Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Calzone

Calzone
Calzone

Calzone

Een Italiaanse calzone is een halvemaanvormige pizza waarbij de vulling in de dubbelgeklapte bodem ‘opgesloten’ zit. Calzone betekent ‘broek’ of ‘broekspijp’ en is van oorsprong de streetfoodversie van de gewone ronde pizza: doordat de vulling er niet af kan vallen, is de pizza makkelijker te vervoeren.

Wat is een calzone?

Calzone (spreek uit: ‘KAL-TSOO-neh’) is een halvemaanvormige pizza waarbij de vulling in de dubbelgeklapte bodem ‘opgesloten’ zit. Calzone betekent ‘broek’ of ‘broekspijp’ en is van oorsprong de meeneemvariant van de gewone ronde pizza: doordat de vulling er niet af kan vallen, is het gerecht makkelijker te vervoeren en kan het zonder bestek gegeten worden.

De calzone komt net als de gewone pizza uit het achttiende-eeuwse Napels. Een gevulde pizza, pizza ripieno, noemen de Italianen een calzone ook wel. In Italië worden kleine calzones tijdens de lunch wel op straat verkocht en gegeten, als streetfood. De vulling bestaat meestal uit mozzarella en/of ricotta met wat stukjes ham of salami, maar kan in principe naar hartenlust worden gevarieerd.

Wist je dat...

In de Italiaanse regio Apulië bestaat ook een gefrituurde versie van de calzone, panzerotti genaamd.

Bereiding van een calzone

Het deeg van elke pizza, zo ook de calzone, bevat maar een paar ingrediënten: meel met een hoog glutengehalte, gist, zout en water. Hiervan wordt een soepel elastisch deeg gekneed, dat mag rijzen. In ware Italiaanse stijl worden bolletjes van het deeg vervolgens met de hand – dus zonder deegroller – tot pizzabodems gevormd.

Er zijn vele vullingen denkbaar. Een traditionele vulling uit Napels bijvoorbeeld, met ricotta, fior di latte (een soort mozzarella), reepjes salami, Parmezaanse kaas en basilicum. Normaliter zit er een (echte Italiaanse) calzone geen tomatensaus. Het deeg wordt dubbelgeklapt tot een halvemaan en langs de randen dichtgedrukt. Een originele Napolitaanse calzone krijgt op de bovenkant grappig genoeg wel een tomatensaus, gemaakt van San Marzano-tomaten.

Afhankelijk van de precieze temperatuur gaat een calzone een minuut of drie tot vijf in de oven.

How to eat

Deze streetfoodvariant van de pizza mag je met je handen eten – daarvoor is hij bedacht!

Erbij

Is een Italiaans maal zonder tomatensaus voor jou geen Italiaans maal? Doe als de Amerikanen en serveer de gebakken calzone met een marinarasaus ernaast, om in te dippen. Marinarasaus is een eenvoudige tomatensaus gemaakt met knoflook en basilicum of oregano.

Probeer ook eens

De calzone heeft een grote internationale familie aan andere gevulde deegtasjes, van de Engelse pasty tot de Indiase samosa en de Turkse börek.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Calzone bij jou in de buurt?

Voer je postcode in