Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Koe loe yuk / koe loe kai

Koe loe kai
Koe loe kai

Koe loe yuk / koe loe kai

De Chinese gerechten koe loe yuk en koe loe kai bestaan uit blokjes varkensvlees danwel kip in een deegjasje, geserveerd met een zoetzure saus met daarin ananas en knapperige stukjes paprika. Het is een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.

Wat is koe loe yuk / koe loe kai?

Het kleurrijke Chinese gerecht koe loe yuk vindt zijn oorsprong in de Kantonese keuken en valt bij ons Nederlanders goed in de smaak. Koe loe yuk bestaat uit malse blokjes varkensvlees in een deegjasje, plus een zoetzure saus met ananas en knapperige paprika. Samen maken ze koe loe yuk een van de meest bekende Chinese gerechten op de wereld.

Koe loe kai is de kipversie van koe loe yuk: in plaats van varkensvlees worden blokjes kipfilet gebruikt. Maar dit zijn niet de enige toepassingen van zoetzure saus in de Chinese keuken. Je ziet de saus ook terug in gerechten als guo bao rou oftewel zoetzuur varkensvlees uit Dongbei, zoetzure ribbetjes, zoetzure gans en zoetzure vis.

Wist je dat...

Het verhaal gaat dat de eerste keizer van het oude China, Qin Shi Huang, dol was op zoetzure gerechten en zelfs een wedstrijd uitschreef om de beste kok onder zijn onderdanen te vinden. In Europa eten we gerechten met zoetzure saus sinds de Middeleeuwen.

East vs. West

In China wordt de zoetzure saus niet alleen gebruikt als roerbaksaus, maar ook als dipsaus. Net als in andere Aziatische landen is men ook in China veel minder scheutig met saus dan wij gewend zijn. Het ruimvallende deegjasje om het vlees is een typisch westerse toevoeging aan het gerecht; in China wordt het vlees soms wel met een dun beslag of wat bloem en ei bedekt, maar een hele deegbal erom, dat zul je in het land zelf niet snel zien.

Bereiding van koe loe yuk / koe loe kai

De saus is het belangrijkste element in dit gerecht. Ingrediënten als rijstazijn en, verrassend genoeg, ketchup geven het zijn typisch zurige smaak die wordt uitgebalanceerd met sojasaus, suiker, en soms ananassap. In China gebruikt men ook wel ingelegde pruimen als zoet element in de saus.

Blokjes varkensvlees (voor koe loe yuk) of kipfilet (voor koe loe kai) worden eerst in een mengsel van sojasaus en rijstwijn gemarineerd, dan door een beslag op basis van tarwebloem en ei gehaald en vervolgens gefrituurd.

De groenten, meestal paprika en ui, worden kort gewokt zodat ze hun kleur en knapperigheid behouden. Hierbij gaan de ananas en de ingrediënten voor de saus, die wordt ingedikt met maizena. Het vlees mag nog even meewarmen in de saus voordat het wordt geserveerd.

How to eat

We eten koe loe yuk en koe loe kai meestal met witte rijst.

Probeer ook eens

Houd je wel van de combi varkensvlees en zoetzure saus? In het Vietnamese gerecht hu tieu worden vergelijkbare smaken gekoppeld in een noedelsoep.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Koe loe yuk / koe loe kai bij jou in de buurt?

Voer je postcode in