Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Manti

Manti

Manti

Manti is een Turks hoofdgerecht bestaande uit met gekruid (lams)gehakt gevulde deegtasjes die worden gekookt en vervolgens met een, twee of drie van de volgende sauzen overgoten: saus van yoghurt, knoflook en gedroogde munt; gesmolten boter met paprikapoeder; en tomatensaus.

Wat is manti?

Manti (Turkse spelling mantı, spreek uit: ‘mante’) is een Turks hoofdgerecht bestaande uit deegtasjes gevuld met gekruid (lams)gehakt. Deze worden gekookt en vervolgens met een, twee of drie van de volgende sauzen overgoten:

  1. saus van yoghurt, knoflook en gedroogde munt
  2. gesmolten boter met paprikapoeder
  3. tomatensaus

Turkse manti zijn lid van een wereldwijde familie; de troostende werking van een kommetje gevulde deegtasjes blijkt universeel. Of je nu in Istanbul zoekt of in Italië (ravioli), in Japan (gyoza) of China (jiaozi). Zelfs in Tibet is men er dol op (momo). Ze kunnen worden gekookt, gebakken of gestoomd.

De eerste verwijzing naar het gerecht dat de Turken nu manti noemen, is gevonden in het eerste Turkse woordenboek ooit, uit de elfde eeuw. Het ging om tutmac, pasta geserveerd in een yoghurtsoep. Het vlees zat destijds nog niet in de pasta, maar dreef los in de soep. In het Ottomaanse Rijk van de vijftiende eeuw zien we het gerecht in bekendere vorm terug: pastakussentjes gevuld met lamsgehakt en kikkererwten. Zelfs de yoghurt-knoflooksaus zat er toen al bij.

Wist je dat...

Hoe kleiner de manti, hoe vaardiger de kok. Er wordt in Turkije weleens gezegd dat een jonge vrouw pas een geschikte bruid is wanneer haar manti zo klein zijn, dat er veertig (!) in een eetlepel passen.

Bereiding van manti

Iedereen is het erover eens: Turkse manti smaken het lekkerst wanneer ze vers worden klaargemaakt. Een deeg van tarwemeel en water, soms verrijkt met ei, wordt gekneed, gekoeld en uitgerold. Het wordt in kleine vierkantjes gesneden en op elk vierkantje gaat een kleine hoeveelheid vulling. De vulling is over het algemeen een mengsel van lamsgehakt, geraspte ui en specerijen of kruiden naar wens van de chef. De punten van het deeglapje worden over de vulling heen gevouwen en dichtgedrukt. De manti worden een kwartiertje voorgebakken in de oven en daarna in water gekookt.

De manti worden in kommen gelepeld en met saus overgoten. Meestal is dit knoflook-yoghurtsaus met gedroogde munt en/of gesmolten boter met paprikapoeder. Soms komt er nog een tomatensaus bij.

Vegetarische manti bestaan ook. In het oosten van Anatolië eet men bijvoorbeeld een vulling van geplette kikkererwten met chilivlokken en komijn.

How to eat

Ieder bestrooit zijn eigen kom met gedroogde munt, chilivlokken en sumak naar smaak. Je eet manti met een lepel.

Probeer ook eens

Kies af en toe een andere variant van deze dumplings, zoals bijvoorbeeld Chinese siu mai of Italiaanse tortellini. Zelfs Mexicaanse tamales zijn een ver familielid van de Turkse manti! Zo reis je in gedachten de hele wereld over.

Erbij

Het gerecht manti is een maaltijd op zich. Serveer er eventueel een salade bij voor je dagelijkse portie groente.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Manti bij jou in de buurt?

Voer je postcode in