Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Meatloaf

meatloaf
meatloaf

Meatloaf

Meatloaf wordt in Nederland meestal gehaktbrood genoemd. Het is in zijn moderne vorm een Amerikaans gerecht en bestaat uit gehakt, vermengd met broodkruim, op smaak gebracht met zout, peper en/of specerijen en gebakken in een broodvorm. Verder heeft het geen vaste ingrediënten: alles kan.

Wat is meatloaf?

Meatloaf (spreek uit: ‘MIET-loof’) betekent letterlijk ‘vleesbrood’ maar wordt in Nederland meestal gehaktbrood genoemd. Het gerecht is in zijn moderne vorm een Amerikaans gerecht en bestaat uit gehakt vermengd met broodkruim, op smaak gebracht met zout, peper en/of specerijen en gebakken in een broodvorm. Verder heeft het gerecht geen vaste ingrediënten: er kan van alles.

Je zou meatloaf de kameleon van de Amerikaanse keuken kunnen noemen: elke paar jaar op zijn minst vindt de meatloaf zichzelf opnieuw uit. Het gerecht past zich zonder moeite aan aan nieuwe trends en smaakvoorkeuren. Zo had je meat-free meatloaf de jaren 1940, toen er moeilijk aan vlees te komen was. In de jaren 1950 at men perzikmeatloaf en in de jaren 1970 en 1980 koos men voor een mix van verschillende soorten gehakt. In de jaren 1990 ging de meatloaf op chique. Tegenwoordig is er meatloaf gevuld met groenten, meatloaf in een korst van aardappelpuree of spek en paleomeatloaf (voor het geval je het je afvraagt: daar zitten geen broodkruimels en kant-en-klaarsauzen in of op).

Een gerecht dat verdacht veel op meatloaf leek – met gehakt vlees, specerijen, brood geweekt in rode wijn en pijnboompitten – verscheen al in het kookboek De Re Coquinaria van de Romeinse gastronoom Apicius. In Middeleeuws Europa bood de pastez de mogelijkheid restjes vlees op te maken door er ronde plakken van te maken, vermengd met gedroogd fruit en noten. Het gehaktbrood werd in de achttiende eeuw mee naar Amerika genomen door de Pennsylvania Dutch immigranten uit Zuid-Duitsland. Onder de naam scrapple gebruikten zij elk laatste restje van een geslacht varken, inclusief orgaanvlees, om een soort broden van te maken die ze in plakken opbakten in een pan.

De uitvindingen van de vleesmolen (eind negentiende eeuw) en de koelkast (jaren 1920) maakten van de meatloaf een favoriet onder Amerikaanse huisvrouwen. De meatloaf bleek het perfecte comfort food: warm en vullend maar tegelijkertijd goedkoop. Dankzij de zich pijlsnel ontwikkelende voedingsmiddelenindustrie waren er allerlei goedkope smaakmakers voor meatloaf te koop, zoals mosterd, bouillon en kant-en-klaarmixen.

Wist je dat...

Amerikanen schijnen per persoon 25 kilo meatloaf per jaar te eten. (Ter vergelijking, Nederlanders eten zo’n 20 kilo kaas per person per jaar, aldus de Nederlandse Zuivel Organisatie.)

Bereiding meatloaf

Een mengsel van (half-om-half) gehakt, ei, kruiden, specerijen, worcestersaus, gefruite ui, gefruite knoflook, peterselie, broodkruim en melk wordt in een broodvorm gevleid. Hierover komt vaak een glace, bijvoorbeeld van ketchup, bruine suiker en azijn en soms een jasje van plakjes bacon. Het brood wordt gebakken en daarna vaak nogmaals ingesmeerd met glace.

How to eat

Meatloaf eet je in plakken, met ketchup of tomatensaus.

Erbij

Lekker als AGV-tje: serveer een plak meatloaf met aardappelpuree en sperziebonen.

Probeer ook eens

Dol op gehakt? Dan lust je vast ook Griekse keftedes of Spaanse albondigas.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Meatloaf bij jou in de buurt?

Voer je postcode in