Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Cupcake

cupcake
cupcakes

Cupcake

De Amerikaanse cupcake is een eenpersoons cakeje dat in een papieren bakje gebakken wordt en vervolgens versierd met een uitbundige, zoete toef botercrème, glazuur of slagroom. Als garnituurtje volgt vaak ook nog suikerstrooisel, stukjes fruit of ander lekkers. Een flinke hap suiker, al met al.

Wat is een cupcake?

De cupcake (spreek uit: ‘KAP-keek’) is volgens onze Van Dale een ‘rond cakeje dat in een aluminium of papieren bakje gebakken en vervolgens versierd wordt’. Het cakeje zelf is vaak neutraal van smaak en vormt het vehikel voor een uitbundige, zoete toef botercrème, glazuur of slagroom. Als garnituurtje volgt vaak ook nog suikerstrooisel, fruit of ander lekkers. Een flinke hap suiker, al met al.

Het cakeje kreeg zijn naam in 1828 van de Amerikaanse schrijfster Eliza Leslie. In haar boek Seventy-Five Receipts for Pastry, Cakes, and Sweetmeats geeft zij een recept voor een ‘white cup cake’. De ingrediënten worden afgemeten in cups en gebakken in kleine vormpjes.

In de VS nam de populariteit van de cupcake pas echt toe vanaf 1919 – vanaf toen kon je in de fabriek gemaakte, kant-en-klare cupcakes in de winkel kopen. Bakmixen voor cupcakes volgden in de jaren 1940 en in de jaren 1990 ging de cupcake op chic. Dankzij de tv-serie Sex and the City leerde iedereen ter wereld de Magnolia Bakery in New York kennen, waar je (nog altijd) voor een dikke drie dollar een prachtig versierd cakeje koopt.

De cupcake bereikte een ongekende status in de States. In elke stad vind je cupcake-ketens. In de reality-tv-show Cupcake Wars kun je $10.000 verdienen door de lekkerste cupcake te bakken. En je ‘trekt’ er cupcakes uit de muur bij de cupcake ATM (geldautomaat).

Wist je dat...

Amerikanen noemen een aantrekkelijke jonge vrouw weleens ‘cupcake’.

Bereiding cupcakes

Van een cakebeslag op basis van bloem, boter, suiker en eieren (er zijn honderd-en-een variaties en toevoegingen, waaronder cacao voor chocoladecakejes en rode voedingskleurstof voor red velvet cakejes) worden in een speciale bakvorm bekleed met papieren vormpjes kleine cakejes gebakken. Hierop komt een flinke toef van een topping, meestal op basis van boter of roomkaas en (poeder)suiker.

Klassieke cupcake-smaken zijn vanille, chocolade en red velvet. Daarnaast zijn Amerikanen ook dol op creaties als peanut butter & jelly (cakeje met pindakaassmaak, jamvulling en pindakaastopping) en lemon meringue (citroencakeje met meringuetopping).

How to ear

Uit het vuistje. In de VS eet iedereen zijn cupcake anders; er zijn zelf persoonlijkheidstests te vinden die je vertellen wat voor persoon je bent, aan de hand van hoe je je cakeje eet. Eet je eerst de topping en dan de cake, dan ben je een feestbeest. Breek je de onderste helft van het cakeje af en leg je het op de topping om een cupcake-sandwich te maken, dan ben je een creatieveling.

Probeer ook eens

Red velvet cake is de grote broer van de red velvet cupcake. Ben je dol op kleurige, uitbundige baksels, probeer dan zeker ook een Franse macarons.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Cupcake bij jou in de buurt?

Voer je postcode in