Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Fajitas

Fajitas
Fajitas

Fajitas

Het Mexicaanse gerecht fajita’s bestaat uit sissende stukjes gemarineerd vlees die samen met paprika en ui in een heet pannetje worden geserveerd. Je krijgt er warme tortilla’s bij. Onderdeel van de charme is dat je het gerecht vervolgens zelf in elkaar moet draaien.

Wat zijn fajitas?

Het gerecht fajita’s (Spaanse spelling fajitas, spreek uit: ‘fah-HIE-tas’) is een gerecht bekend uit Mexicaanse restaurants, waar de sissende stukjes gemarineerd vlees samen met kleurige paprika en gekarameliseerde ui in een gloeiend heet pannetje worden geserveerd. Een mandje zachte, warme tortilla’s wordt erbij geserveerd, evenals een aantal smakelijke bijgerechtjes. Zure room, guacamole of salsa, bijvoorbeeld. Onderdeel van de charme van de fajita is dat je het gerecht vervolgens zelf in elkaar moet draaien – of rollen, eigenlijk.

Fajita betekent ‘kleine riem’ of ‘klein korset’, en verwijst naar locatie van het precieze stukje rundvlees, waar authentieke fajita’s mee gemaakt worden. Fajita’s bestaan namelijk uit reepjes skirt steak, door Nederlandse slagers ook wel inside skirt of middenrif genoemd. Het betreft een boterzacht onderdeel in de borst van de koe, dat slechts korte tijd in de pan nodig heeft om heerlijk mals te worden.

Het fenomeen fajita werd in de jaren 1980, toen het gerecht een hype werd in de Amerikaanse staat Texas, uitgebreid onderzocht door een lokale professor. Wat bleek? Fajita’s als gerecht werd een halve eeuw eerder voor het eerst gegeten, in hetzelfde Texas. Rancharbeiders van Mexicaanse afkomst kregen als betaling vaak de ‘minder gewilde’ onderdelen van geslachte dieren, waaronder de faja, het middenrif, van de koe. Het vlees werd platgeslagen, gemarineerd in limoensap en vervolgens gebarbecued boven het kampvuur.

Fajita’s staan dus nog niet zo lang op de menukaart. In de jaren 1970 maakte het gerecht pas de sprong van kampvuur naar restaurantkeuken, waar het op een hete plaat werd geserveerd. Binnen tien jaar was het gerecht immens populair geworden in Amerika en inmiddels vind je het in Mexicaanse restaurants over de hele wereld.

Wist je dat...

In Nederland wordt er maar zelden skirt steak gebruikt in fajita’s; wel andere runderreepjes, kip, varkensvlees of zelfs vis.

Bereiding van fajitas

Het vlees (in moderne fajita’s ook wel vis of garnalen) wordt in een mengsel van limoensap, olie, gemalen komijn, fijngesneden chilipepers en geperste knoflook gemarineerd en vervolgens in een hete grillpan kort gebakken. Terwijl het vlees onder wat aluminiumfolie mag rusten, worden in dezelfde pan snel wat repen paprika en ui gebakken. Het vlees wordt tegen de draad in reepjes gesneden en met de groenten in warme, liefst verse tortilla’s geschept. Het gerecht wordt naar smaak afgemaakt met salsa, guacamole en/of pico de gallo.

How to eats

Bestel je het gerecht in een restaurant of maak je het thuis, dan vult ieder zijn eigen tortilla’s naar eigen wensen en voorkeuren. Als afhaalgerecht is de tortilla meestal al voor je gevuld en gerold.

Probeer ook eens

De Mexicaanse keuken kent genoeg tortilla-gerechten, van taco’s tot quesadilla’s, van nacho’s tot chimichanga’s. Je hoeft je nooit te vervelen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Fajitas bij jou in de buurt?

Voer je postcode in