Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Rfissa

Rfissa

Rfissa

Marokkaanse rfissa is een langzaam gegaard, kruidig kipgerecht met linzen. Het wordt geserveerd op een flinke laag in repen gesneden trid (Marokkaans platbrood) of msemen. Eroverheen wordt een geurige bouillon gegoten. Je zou rfissa dus een brood-linzen-kippensoep kunnen noemen. Klinkt vullend? Dat is het ook.Gl

Wat is rfissa?

Rfissa (spreek uit: ‘rrruh-FIES-sa’) is een langzaam gegaard, kruidig kipgerecht met linzen. Het wordt geserveerd op een flinke laag in repen gesneden trid (Marokkaans platbrood) of msemen. Eroverheen wordt een geurige bouillon gegoten. Je zou rfissa dus een brood-linzen-kippensoep kunnen noemen. Klinkt vullend? Dat is het ook.

Het gerecht is niet het meest elegante gerecht uit de Marokkaanse keuken en je vindt het dan ook niet vaak in restaurants. Maar waar het tekort doet aan sierlijkheid, scoort het juist weer punten op genot. Fenegriek, gember, saffraan en ras el hanout geven de bouillon die unieke Marokkaanse smaakstempel. Verwarmende, voedende, smaakvolle slow food, dat is rfissa.

Doordat het brood eerst moet worden gemaakt, wordt de bereidingstijd behoorlijk lang. Vaak maakt men het brood de dag ervoor, dan is dat klusje maar vast geklaard. Of men koopt het in de lokale souk of bij de bakker. De kip kan behalve op trid of msemen ook worden geserveerd op andere deegwaren, zoals meloui of harcha. In het laatste geval heet het gerecht rfissa medhoussa.

Rfissa is een speciefieke soort tharid, een Arabisch stoofgerecht dat al eeuwenlang gegeten wordt. Tharid bestaat uit stoofvlees op stukken brood in een bouillon getrokken van groenten of vlees en zou het lievelingskostje van de profeet Mohammed zijn geweest. Als dat geen reden is om het gerecht eens te proberen…

Wist je dat ...

Rfissa is een typisch kraamgerecht in Marokko. Het zit vol voedingsstoffen die de moeder na de geboorte weer op krachten brengen. Bovendien zou de fenegriek helpen bij de melkproductie.

Bereiding

Een hele, liefst biologische kip, of een stel kippenpoten of -bouten mag trekken in een marinade met ui, gember, ras el hanout en kurkuma. De marinadetijd varieert van kok tot kok, maar bedraagt meestal enkele uren tot een hele nacht. De kip en linzen worden even aangebraden en dan samen met voorgeweekte fenegriekzaadjes, saffraan en groene kruiden in water gegaard.

De fenegriekzaadjes worden vaak apart in een stuk kaasdoek tot een kruidenbuiltje gebonden; niet iedereen is dol op hele fenegriekzaadjes in de soep.

De in repen gesneden trid of msemen wordt in een couscousier gestoomd tot het brood warm en zacht is en verdeeld over borden. De gestoofde kip wordt met linzen, uien en bouillon over het brood gelepeld.

How to eat

Marokkanen serveren rfissa vaak middenop tafel, op een grote schaal. Eenieder eet van zijn eigen deel van de schaal, met een lepel of met de rechterhand.

Probeer ook eens

Msemen is niet alleen lekker als basis voor rfissa, maar ook heerlijk om als snack te eten.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Rfissa bij jou in de buurt?

Voer je postcode in