Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara

Spaghetti carbonara is een Italiaans hoofdgerecht bestaande uit spaghetti (lange dunne slierten pasta) omgeschept met blokjes varkensspek en een romige saus gemaakt van eieren, pecorino of Parmezaan en zwarte peper. Het gerecht is vermoedelijk afkomstig uit Rome.

Wat is spaghetti carbonara?

Spaghetti carbonara (spaghetti alla carbonara in het Italiaans, spreek uit: ‘spa-GET-tie alla KAR-boh-NAA-rah’) is een hoofdgerecht bestaande uit spaghetti (lange dunne slierten pasta) omgeschept in een romige saus van eieren, spekjes, kaas en zwarte peper.

De geschiedenis van spaghetti carbonara is kort; het gerecht duikt pas sinds de jaren 1950-60 voor het eerst op in kookboeken. De oorsprong van het gerecht is in nevelen gehuld en er bestaan vele verschillende verhalen. Dat het gerecht uit Rome komt, lijkt weinig omstreden te zijn; over de rest kan de gemiddelde Italiaan uren bomen.

In een van de meest hardnekkige verhalen wordt beweerd dat de carbonara zijn naam dankt aan kolenmijnwerkers (carbonari). De spikkels zwarte peper zouden een verwijzing zijn naar het stof van de kolen. Ook zou het zo kunnen zijn dat het gerecht een bedenksel was van de mijnwerker die in 1912 in Rome het restaurant La Carbonara opende. (Het restaurant zelf ontkent dit verhaal overigens, al hebben ze wel spaghetti carbonara op het menu staan.) Volgens nog een andere veelgehoorde versie zouden het Amerikaanse soldaten zijn geweest die in de Tweede Wereldoorlog de geliefde combi ‘bacon & eggs’ uit hun thuisland meebrachten en zo de spaghetti carbonara inspireerden.

Bereiding

De precieze ingrediënten zijn overal net iets anders, zelfs in het land zelf. Van buur tot buur, van dorp tot dorp en van regio tot regio. Zelfs in het gemiddelde Italiaanse restaurant gebruikt men verschillende soorten varkensspek (guancale of pancetta), hele eieren of juist alleen eidooiers, Pecorino Romano of juist Parmigiano Reggiano. Er wordt zelfs weleens een teentje knoflook in gesmokkeld.

Een klassieke versie wordt ongeveer zo bereid. Blokjes pancetta worden in boter aangebakken. Spaghetti wordt beetgaar gekookt en gaat in de pan bij de pancetta. Van het vuur af wordt er een mengsel van losgeklopte eieren, Parmezaanse kaas en/of pecorino en zwarte peper doorheen geroerd. Het ei ‘kookt’ in de warmte van de pasta en vormt een zijdezachte saus rondom de spaghettislierten.

How to eat

Het gerecht wordt met extra Parmezaanse kaas geserveerd.

Probeer ook eens

Cacio e pepe is nog zo’n beroemd spaghettigerecht uit Rome. Lust je graag carbonara, dan ben je vast ook fan van deze variant.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Spaghetti carbonara bij jou in de buurt?

Voer je postcode in