Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Polenta

Polenta
polenta

Polenta

Het Italiaanse bijgerecht polenta is een dik soort pap gemaakt van gemalen mais, die soms vloeibaar (all’onda), soms opgestijfd wordt opgediend. Het wordt zowel warm als koud gegeten. De opgestijfde, koud geworden pap wordt meestal in blokjes gesneden en gebakken of gefrituurd.

Wat is polenta?

Het Italiaanse bijgerecht polenta (spreek uit: ‘po-LEN-ta’) is een dik soort pap gemaakt van gemalen mais, die soms vloeibaar (all’onda), soms opgestijfd wordt opgediend. Het wordt zowel warm als koud gegeten. Eenmaal afgekoeld wordt de opgestijfde pap meestal in blokjes gesneden en gebakken of gefrituurd.

De geschiedenis van het gerecht is terug te voeren tot in de zeventiende eeuw, toen Venetiaanse scheepslui voor het eerst mais meebrachten uit Amerika. Polenta wordt met name veel gegeten in Noord-Italië, in de regio Piëmonte. Op Corsica eet men een versie gemaakt met kastanjemeel. In de Romeinse en Griekse tijd at men vergelijkbare gerechten gemaakt van andere granen: gierst, boekweit en spelt. Deze versies bestaan in de Italiaanse keuken nog altijd, al worden ze buiten het land zelf nauwelijks gezien.

Polenta werd van oudsher in de cucina povera (armeluiskeuken) klaargemaakt: het was machtig en nog goedkoper dan brood. Inmiddels is het verheven tot ultiem comfortfood en heeft het gerecht het zelfs tot in de keukens van sterrenchefs geschopt.

Wist je dat...

Het maismeel gebruikt voor polenta wordt ook in baksels gestopt, zoals polentacake. In Amerika maakt men er onder andere maisbrood van.

Bereiding van polenta

Polenta wordt gemaakt door een van twee soorten gemalen mais – fijn en strogeel of grof en lichtgeel – te koken in gezouten water. Het graan moet constant geroerd worden, drie kwartier tot een uur lang, totdat het mengsel dik is en de lepel uit zichzelf rechtop in de pan blijft staan.

Van oudsher wordt polenta gekookt in een koperen pot boven een heus vuur en geroerd met een houten stok. Inmiddels weten we dat je in een gewone pan op een gewoon fornuis met een gewone lepel ook prachtige polenta kunt maken.

De dikke pap kan direct worden gegeten, met boter en kaas – Parmezaan, gorgonzola of fontina – erdoorheen geroerd. Vaker nog wordt de pap in een dikke laag uitgespreid, die mag afkoelen. De afgekoelde polenta is stevig en kan in stukken gesneden worden. De blokjes worden opnieuw opgewarmd, meestal door ze te bakken, grillen of frituren, en vervolgens als bijgerecht of met een saus opgediend. Plakjes polenta kunnen ook als een soort lasagne met vleessaus worden gelaagd en in de oven worden gebakken.

How to eat

Eet polenta in kleine porties; het is behoorlijk machtig.

Erbij

In zijn eenvoudigste vorm, namelijk als pap, is polenta erg lekker bij gestoofd vlees.

Probeer ook eens

Op de Nederlandse Antillen eet men ook graag polenta, al noemt men het daar funchi. Ben je dol op maisbaksels, dan is de Mexicaanse keuken het ontdekken waard. Niet alleen nacho’s maar ook tostada’s en taquito’s zijn van maismeel gemaakt.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Polenta bij jou in de buurt?

Voer je postcode in