Tamales


Tamales
-
Keukens Mexicaanse keuken
-
Allergenen Afhankelijk van vulling
-
Basis Plantaardig
-
Voor De kleine trek
-
Pittigheid pepper pepper pepper
Wat zijn tamales?
Tamales (spreek uit: ‘ta-MAA-les’) zijn gestoomde dumplings gemaakt van maismeel, met een vulling van vlees, groenten of (gedroogd) fruit. Het is een geliefde streetfoodsnack in heel Mexico, die wordt gegeten van ’s morgens vroeg, als ontbijtje on the go, tot ’s avonds laat na het uitgaan. Goede tamales zijn licht en bijna wolkig van textuur.
Onmisbare onderdelen van tamales zijn het deeg gemaakt van masa (genixtamaliseerd maismeel) en reuzel, en de wrap van maiskolf- of bananenbladeren. De vulling voor het deeg kan van alles zijn, van carnitas met chilisaus tot bladgroenten of zelfs zoete zaken, zoals rozijnen, vers fruit of dulce de leche.
Het woord tamales komt van het Nahuatl-woord ‘tamalli’. Het is oeroud eten – er zijn resten van tamales gevonden uit maar liefst 8000 v. Chr. en het gerecht stond op de kaart bij de Azteken, de Maya’s, de Olmec, de Tolteken en zelfs de Inca’s. Men vermoed dat de pakketjes oorspronkelijk direct in het vuur werden gelegd, waardoor de tamales bruin en knapperig werden. Pas toen de Spaanse kolonisten in de zestiende eeuw nieuwe kooktechnieken met zich meebrachten, werd het stomen van de pakketjes populair. Het gerecht wordt tegenwoordig in heel Centraal- en Zuid-Amerika gegeten, en ook daarbuiten, in Mexicaanse restaurants in de Verenigde Staten en Europa.
Wist je dat...
In Mexico is het maken van tamales minstens even belangrijk als het eten van de snack. De bereiding is een arbeidsintensief werkje en in Mexicaanse families serveert men ze dan ook vaak voor speciale gelegenheden. Tamales worden dan meteen in grote hoeveelheden gemaakt. De keuken wordt omgebouwd tot een ‘tamalesfabriek’ en de hele familie, inclusief kinderen, wordt ingezet bij het rollen en vouwen van de pakketjes. Het wordt zo een heus familie-evenement, dat men tamalada noemt.
Bereiding van tamales
Verse masa (maisdeeg) wordt met reuzel tot een bleke, luchtige massa geklopt. Een lepel van dit goedje wordt uitgespreid op een in water geweekt maiskolfblad. Bij gebrek aan maisblad wordt in restaurants ook wel een combi van vetvrij papier en aluminiumfolie gebruikt. Hier bovenop komt een laagje vulling – vaak vlees in een tomaten- of chilisaus. Soms gaat er nog een extraatje bij in, een olijf bijvoorbeeld. Vervolgens worden de bladeren dichtgerold zodat je een dikke sigaarvorm krijgt. De vulling is nu helemaal omgeven door de masa. De tamales worden zo’n drie kwartier tot een uur gestoomd.
How to eat
Pel het maiskolfblad weg en eet de tamales met een dotje zure room en wat chilisaus.
Probeer ook eens
Gestoomde deegpakketjes zijn over de hele wereld populair. In China serveert met dim sum, in Japan gyoza en in Tibet momo, om er maar een paar te noemen.