – telt maar liefst 10 verdiepingen. In dit ‘wijnpretpark’ kun je alles leren wat er te weten valt over wijn en kun je deelnemen aan proeverijen.

Bron: Vimeo

Musee Escoffier de l’art culinaire, Villeneuve-Loubet

escoffier

Bron: Fondation Escoffier

Echte ‘culi’s’ mogen een bezoek aan het geboortehuis van Auguste Escoffier niet overslaan. Een klein museum, gewijd aan de liefde voor de Franse keuken en in het bijzonder aan een van de grondleggers, Escoffier. Escoffier was chef-kok in diverse luxe hotels in Parijs en London. Hij heeft diverse beroemde gerechten op zijn naam staan, waaronder de Peche Melba, Poire Belle Helene en de Crêpe Suzette.

Spanje

Museo del Turrón, Xixona-Alicate (Spanje)

museo_turron_jijona

Bron: Gastronomiaycia

Het museum Museo del Turrón voor deze Spaanse nougat ligt vlak bij de fabriek zelf. Een eeuwenoude traditie met traditionele én moderne productiemethodes. Je kunt een rondleiding in diverse talen volgen en aan het eind natuurlijk flink toeslaan in de winkel.

Olijfoliemuseum Terra Oleum, Mengibar (Andalusië)

Museo_Terra_Oleum

Bron: Jaén paraiso interior

In een prachtige omgeving met oude olijfbomen vind je het interactieve museum Terra Oleum. Hier leer je over de oogst van olijven en de productie van de olie. Ook kun je meedoen aan een olijfolieproeverij. Ook zo dol op het Spaanse ‘vloeibare goud’? Dan mag je een bezoek aan dit museum zeker niet overslaan!

Duitsland

Imhoff Schokoladenmuseum, Keulen

imhoff

Bron: Schokoladenmuseum

Prachtig gelegen aan de Rijn, vind je een heus chocolademuseum. Het Imhoff Schokoladenmuseum in Keulen is sinds 1993 dé trekpleister voor chocoladeliefhebbers. Je leert hier alles over de geschiedenis en productie van chocola. Het proces wordt uitgelegd met miniatuurversies van de chocolademachines die kleine chocoladereepjes maken die je als bezoeker ook meekrijgt. Tot slot kun je natuurlijk proeven: dip wafels in de enorme chocoladefontein, of ga los in de museumwinkel!

Westfalen culinarium, Nieheim

Culinarium_Kaese

Bron: Kulturland

In de regio Noordrijn-Westfalen vind je het Westfalen Culinarium, een complex dat bestaat uit maar liefst vier musea: het ham-, bier-, brood- en kaasmuseum. Probeer de Westfaalse ham, leer alles over de Duitse pompernikkel (donker roggebrood) en proef bier zoals bier hoort te smaken. Als je wilt weten hoe deze Duitse regio ‘proeft’, dan ben je in dit museum op de juiste plek!

Currywurst Museum, Berlijn

currywurstmuseum-exhibition

Bron: Currywurst Museum

Op slechts 100 meter van Checkpoint Charlie vind je het Currywurst Museum. Jawel, een interactief museum volledig gewijd aan deze bekende Duitse snack. Van de geschiedenis van de worst (eind jaren ’40) tot de rol die de curryworst heeft gespeeld in film, tv en muziek. Maak je eigen virtuele broodje curryworst, snuif de beste melanges op in de kruidenkamer en eet natürlich een echt broodje met worst bij de authentieke snackwagen.

Bitburger Marken Erlebiswelt, Bitburger

markenerlebniswelt

Bron: Bitburger Marken Erlebniswelt

Bitburger is hét bier uit de Eifel. De brouwerij ligt in de plaats Bitburger en is opgericht in 1817. In de oorlog is de oorspronkelijke brouwerij compleet verwoest, in 1949 herbouwd en sindsdien weer volop in bedrijf. De beroemde slogan ‘Bitte ein Bit’ stamt al uit 1951. De brouwerij maakt zo’n 4 miljoen hectoliter bier per jaar en is daarmee de grootste van Duitsland. Desondanks is het nog steeds een familiebedrijf!

In het museum Bitburger Marken Erlebniswelt leer je alles over de brouwerij en haar geschiedenis. Uiteraard kun je proeven – consumpties zijn bij de prijs inbegrepen (aanmelden via de website is verplicht).

België

Frietmuseum, Brugge

frietmuseum

Bron: Frietmuseum

Waar anders dan in België kun je een museum vinden dat volledig is gewijd aan friet. In Brugge vind je in het prachtig historisch pand ‘De Saaihalle’ het Frietmuseum, de enige in zijn soort ter wereld. Het museum schetst de geschiedenis van zowel de aardappel als van de friet én van de verschillende sausbereidingen die bij de frietjes horen. Uiteraard kun je na afloop de friet ook gaan proeven in de middeleeuwse kelder van het gebouw. (Enne, benieuwd of je nu patat of friet moet zeggen? Thuisbezorgd.nl heeft dat al eerder eens over je uitgezocht.)

Choco-Story, Brussel

choco-story brussel-2

Bron: Choco-Story

In Choco-Story, een interactief museum, leer je alles over de geschiedenis van het ‘bruine goud’. Van de oorsprong – het telen van cacaobomen door de Azteken en Maya’s – tot het eindproduct: de allerbeste Belgische chocolade. Natuurlijk kan er geproefd worden en kun je kijken naar een demonstratie pralines maken door een meester-chocolatier. Nog niet genoeg gesnoept? Dan vind je vast genoeg lekkers in de museumwinkel.

Brouwerij De Halve Maan, Brugge

De beroemde brouwerij De Halve Maan is bekend van onder andere de Brugse Zot en de Straffe Hendrik. Voor € 8,50 boek je een rondleiding, inclusief een glas Brugse Zot na afloop. Je leert er alles over het bierbrouwen van toen en nu. Heb je meer tijd of dorst? Boek dan de XL tour (€ 19,00). Na afloop van de standaardrondleiding volgt een proefsessie in de kelders. Je proeft drie verschillende speciaalbieren en krijgt een deskundige uitleg over de smaak en aroma.

Italië

Gelato Museum Carpigiani, Anzola dell’Emilia

gelato museo archief

Bron: Gelato Museum

In een dorpje vlak bij Bologna vind je het Gelato Museum, ofwel het museum van het ijs. Italiaans ijs wel te verstaan! Naast de geschiedenis van het ijs, leer je hier alles over de productieprocessen van vroeger en nu. Ook kun je er workshops volgen om zelf de kunst van het ijsmaken te leren. Het museum is van dinsdag t/m zaterdag geopend, maar je moet vooraf wel even reserveren via de website.

Museo Nazionale delle paste alimentari, Rome

Wat is er nu Italiaanser dan pasta? In Museo Nazionale delle paste alimentari kom je alles te weten over volksvoedsel numero uno. Van oude pastamachines tot de rol van pasta in de Italiaanse kunst en cultuur. Het museum is helaas tijdelijk gesloten – houd de site in de gaten voor meer info!

Musei del Cibo, Parma

museo del parmigano-Reggiano

Bron: Musei del Cibo

Geen regio zo culinair geroemd als Parma. In zes smaakmusea in en rond de stad Parma – gezamenlijk de Musei del Cibo genaamd – kom je alles te weten over de lekkernijen die deze regio zo beroemd en geliefd maken.

Alles over de lekkerste kaas ter wereld leer je in het museum over Parmezaanse kaas: de Parmigiano Reggiano. De bloederige kunstjes van het slagersvak krijg je onder de knie in het Museo del Prosciutto di Parma. Een interactieve wandeltocht door het Museo del Pomodoro vertelt je het verhaal van de tomaat en in het Museo del Salame staat de geschiedenis van de salami centraal. Museum numero vijf en zes zijn de musea van de pasta en de wijn, en maken daarmee de Italiaanse maaltijd compleet!

Welke foodmusea heb jij al eens bezocht? Reageer hieronder!

Anne-Marie / My Happy Kitchen

Dit artikel is geschreven door gastblogger Anne-Marie van foodblog My Happy Kitchen. Hierop deelt ze haar passie voor koken en eten. Je vindt er lekkere recepten, handige tips en reviews van restaurants en producten uit de supermarkt. Ze is dol op alles wat nieuw is en tegelijkertijd gefascineerd door de geschiedenis van ons eten. Haar kookstijl? Zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes, maar altijd mét room, boter, suiker en kaas! Gezond eten is voor haar gevarieerd eten, en dat kan volgens haar ook zonder pizzabodem van bloemkool of tarwegrasshakes. 

Gastblogger author

Ben jij een echte foodie en lijkt het je ook leuk om een gastartikel voor ons te schrijven? Neem dan contact met ons op.

Comments