Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

S’mores

S’mores
S’mores

S’mores

Voor Amerikaanse s’mores worden marshmallows geroosterd boven een (kamp)vuur en vervolgens samen met een dun plakje chocolade gesandwicht tussen twee grahamcrackers (Amerikaanse volkorenbiscuitjes). S’mores zijn favoriet bij kinderen en volwassenen van alle leeftijden.

Wat zijn s’mores?

S’mores (spreek uit: ‘smoors’) zijn een Amerikaanse zoete lekkernij die als snack of nagerecht wordt gegeten, vooral tijdens barbecues en kampvuren. Een marshmallow wordt, bij voorkeur op de punt van een tak, geroosterd boven een vuurtje en vervolgens samen met een dun plakje chocolade gesandwicht tussen twee grahamcrackers (Amerikaanse volkorenbiscuitjes). S’mores zijn favoriet bij kinderen en volwassenen van alle leeftijden.

De snack roept bij iedereen die ‘m probeert dezelfde reactie op: Gimme some more of that! (Doe mij er nog zo een!). Zo komt de snack waarschijnlijk ook aan zijn bijzondere naam: s’more zou de afkorting zijn van ‘some more’.

De s’more duikt voor het eerst als recept op in een gids voor Amerikaanse meisjespadvinders in 1937, naast advies over kamperen in de wildernis en twaalf manieren om een kampvuur te bouwen. Het is nu niet meer voor te stellen, maar in de jaren 1930 vond men deze suikersandwich een geschikt tussendoortje voor kinderen!

Op zich bestaan marshmallows al sinds het midden van de negentiende eeuw en was het roosteren van marshmallows op open vuur al in de jaren 1890 een trend. Ook de combinatie van smaken was niet nieuw. In 1913 kwam de Malomar op de markt, een product dat erg lijkt op onze chocoladezoen, met marshmallow vanbinnen en een bodem van grahamcrackers. Wat de s’more boven deze chocozoenen uittilt, is de warme, plakkerige marsmallow, die de chocoladeplak doet smelten. De setting is ook niet te versmaden. Zomerdagen, kampvuur, vrienden en alle tijd van de wereld om een stok boven een vuurtje te houden…

Wist je dat...

Amerikanen nemen het roosteren van hun marshmallows serieus. Er is zelfs een National Marshmallow Roasters Institute, waar je alles wat je ooit maar zou willen weten over het onderwerp, kunt achterhalen.

Bereiding s’mores

De bereiding van een s’more heeft twee fasen: roosteren en bouwen. Het roosteren van de marsmallows vereist alle aandacht: er moet gelijkmatig geroteerd worden voor een prachtige, lichtbruine buitenkant. Terwijl ze even afkoelen begint de bouwfase van de sandwich. De onderste biscuits worden vast belegd met een dunne plak chocolade. Bij gebrek aan grahamcrackers gebruiken Nederlandse s’moresmakers vaak volkorenbiscuitjes of digestives. De spekkies worden van de stok gehaald en op de chocolade gelegd, hier gaat nog een biscuitje bovenop en klaar.

In Amerikaanse marshmallowzaakjes (ja, die bestaan echt) pimpen ze hun s’mores vaak nog met een drizzle in smaken als gezouten karamel of pindakaas, en extra toppings van pecannoten, pretzels of chocolate chips bijvoorbeeld. Ook maken ze er vaak hun marshmallows en de grahamcrackers zelf.

How to eat

Het wordt hoe dan ook een kliederboel. Houd er een kommetje onder en je hebt een s’moresbowl, hartstikke hip en veel makkelijker te eten. We want s’more!

Erbij

Een knappend kampvuurtje.

Probeer ook eens

Amerikanen houden ervan snoep als maaltijd te serveren. Naast s’mores als dessert eten ze ook wel pancakes en donuts als ontbijt.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt S’mores bij jou in de buurt?

Voer je postcode in