Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Caesar salad

caesar salad
caesar salade

Caesar salad

De caesar salad is een Amerikaanse klassieker met op zijn minst de volgende ingrediënten: romainesla, croutons, parmezaan en de befaamde caesar salad dressing met knoflook, olijfolie, rauw ei en worcestersaus. Kip, spek, ansjovis, mosterd, wijnazijn en zelfs kaviaar zijn latere toevoegingen aan het originele recept.

Wat is caesar salad?

De caesarsalade, oftewel de caesar salad (spreek uit: ‘SIE-ser SEH-lud’) is een Amerikaanse klassieker die, ongewoon voor een klassieker, vele gedaantes kent. Meestal bevat de salade, in 1924 bedacht door de Amerikaan Caesar Cardini, op zijn minst de volgende ingrediënten: romainesla, croutons, parmezaan en de befaamde caesar salad dressing met knoflook, olijfolie, rauw ei en worcestersaus. Kip, spek, ansjovis, mosterd, wijnazijn en zelfs kaviaar zijn latere toevoegingen die met het origineel niet zoveel te maken hebben, maar desalniettemin heel lekker kunnen smaken.

De salade zag verrassend genoeg niet in Amerika maar in Tijuana, Mexico het licht. Tijdens de drooglegging van de jaren 1920 was Tijuana dé plek waar Amerikanen naartoe kwamen om een avondje door te zakken. Om de koks in zijn keuken te ontzien in tijden van drukte, liet restauranthouder Caesar Cardini zijn kelners de salade direct aan de tafeltjes klaarmaken. (De salade deelt deze bijzondere bereidingswijze met de Franse steak tartare.) Tot zover is de geschiedenis van de salade in steen gehouwen. De rest van het verhaal is wat obscuurder. Zo zou het een stel Amerikaanse piloten of nee, een groep Hollywoodsterren of nee, de prins van Wales zijn geweest die het gerecht als allereerste voorgeschoteld kreeg.

Veel restaurants, chefs en receptmakers zijn al creatief-met-caesarsalade geweest, wat alleen al in Nederland heeft geleid tot opmerkelijke creaties als caesarsaladesoep, casarsalade met mosselen en caesarsalade met quinoa. In Amerika zelf doet men nog een extra duit in het zakje – daar zijn gerechten als caesar-pastasalade, kip-caesarpizza en veganistische caesarsalade heel gewoon.

Wist je dat...

Van 1990 tot 1998 was de verkoop van voedsel waarin rauwe eieren zaten, en daarmee de caesarsalade, verboden in de Amerikaanse staat Californië.

Bereiding caesar salad

Officieel komt er heel wat husselen kijken bij een caesarsalade. De losse bladeren uit de harten van kropjes romainesla worden al dan niet in stukjes gescheurd (snijden is een no-no) en gehusseld met olijfolie. Daarna volgen peper en zout (husselen), citroensap en wat druppels worcestersaus (husselen), dan een heel kort gekookt eitje (husselen). Hierover komen parmezaan en in knoflookolie gebakken croutons. Na een laatste keer husselen wordt de salade geserveerd. Hoe minder tijd tussen het husselen en het eten zit, hoe lekkerder de salade smaakt.

How to eat

Bedenker Cardini zag zijn salade in eerste instantie als finger food – een voorgerecht om met je handen te eten. Het idee was om de slabladeren in hun geheel je mond in te schuiven. Al gauw ging hij over op een versie met gescheurde romainesla. Misschien hadden zijn gasten geen zin in vettige vingers?

Erbij

Knapperige croutons, frisse slabladeren en romige dressing – de caesarsalade staat zijn mannetje wel alleen.

Probeer ook eens

Een Franse salade niçoise is vergelijkbaar mild en toch umami-rijk van smaak.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Caesar salad bij jou in de buurt?

Voer je postcode in