Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tostada

Tostada

Tostada

Een Mexicaanse tostada is een knapperige maistortilla, bestreken met bonenpuree, mayonaise of guacamole en belegd met groenten en/of andere toppings. De precieze topping is afhankelijk van de regio en kan bestaan uit kip, varkensvlees, vis, maar ook sla, kaas, zure room of salsa.

Wat is tostada?

Een Mexicaanse tostada (spreek uit: ‘tos-TAA-daa’) is een knapperige maistortilla, bestreken met bonenpuree, mayonaise of guacamole en belegd met een variatie aan groenten en/of andere toppings. De precieze topping is in het land zelf afhankelijk van de regio en kan bestaan uit kip, varkensvlees, vis, maar ook sla, kaas, zure room of salsa. Wat dacht je van chipotlemayonaise, een plakje rauwe tonijn en avocado?

De basis van de tostada is als het ware een platte tacoschelp. Je zou het gerecht een Mexicaanse versie van onze belegde boterham kunnen noemen, maar ook een uit de kluiten gewassen toastje, of een variant op de Italiaanse pizza. Het gerecht wordt overal en altijd geserveerd, als ontbijtje bijvoorbeeld, sneaky street treat of culinair hoogstandje in gegoede restaurants.

Tostada’s worden van oudsher gemaakt van overgebleven, oudbakken maistortilla’s. Deze werden, en worden nog steeds, in de Mexicaanse tortillabakkerijen in de frituurpan goudbruin en knapperig gebakken.

Wist je dat...

Een authentieke tostada is nooit van tarwetortilla’s gemaakt – deze zuigen teveel frituurvet op – en de topping mag niet al te vochtig zijn, want dan wordt het geheel zompig. Knapperigheid is een must.

Bereiding van tostada

Het woord tostada betekent ‘geroosterd’ en de tortilla wordt dan ook van oudsher gefrituurd. Inmiddels worden ook de oven en zelfs de magnetron ingezet om lekker knapperige, maar iets minder vettige tostada-bodems te maken. Ze worden zowel warm als koud belegd.

Blaadjes sla, watermeloen en pompoenpitten met verkruimelde feta is bijvoorbeeld een snelle topping waar geen gasfornuis aan te pas komt. Maar gekookte en gerafelde kip, zelfgemaakte salsa en warme bonenpuree kan ook. Zodra de tortillabodem is belegd, wordt hij geserveerd.

How to eat

De bedoeling is dat je een tostada uit de hand eet zonder dat de tortilla in stukjes breekt en met vulling en al op je bord valt. Mexicanen hebben er een speciaal talent voor, maar voor de rest van de wereld is dat best een uitdaging! De truc? Knabbel langzaam rondom aan de tortilla, met het middelste stukje als laatste hapje. Lukt het niet? Werk het slagveld dat op je bord is ontstaan dan met een vork naar binnen. En probeer het opnieuw met de volgende tostada. PS: Vingers aflikken mag.

Erbij

Lekker met ijsthee of een Mexicaans biertje.

Probeer ook eens

Taco’s, tostada’s en nacho’s zijn van hetzelfde laken een pak. Allemaal knapperig, allemaal smakelijk en allemaal beladen met lekkere toppings.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tostada bij jou in de buurt?

Voer je postcode in