Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Ravioli / tortellini

Ravioli / tortellini

Ravioli / tortellini

Ravioli en tortellini zijn gevulde Italiaanse pastasoorten. De vulling bestaat vaak uit kaas en/of groenten zoals spinazie. Vleesvullingen komen ook voor. De pasta kort gekookt en geserveerd met een saus, of men eet ze in brodo, in een bouillon.

Wat zijn ravioli / tortellini?

Ravioli en tortellini zijn gevulde Italiaanse pastasoorten. De vulling bestaat vaak uit kaas en/of groenten zoals spinazie. Vleesvullingen komen ook voor. Ravioli en tortellini worden kort gekookt en geserveerd met een saus. In Italië serveert men tortellini ook graag in brodo, in een bouillon dus.

Ravioli bestaat uit een vulling die tussen twee dunne pastavelletjes is geklemd. Het lijken wel kleine kussentjes. Tortellini is ringvormig. Volgens verhalen is de vorm van tortellini geïnspireerd op de navel van de godin Venus.

Ravioli werd voor het eerst genoemd in Italiaanse brieven uit de veertiende eeuw. Het ging om deegpakketjes gevuld met varkensvlees, kaas en peterselie. Tijdens de vastentijd at men vegetarische vullingen, zoals spinazie en/of verse kaas; zoete vullingen bestonden ook.

In Italië zijn zowel ravioli en tortellini van oorsprong gerechten voor speciale gelegenheden. De vrouwen in de familie zaten om tafel, rolden de pasta en vulden het met ricotta en gepureerde groenten. De kinderen hielpen mee. Inmiddels gebeurt dit niet zo vaak meer. Daarvoor in de plaats zijn er vele winkels waar je vers gemaakte gevulde pasta kunt kopen. Niet zo gezellig misschien, maar nog altijd even lekker.

In Noord-Italië begint kerst met een kom tortellini in brodo: verse pastaringen, gevuld met vlees en kaas, worden geserveerd in een rundvleesbouillon. In hetzelfde gebied houdt men van ravioli gevuld met gepureerde pompoen. Sommige chefs zijn nog veel creatiever en voegen zaken als geschaafde truffel, kreeft, kaviaar of foie gras toe aan de vulling.

Wist je dat...

Hoewel tortellini in Nederland in gedroogde vorm in de winkel verkrijgbaar is, maken Italianen ze zonder uitzondering van verse (eier)pasta. Net als hun ravioli trouwens.

Bereiding van ravioli / tortellini

Voor een eenvoudige ravioli of tortellini met ricotta en spinazie wordt allereerst vers pastadeeg gerold (zie pasta). Spinazieblad wordt geblancheerd, goed droog geknepen, gehakt en gemengd met Parmezaanse kaas, ricotta en nootmuskaat. Deze vulling wordt flink op smaak gebracht met zout en in een spuitzak geschept.

Om ravioli te maken, wordt de vulling op een helft van het pastavel gespoten, in kleine toefjes. Hier wordt de andere helft van het vel overheen gedrapeerd. Met de hand wordt voorzichtig de lucht tussen de pastavellen weggedrukt en het deeg rondom de hoopjes vulling aangedrukt. Met een gekarteld pastawieltje worden de ravioli losgesneden.

Voor tortellini worden eerst rondjes uit het deeg gestanst. Hierin worden toefjes vulling gevouwen, die om vinger of duim tot tortellini worden gevouwen.

De gevulde pasta wordt kort gekookt en volgens Italiaanse traditie geserveerd met een eenvoudig sausje, van boter met salie bijvoorbeeld.

Erbij

Over pasta hoort een beetje Parmezaan. Deze rasp je het liefst van een vers stuk, want aan verse Parmezaan zit zoveel meer smaak dan aan voorgeraspte kaas. Dat zou toch zonde zijn van je heerlijke ravioli of tortellini!

Probeer ook eens

Ravioli en tortellini hebben veel gemeen met Aziatische dumplings zoals Chinese jiaozi en Japanse gyoza.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Ravioli / tortellini bij jou in de buurt?

Voer je postcode in