Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chiles en nogada

Chiles en nogada
Chiles en nogada

Chiles en nogada

Het Mexicaanse gerecht chiles en nogada bestaat uit met vlees en fruit gevulde poblanopepers, geserveerd in een walnoten-roomsaus met daaroverheen granaatappelpitjes en peterselie. In Mexico wordt het gewoonlijk gegeten in de maanden augustus en september, wanneer walnoten en granaatappels in het seizoen zijn.

Wat is chiles en nogada?

Het Mexicaanse gerecht chiles en nogada (spreek uit: ‘tsjie-les en noo-GAA-da’) bestaat uit met vlees en fruit gevulde poblanopepers, geserveerd in een walnoten-roomsaus met daaroverheen granaatappelpitjes en peterselie.

De poblano is een milde groene chilipeper afkomstig uit de staat Puebla in Mexico en het gerecht wordt gewoonlijk gegeten in de maanden augustus en september, wanneer walnoten en granaatappels in het seizoen zijn. Al zijn er inmiddels genoeg restaurants te vinden, zowel in als buiten Mexico, waar je het gerecht ook buiten het seizoen kunt bestellen.

Het gerecht werd in 1821 bedacht door nonnen in Puebla voor militair leider Agustin de Iturbide. Deze belangrijke gast reisde door de stad nadat hij het Verdrag van Cordoba had getekend, waardoor Mexico onafhankelijk werd van Spanje. Men eet het dan ook graag op 16 september, Onafhankelijkheidsdag.

Wist je dat...

De kleuren van het gerecht zoals het op het bord ligt – je ziet geen chilipeper, alleen de witte saus, de granaatappel en de peterselie – komen overeen met de kleuren van de Mexicaanse vlag. Dit geeft een extra vaderlandslievend tintje aan het gerecht.

Bereiding van chiles en nogada

De meeste chefs vullen hun chilipepers met varkensvlees. Maar in plaats van voorgemalen gehakt te gebruiken, garen ze eerst een stuk vlees en hakken het vlees dan zelf klein. Dit geeft meer smaak én meer textuur aan de vulling. Het gegaarde en in stukjes gehakte vlees wordt vervolgens gebakken met ui, knoflook, tomaten, rozijnen, amandelen en blokjes vers fruit, zoals appel, peer, perzik en banaan. De resulterende vulling heet picadillo. De chilipepers worden boven een vlam geroosterd en dan ontveld, van binnen schoongemaakt en gevuld met de picadillo.

Voor de saus worden eerst walnoten een nacht in melk geweekt en daarna met sherry, verse (geiten)roomkaas en/of zure room, zout en suiker geblenderd.

De gevulde chilipepers worden soms ook nog met een deegjasje van bloem en ei bekleed en in olie gebakken. Ze worden op borden gelegd, overgoten met de walnotensaus en bestrooid met granaatappel en peterselie. Olé!

Probeer ook eens

Houd je wel van gevulde groenten, probeer dan ook eens Turkse of Griekse dolma.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Chiles en nogada bij jou in de buurt?

Voer je postcode in