Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Red Velvet Cake

red velvet cake
red velvet cake

Red Velvet Cake

De van oorsprong Amerikaanse red velvet cake is een ronde, dramatisch rood (red) gekleurde, fluweelzachte (velvet) laagjescake met daartussen een sneeuwwitte frosting. De cake is luxueus, het kruim fijn van textuur en het geheel smaakt licht naar chocolade, dankzij de cacao in het beslag.

Wat is red velvet cake?

De van oorsprong Amerikaanse red velvet cake (spreek uit: ‘wrèhd vel-vud keek’) is een ronde, dramatisch rood (red) gekleurde, fluweelzachte (velvet) cake bestaande uit meerdere lagen met daartussen een sneeuwwitte frosting, vaak gemaakt met roomkaas. De cake is luxueus, het kruim fijn van textuur en het geheel smaakt licht naar chocolade, dankzij de cacao in het beslag.

De cake heeft heden ten dage sterke links met de zuidelijke Verenigde Staten, maar komt er waarschijnlijk niet vandaan. In de negentiende-eeuwse VS waren twee soorten cakes in de mode. De eerste was de devil’s cake – een chocoladecake zo machtig en donker (van kleur) dat het wel duivelswerk moest zijn. De tweede de velvet cake, een verfijnde, chique cake met een zachte, smeuïge textuur. Een combi van de twee trends leidde in 1911 tot de velvet cocoa cake, een verfijnde, fluweelzachte cake gemaakt met cacao.

In het begin van de twintigste eeuw kreeg de cake een rode gloed, dankzij de chemische reactie van baksoda en cacaopoeder met een nieuw toegevoegd ingrediënt, karnemelk. Wat begon als toeval, werd al gauw het stokpaardje van de cake: de dieprode kleur. Midden twintigste eeuw werd de cake nog roder, dankzij de toevoeging van rode voedingskleurstof. In een poging van de kunstmatige toevoegingen weg te blijven, kiezen sommige chefs tegenwoordig voor rode bieten als voedselverf.

Bij ons in Nederland is de red velvet cake iets nieuwerwets, in de schijnwerpers gezet dankzij onze liefde voor cupcakes en Heel Holland Bakt. Inmiddels vind je wereldwijd allerlei red velvet etenswaren, van cupcakes tot cocktails.

Wist je dat...

Tegenwoordig is de meeste cacao bewerkt met alkalische zouten om smaak en kleur te verbeteren. Hierdoor kleurt de cacao in combi met karnemelk en baksoda niet langer meer rood zoals vroeger. Je hebt die buisjes rode kleurstof dus echt nodig.

Bereiding red velvet cake

Het ‘Adams extract’ was een van de eerste rode voedingskleurstoffen die op de Amerikaanse markt kwam, in 1922. Het product werd verkocht met een recept voor red velvet cake op de verpakking. Dit recept doet nog immer de ronde en bestaat uit een beslag van boter of margarine met bloem, suiker, cacao, eieren, karnemelk, azijn, vanille-extract en rode kleurstof. Het beslag wordt verdeeld over 2 of 3 (of meer) ronde cakevormen en gebakken in de oven.

De cakelagen worden op elkaar geplakt met een frosting van poedersuiker, boter, melk en vanille-extract en ook de buitenkant wordt met frosting bedekt. Een typische decoratie is wat roodgekleurd cakekruim bovenop de wit afgewerkte cake.

How to eat

In een punt. Op een gebaksbordje. Met een vorkje.

Erbij

Amerikanen eten de cake als dessert; wij zullen eerder een stuk bij koffie of thee serveren.

Probeer ook eens

Red velvet cupcakes zijn de eenpersoons variant van deze cake. Andere lekkere Amerikaanse zoetigheden zijn bananenbrood, donuts en smores.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Red Velvet Cake bij jou in de buurt?

Voer je postcode in