Weetjes over eten

De 34 gekste mythes en weetjes over eten en drinken

Foodfacts, fabeltjes, mythes en weetjes over eten. Je ziet en hoort ze vaak dagelijks in het leven om je heen. Toch schuilt er vaak een leuk verhaal of kern van waarheid achter de weetjes over eten, hoe gek ze soms ook zijn. Want wist jij bijvoorbeeld dat de naam van de overheerlijke avocado is afgeleid van de mannelijke testikel? Nu vergeet je dat nooit meer!

Bekijk hieronder onze lijst van maar liefst 34 weetjes over eten, waarvan er sommige mysterieus of ongelooflijk gek zijn, een fantastisch verhaal hebben of gewoonweg door simpel geluk de wereld in geholpen zijn. Kende jij de volgende foodfacts en mythes al?

34 interessante weetjes en mythes over eten

De lijst bestaat uit in totaal 13 feitjes over eten, 10 over groente en fruit en 4 over drinken. Daarnaast vind je hier 6 mythes over eten, die we ontkracht hebben met behulp van onze geweldige mythbusting powers en het internet.

1. Seks of bacon? – Als een Canadees moet kiezen tussen seks of bacon, dan kiest 43% voor bacon! Daarnaast zegt 18% dat ze minimaal eenmaal per dag een stuk bacon moeten eten om hun behoefte te bevredigen. Ja, het is echt waar! Waar kies jij voor?

2. Space pizza – Pizza Hut Delivery heeft als enige pizzaketen een overheerlijke pizza bezorgd in de ruimte. In 2001 hebben ze als reclamestunt 1 miljoen betaald aan de Russian Space Agency (RSA) om de pizza in de ruimte te krijgen. De astronaut Yuri Usachiv was de gelukkige en mocht ‘m opeten.

Feitjes over eten
3. Crackergaatjes – Heb jij je ook altijd al afgevraagd waarom er in crackers altijd van die kleine gaatjes zitten? Foodfact: de kleine gaatjes in crackers zorgen ervoor dat de cracker niet breekt tijdens het afbakproces.

4. Pizza margherita – Wist je dat pizza vroeger in Italië eigenlijk alleen voedsel voor de arme mensen was? Totdat Koning Umberto I en zijn vrouw Margherita van Savoye een bezoek aan Napels brachten en de befaamde pizza weleens wilden proberen. Nu mag je raden waar de naam pizza Margherita vandaan komt! Hier vind je meer feitjes over pizza.

5. 8000 jaar oude soep – De oudste soep ter wereld bestaat onder andere uit de ingrediënten nijlpaard- en mussenvlees. Deze lekkernij stamt uit het jaar 6.000 voor onze jaartelling. Klinkt niet gek, toch?

6. Rijst en bruiloften – Het gooien van rijst op een bruiloft is bijna wereldwijd een traditie. Het stamt af van het feit dat rijst lijkt op regen, wat indirect wordt gekoppeld aan welvaart, geluk en vruchtbaarheid. De gewassen groeien namelijk van regen.

7. Streetfood – De rijkste crimineel ooit is Pablo Escobar. Toch bleef hij ondanks zijn wreedheid en luxueuze levensstijl nog altijd zijn favoriete streetfood de empanada eten. Dit is een deeghapje met vulling van vlees of groenten.

8. Populairste pizzatoppings – Volgens Domino’s Pizza zijn dit de meest populaire pizzatoppings in de volgende landen: in India is het gepekelde gember, gehakt en tofu, in Japan inktvis, octopus en Mayou Jaga (mayonaise, aardappel en bacon). Groene erwten (bah) in Brazilië, in Rusland is het de topping Mockba, wat een combinatie is van sardines, tonijn, makreel, zalm en ui en in Frankrijk Flambee met bacon, ui en verse crème.

Mensenvlees eten

Credits: wifflegif.com

9. Mensenvlees – Hoe eng het ook klinkt: kannibalisme kwam in elk werelddeel op aarde voor. Tegenwoordig alleen nog in Afrika en Nieuw-Guinea. Maar hoe smaakt een mens eigenlijk? Het schijnt niet te onderscheiden te zijn van kalfsvlees … En toch wij houden het liever bij een lekkere döner kebab!

10. Chocoladerivier – Een leuk weetje over snoep! It’s scrumdidilyumptious namelijk. Ken je de film Willy Wonka & the Chocolate Factory? Vast wel! Wist je ook dat bijna alle chocoladerepen van hout of plastic zijn, maar de beroemde chocoladerivier deels gemaakt is van echte chocolade, water en crème? De Oempa Loempa’s hadden het daarom zo slecht nog niet.

11. Giftig visje – De kogelvis is een delicatesse in Japan en Hong Kong, maar het is een erg giftige vis. Het gif is zelfs 500 keer giftiger dan cyanide (erg dodelijk dus). Elk jaar overlijden er daardoor meerdere mensen na het eten van de kogelvis tijdens hun exclusieve sushimaaltijd. Wij houden het daarom bij onze heerlijke, vertrouwde California roll!

12. Pizzamonsters – In Amerika wordt per dag een pizza ter grootte van in totaal 4685 vierkante meter opgegeten. Dit staat gelijk aan ongeveer 350 slices per seconde! En jij dacht dat Italianen veel pizza eten?

13. Organic food – Is organisch voedsel echt beter en gezonder dan het standaardvoedsel uit onze supermarkten? Dat is een lastige vraag waarover tegenwoordig veel controversie online te vinden is. Volgens Faidon Magkos, Fotini Arvaniti en Antonis Zampelas (2009) is het wel bewezen dat dieren die organisch voedsel gevoerd krijgen, gezonder zijn en zich beter kunnen voortplanten. Misschien geldt dit ook wel voor mensen? Dit feitje over eten kan dus nog ontkracht worden.

Weetjes over groente en fruit

Dat groente en fruit zo leuk waren, wist je vast nog niet. Maar met onze foodfacts hierover ga je toch heel anders denken over sommige stukken groente of fruit. Enjoy!

1. Testikelavocado – Avocado is steeds populairder aan het worden onder de gezonde eters. Maar wist je dat de naam door de Azteken (inheems volk uit Zuid- en Midden-Amerika) bedacht is en afgeleid is van het woord ‘a-hu-ac-atl’, wat letterlijk ‘testikel’ betekent. Waarschijnlijk door de vorm van de vrucht. 😉

2. Ketchup als groente – Tijdens de regering van Reagan in Amerika moesten gesubsidieerde maaltijden voor een deel bestaan uit groenten. Een pizza met twee lepels ketchup voldeed aan deze eis, omdat het rode goedje in die tijd als groente telde. Vast veel gelukkige kinderen. 😉 Nog een grappig feitje over Heinz Tomaten Ketchup is dat de saus niet sneller dan 0,015 meter per seconde mag stromen om niet afgekeurd te worden. Lees hier meer over deze snelle ketchup foodfacts!

3. Oorsprong tomaten – Tomaten komen oorspronkelijk uit Mexico en niet uit Italië, zoals veel mensen denken. Waarschijnlijk is deze verwarring ontstaan door het gebruik van de vele tomaten in Italiaanse gerechten, zoals pasta of pizza.

Hete Chili Peper

Credits: Giphy.com

4. Spicy pepper – Rode, gele en groene pepers zijn eigenlijk helemaal niet pittig. Maar door de chemische reactie van de ‘alkaloïde capsaïcine’ op de ‘nociceptoren’ in de tong, raakt het arme smaakorgaan helemaal van slag. Het maakt de tongzenuwen zo erg in de war dat ze denken in brand te staan. Hier komt het branderige gevoel (alsof je vuur gaat spuwen) van hete peper vandaan.

5. Maïskorrels – Een maïskolf heeft gemiddeld 16 rijen maïskorrels. Begin maar gelijk met tellen bij de volgende barbecue!

6. Appeltje voor de dorst – Er zijn meer dan 10.000 soorten appels in de wereld. Als je ze allemaal wilt proeven ben je meer dan 27 jaar bezig! Met dit weetje blijf je wel gezond. 😉

7. Komkommers, water en katten – Komkommer bestaat uit 96% water en is daarmee de meest hydraterende voedselsoort die er bestaat. Daarnaast zijn katten niet echt bang voor komkommers, zoals op internet de ronde doet. Ze schrikken namelijk van een onbekend object dat opeens achter ze ligt, en dit is online ‘toevallig’ steeds een komkommer.

8. Gouden watermeloen – Het duurste fruit ter wereld is de Japanse Yūbari-cantaloupe: een meloensoort die uniek is in de wereld en alleen in het dorpje Yūbari in Japan wordt verbouwd. De vrucht gaat voor gemiddeld 11.000 euro over de toonbank. Dat is nog eens een duur stukje fruit!

9. Drijvende sinaasappel – Een ongepelde sinaasappel drijft op het water, maar een gepelde zinkt als een baksteen. Gek hè?

10. Populairste snacks – De meest bestelde snackbarsnack in Nederland is al jaren de frikandel! Ongeveer 34% van alle bestelde snacks via Thuisbezorgd.nl in Nederland is een frikandel. Op afstand gevolgd door de nummers twee loempia’s en drie kroketten. De Vries Snacks zijn trouwens het populairst. Snacken maar!

Weetjes over drinken en ijs

Water, alcohol, frisdrank of ijs: het is allemaal vloeibaar als je lang genoeg wacht in de zon, dat is een feit. Maar wist je de volgende weetjes over drinken ook?

1. Oneindig veel soorten frisdrank – Coca-Cola maakt zoveel verschillende soorten frisdrank dat als je er één per dag drinkt, je meer dan 9 jaar bezig bent ze allemaal uit te proberen. Wist je dat Minute Maid (sinaasappelsap), Chaudfontaine (water) en Monster (energydrankje) bijvoorbeeld ook van Coca-Cola zijn? Bekijk hier alle frisdranken per land. Leuk ander weetje over Coca-Cola is dat het naast het woord ‘okay’ het meest bekende in de wereld is, want 94% weet precies wat je bedoelt: dat bubbelende bruine drankje!

2. Ben & Jerry’s-begraafplaats – Als Ben & Jerry’s een ijssmaak uit de verkoop haalt, dan komt deze te liggen op de speciaal aangelegde ijsbegraafplaats naast de B&J-fabriek in Vermont. De smaken Wavy Gravy, Turtle Soup, What a cluster en vele andere liggen er al begraven.

3. Proost, cheers en salut – Het proosten van een glas bier of wijn stamt uit het tijdperk van de Romeinen. Maar waar is deze gewoonte eigenlijk door ontstaan? Blijkbaar wantrouwde men elkaar, doordat veel Romeinen elkaar vergiftigden. Door ruw te proosten werd er een hoop drank uitgewisseld tussen de glazen. Hierdoor was de kans op vergiftiging een stuk kleiner.

4. Theezakjes – Fact: theezakjes zijn niet in Engeland, maar in Amerika uitgevonden. Thomas Sullivan stuurde rond het jaar 1908 theesamples rond in kleine, zijden zakjes. Sommige klanten dachten dat deze zakjes gewoon in het hete water gedaan moesten worden. En zo ontstond het hedendaagse theezakje! Zijden was alleen te fijn, waardoor de thee niet snel genoeg gezet kon worden. Daarom ging Thomas Sullivan al snel over op gaas. Zelf thee maken en het uitproberen?

Mythes over eten (allemaal fabeltjes!)

De volgende zes fabels over voeding kennen we allemaal, maar wist je ook dat ze totale onzin zijn? Mystery solved!

1. Vijfsecondenvoedsel – De vijfsecondenregel – ‘als je eten laat vallen en het binnen vijf seconden opraapt is het nog vrij van bacteriën of andere viezigheid’ – is totale onzin. Vanaf het moment dat eten op de grond ligt, heeft het al evenveel bacteriën als dat je het vijf seconden laat liggen.

2. Grapje, 1 april – De meest epische 1-aprilgrap ooit kwam van de BBC, een zowaar gerenommeerde media van de Britse overheid. Op 1 april 1957 lanceerde de BBC een documentaire over spaghetti, waarin er beweerd werd dat deze aan bomen groeide. Ze hadden zelfs een video gemaakt, waarin een vrouw de slierten spaghetti uit een boom plukte en daarna in de zon te drogen neerlegde. Nu vraag ik me serieus af of mensen hier nog steeds intrappen, omdat het van de BBC (super cereal) afkomstig is.

3. Dubbeldippen – Lekker je chips, patat of gezonde winterpeen dubbeldippen in een heerlijk sausje? Geen probleem! Dubbeldippen verspreidt niet meer bacteriën dan een enkele dip. Deze mythe over eten hebben de enige, echte mythbusters ontkracht. BAM! Want wie wil er nu niet dubbeldippen?!

4. PeaNUTS – Pinda’s zijn helemaal geen nootjes! Ook al heten ze in het Engels peanuts de pinda behoort tot de peulvruchten en groeit onder de grond als een soort gekke wortel.

5. Ogen, wortels en oranje – Volgens vele ouders en grootouders krijg je van wortels betere ogen. Dit is eigenlijk alleen maar een smoesje om kinderen meer groente te laten eten. Te veel wortels kunnen wel de kleur van je huid aanpassen, waardoor deze oranje gaat worden. Maar dan moet je wel erg veel worteltjes eten! Minstens net zoveel als Bugs Bunny.

6. Wortelbaby’s – Babyworteltjes bestaan niet! Je eet namelijk gewoon een geschilde grote wortel. Het raspel gebruiken ze in een rauwkostmix of in de bekende Aziatische mixgroentezakjes.

Nog meer leuke feitjes over eten?

Weet jij nog meer leuke weetjes over eten? Deel ze dan hieronder met ons! Als ze leuk genoeg zijn, dan plaatsen we ze bij onze foodfacts (uiteraard met jouw naam erbij!).

Fotocredits: Shutterstock.com

Comments