Pizza pepperoni

15 verkeerd gespelde namen van gerechten

Bij Thuisbezorgd.nl zie je natuurlijk veel namen van gerechten voorbijkomen. Het ene gerecht nog exotischer dan het andere. En dan is het natuurlijk wel belangrijk om te weten hoe je deze namen schrijft! Want is het tikka masala of tika massala? En hoe zit het nu met de umlaut bij döner kebab? Wij hebben het allemaal een beetje voor je opgehelderd. Lees het hier!

Pizza

1. Pizza margherita

Pizza Margherita

Pizza margherita is – samen met de pizza marinara – de populairste pizza in Napels. Hoe de pizza margherita ontstond? Het schijnt dat deze pizza voor het eerst werd bereid in 1889 door de pizzabakker Raffaele Esposito voor de Italiaanse koningin Margherita. Zij wilde graag in Napels een lokale specialiteit eten. Het woord ‘margherita’ wordt vaak verkeerd gespeld. Zo zien we vooral de varianten ‘pizza margerita’ of ‘pizza margarita’ voorbijkomen.

Bron: Wikipedia

2. Pizza pepperoni

Pizza pepperoni

Pepperoni is een scherpe variant van salami. Veel mensen denken dat pepperoni Italiaanse worst is, maar dat is niet zo. De worst kan wel gezien worden als een afgeleide van de gekruide salamivarianten uit Zuid-Italië. Pepperoni wordt vooral in Amerika en Nederland gebruikt voor op de pizza. En toch wordt de naam van deze pizza nog steeds vaak verkeerd gespeld! We zien dan ook vooral de variant met één ‘P’: pizza peperoni. Peperoni is alleen heel iets anders: dit is een Spaanse peper.

En eet je liever een pizzaatje of sateetje in een cafeetje waar je met je autootje heengaat? Let er dan op hoe je dat schrijft. Zoals je ziet, schrijf je verkleinwoorden die op een enkele klinker eindigen met dubbele klinker en dus zonder apostrof. 😉

Bronnen: Wikipedia en Onze Taal

Oosters

3. Tjaptjoi

Tjaptjoi

Heb jij alle varianten van dit bekende Chinese gerecht al gegeten? ‘Tjap tjoy’, ‘tjap-tjoy’, ‘tjaptjoy’: ze smaken allemaal anders! Alle gekheid op een stokje – er is natuurlijk maar één variant in het Nederlands en dat is ‘tjaptjoi‘. De naam ‘tjaptjoi’ komt van twee Kantonese woorden: ‘tjap, dat ‘gemengd’ betekent en ‘tjoi, dat ‘groente’ betekent.

Bron: Wikipedia

4. Babi pangang

Babi pangang

Wedden dat jij dit Oosterse gerecht al eens besteld hebt bij de Chinees? Babi pangang is namelijk – net als tjaptjoi – een bekend Oosters gerecht. In Indonesië en Maleisië wordt het gerecht geschreven als ‘babi panggang’, maar in Nederland houden we niet van de dubbele ‘G’. Dus hier schrijven we het lekker als ‘babi pangang‘!

Bronnen: Wikipedia

Grillgerechten

5. Barbecue

BBQ

Het is weer tijd om te barbecueën! Maar is het nu ‘barbecue’ of ‘barbeque’? Het is ‘barbecue‘, met een ‘C’ dus. Toch schrijven veel mensen dit woord met een ‘Q’, wat waarschijnlijk komt door de bekende, Engelse afkorting ‘BBQ’. Zo, hebben we dat ook weer voor je opgehelderd!

6. Spareribs

Spareribs

Houd jij ook zo van spareribs? Je-weet-wel: dat lekkere, geroosterde vlees aan varkensribben. Je herkent ze waarschijnlijk ook wel aan de Engelse benaming  ‘spare ribs’ of het in het Nederlands verkeerd gespelde woord ‘spare-ribs’. Maar ach, hoe je het ook schrijft: ze blijven lekker!

7. Shaslick, sjasliek, sjaslik …

Shaslick

Sjasliek is een gegrild gerecht dat bestaat uit een spies met daaraan vlees, tomaat, uien, etc. Tot op de dag van vandaag weet niemand 100% zeker hoe je sjasliek echt schrijft, want er zijn ontzettend veel verschillende schrijfwijzen. Officieel komt het woord ‘sjasliek’ uit het Russisch, waar je het als ‘šašlyk’ schrijft. Vervolgens zijn er veel varianten bijgekomen: sjaslik, sjasliek, sjasjlik, sjasjliek, schaschlik, shaslick, shaslik … en ga zo maar door. De Nederlandse woordenboeken geven de voorkeur aan ‘sjasliek’, terwijl je op internet vaker ‘shaslick’ tegenkomt.

Bron: Onze Taal

Turks

8. Kebab

Kebab

Kebab: het favoriete vlees van veel mensen. Wat het precies is? Het is gebraden en gekruid lams-, kalfs- of kippenvlees. Kebab is een Turks gerecht en betekent in het Perzisch letterlijk ‘gebakken vlees’. Er zijn verschillende soorten kebab, maar döner kebab is in Europa het bekendst. Kebab wordt ook vaak geschreven als ‘kabab’ of ‘kebap’. Dat snappen wij heel goed, want je spreekt het al snel zo uit. Maar toch is het fout! 😉

Bronnen: Wikipedia

9. Döner kebab

Döner kebab

Döner kebab is eigenlijk hetzelfde als kebab, maar dan wordt het vlees geserveerd als schotel met sla, tomaat, ui en rijst of patat, of als broodje waarbij Turks brood wordt geserveerd. Döner kebab wordt vaak als ‘donner’ of ‘doner’ kebab geschreven. Voor de mensen die dit op deze manier schrijven: de umlaut verschijnt op je scherm door shift + ” + letter te doen. 😉

Bron: Wikipedia

Indiaas

10. Tikka masala

Tikka masala

Tikka masala is een bekend Indiaas gerecht dat bestaat uit geroosterde stukjes kip in een kruidige saus. De saus is meestal romig, gekruid en oranje gekleurd. Er zijn duizenden variaties van dit gerecht, net als de schrijfwijzen. Tika massala, massala, masalla, massalla … Net als bij de ‘sjasliek’ kunnen we oneindig doorgaan. Er is alleen een verschil: hier is maar één schrijfwijze goed en dat is ‘tikka masala’.

Bron: Wikipedia

11. Biryani

Biryani

Biryani is een Indiaas rijstgerecht dat verder uit groente, kruiden en vlees bestaat. Net als tikka masala wordt biryani ook regelmatig verkeerd geschreven. We zien vooral de varianten ‘biriyani’ en ‘biriani’ voorbijkomen.

Bron: Wikipedia

Groente

12. Kousenband

Kousenband

Kousenband? Dat is toch zo’n ding voor aan je kous? Ja, maar het is ook een groente. De kousenband is een lange peul die op een uitgerekte sperzieboon lijkt. De peulen zijn supergezond: ze bevatten foliumzuur, kalium, mineralen en vitaminen B1 en B6. Kousenband wordt ook vaak zonder tussen-n geschreven. Volgens Onze Taal mag dit in principe, maar het is gebruikelijker om hier – vanwege de letterlijke betekenis van het woord ‘kousen’ – een tussen-n te schrijven.

Bron: Wikipedia

13. Broccoli

Broccoli

Is het nu ‘brocoli’, ‘brocolli’ of ‘broccoli’? Broccoli – jawel, met twee ‘C’s’ en één ‘L’ – is ook een supergezonde groente. Je zou deze groente zelfs tot de (goedkopere) superfoods kunnen rekenen. Waarom? Broccoli bevat veel vezels, bèta-caroteen, calcium en vitamine C. Deze voedingsstoffen ondersteunen belangrijke functies binnen het lichaam, zoals de spijsvertering.

Bron: Wikipedia

Ingrediënten

14. Mozzarella

Mozzarella

Mozzarella is verse kaas die oorspronkelijk wordt gemaakt van de melk van de waterbuffel. Tegenwoordig wordt mozzarella ook van koemelk gemaakt. Mozzarella wordt ook wel als ‘mozarella’ of ‘mozzerella’ geschreven. Schrijf jij dit vaak zo? Dan moeten we je helaas teleurstellen: beide varianten zijn fout.

15. Basilicum

Basilicum

Basilicum is een kruid dat vaak gebruikt wordt in Italiaanse gerechten, zoals pizza’s, pasta’s en salades. Vaak vind je basilicum en mozzarella samen in één gerecht, zoals bij de salade caprese. En beide ingrediënten worden ook nog eens vaak verkeerd geschreven! Zo wordt ‘bassillicum’ vaak met dubbel ‘S’ en dubbel ‘L’ geschreven, maar dat ziet er natuurlijk al heel gek uit. Houd het dus maar zo kort mogelijk. 😉

Aukeline author

In Flevoland liggen mijn wortels, maar Utrecht heeft mijn hart gestolen. Verder is gezond én lekker eten voor mij de ultieme combinatie en houd ik van sushi, sporten, winkelen en schrijven. Als ik vakantie heb, lig ik het liefst te relaxen in een tropisch oord.

Comments