Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese
spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Italiaanse spaghetti bolognese bestaat uit spaghetti (lange dunne slierten pasta) met daaroverheen een vleessaus gemaakt met gehakt, spek en tomaten. Spaghetti bolognese is een van de meest populaire pastagerechten buiten Italië. In het land zelf eet men de vleessaus eerder met andere pastasoorten, zoals tagliatelle.

Wat is spaghetti bolognese?

Spaghetti bolognese (spaghetti alla bolognese in het Italiaans, spreek uit: ‘spa-GET-tie allah bolo-NJEH-seh’) is een hoofdgerecht bestaande uit spaghetti (lange dunne slierten pasta) met daaroverheen een bolognesesaus.

Het is een verbasterde versie van een Italiaanse pasta met ragù alla Bolognese: pasta met een vleessaus zoals ze die in de stad Bologna maken. Maar om spaghetti bolognese een Italiaans gerecht te noemen, zou een stap te ver zijn en menige Italiaan tegen de borst stuiten.

Hoe zit dat nu precies? In Italië kent men vele soorten ragù. Die uit Bologna, bij ons bekend als bolognesesaus, is er een van. Deze saus hoort alleen geserveerd te worden met verse tagliatelle, tortellini of lasagne, nooit met spaghetti. De saus is namelijk dik en bevat stukjes, en blijft niet naar tevredenheid ‘hangen’ aan dunne, delicate spaghettisliertjes. Je hebt een stevigere pasta nodig, aldus de gemiddelde Italiaan. Bij stevige saus hoort stevige pasta, zo simpel is het.

Het zal de gemiddelde Nederlander waarschijnlijk worst (of liever: salsiccia) wezen, maar voor Italianen, trots als ze zijn op hun keuken met al zijn regionale varianten, is het een serieuze zaak. Zo ontstond er een pittige discussie nadat The New York Times een recept voor ‘witte bolognese’ online had geplaatst. Een bolognesesaus zonder tomaten? Uitgesloten, was de overduidelijke boodschap vanuit de Italiaanse keuken.

Of het nou zo hoort of niet, toch is spaghetti bolognese een van de meest gegeten en geliefde gerechten. Zowel in ons land als in vele andere landen – Duitsland en Engeland bijvoorbeeld – staat het op het menu van zo’n beetje elk Italiaans restaurant.

Wist je dat...

Vermoedelijk werd de bolognesesaus voor het eerst klaargemaakt eind zeventiende eeuw, ruim nadat de ontdekkingsreizigers tomaten meebrachten uit Amerika. Europeanen dachten eerst dat tomaten, als leden van de nachtschadefamilie, giftig waren. Pas toen men ontdekte dat dit niet daadwerkelijk het geval was, werd de tomaat een graag gezien ingrediënt in Italiaanse gerechten.

Bereiding van spaghetti bolognese

Een traditionele bolognesesaus heeft slechts een lichte tomatensmaak en bevat naast (runder)gehakt ook kippenlevertjes en ongerookt spek. De meeste versies buiten Italië laten de kippenlevertjes voor wat ze zijn, maar dat spek wordt ook bij ons gebruikt om het gerecht een diepere smaak te geven. Ook zijn de meeste chefs buiten Italië wat scheutiger met de tomaten.

Net als bij ossobuco, begin je ook bij bolognesesaus met een soffrito: een mengsel van klein gesneden ui, wortel en bleekselderij dat zachtjes wordt aangefruit. Hier komt wat in stukjes gesneden ongerookt spek bij, en vervolgens het gehakt, dat rul wordt gebakken. Wijn, bouillon en wat tomatenpuree (of flink wat tomaten uit blik, als je voor een meer verbasterde versie gaat) vormen een saus. Het geheel mag zeker anderhalf uur pruttelen voordat het wordt geserveerd met al dente gekookte pasta.

How to eat

Met Parmezaanse kaas.

Erbij

Als het goed is heb je een aangebroken fles wijn staan. Salute!

Probeer ook eens

Doe een gek en probeer het gerecht met verse tagliatelle in plaats van spaghetti. Dan weet je de volgende keer waar de Italianen zich zo druk om maken.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Spaghetti bolognese bij jou in de buurt?

Voer je postcode in