Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bananenbrood

Bananenbrood
bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood is een Amerikaanse cake met banaan die dankzij de benaming ‘brood’ een air heeft van gezond en voedzaam en eerder doet denken aan een maaltijd dan aan snoepmomentje. Geen wonder dat het gerecht tegenwoordig wereldwijd in koffietentjes, thuiskeukens en bakprogramma’s geserveerd wordt.

Wat is bananenbrood?

Bananenbrood is het perfecte excuus om op elk moment van de dag gebak te eten. De naam doet eerder denken aan een maaltijd dan aan een snoepmomentje en geeft deze Amerikaanse cake met banaan zo een air van gezond en voedzaam. Geen wonder dat het gerecht, ter plaatse banana bread (spreek uit: ‘buh-NÈH-nah brehd’) geheten, tegenwoordig wereldwijd in koffietentjes, thuiskeukens en bakprogramma’s gebakken wordt…

De precieze oorsprong van het gerecht is vaag. Het duikt plotseling op in allerlei Amerikaanse kookboeken vanaf de jaren 1930. En hoewel je je prima voor kunt stellen dat het ooit bedacht is door vlijtige huisvrouwen die hun bruine bananen op wilden maken of hun kinderen meer fruit wilden laten eten, is er een aannemelijkere verklaring te bedenken. Het waren namelijk voedselproducenten die het gerecht tot een Amerikaans lievelingetje hebben gemaakt. Zo publiceerde een meelfabrikant in 1933 een receptenboekje met daarin ‘banana nut bread’. Een bananendistributeur bedacht in 1942 ‘banana tea bread’ en in het Chiquita banana recipe book uit 1950 stond een recept voor ‘banana bran nut bread’. Toen het recept in de jaren 1050 eenmaal in tv-kookshows werd gebakken, was de verspreiding over heel Amerika een feit. De rest van de wereld volgde niet veel later.

Wist je dat...

Het meest bekeken recept voor bananenbrood heet ‘banana banana bread’ en staat sinds 2000 op de receptenwebsite Allrecipes.com. Het recept, dat in twintig jaar ruim vijfendertig miljoen keer is bekeken, verschilt van de meeste andere bananenbroodrecepten in de hoeveelheid bananen: er gaan maar liefst vijf of zes overrijpe bananen in.

Bereiding banenbrood

Hét bananenbrood bestaat niet. Er zijn honderden, zo niet duizenden recepten in omloop. Allemaal bevatten ze bananen, bloem (evt. glutenvrij), eieren, een zoetstof, een vetstof en een (chemisch) rijsmiddel. Een bananenbrood van volkorenmeel, boter en rietsuiker is dus even authentiek als een bananenbrood van zelfrijzend bakmeel, zonnebloemolie en honing.

Vele ‘broden’ zijn opgeleukt met extraatjes als noten, dadels, rozijnen, vanille- of amandelextract. De Britse Nigella Lawson voegt zelfs espressopoeder toe. Het resultaat kan licht of juist vast van textuur zijn, met smeuïg of juist droog kruim en een kleur die varieert van bijna wit tot karamel.

How to eat

Al sinds de allervroegste recepten uit de jaren 1930 wordt de cake al op allerlei manieren geserveerd: gewoon, rechttoe rechtaan; dungesneden en besmeerd met roomkaas; in lagen met slagroom ertussen. Als je een plak bananencake net als de Australiërs roostert in een broodrooster en besmeert met boter, kun je jezelf wijsmaken dat het een geschikt ontbijtje is.

Erbij

Koffie of thee.

Probeer ook eens

Andere Amerikaanse zoetigheden die de wereld hebben veroverd zijn cupcakes, American pancakes, donuts en de milkshake.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bananenbrood bij jou in de buurt?

Voer je postcode in