Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Arretjescake

Arretjescake
Arretjescake

Arretjescake

Arretjescake is een Nederlandse ongebakken ‘cake’ bestaande uit in stukjes gebroken biscuits en een mengsel van eieren, cacao, suiker en gesmolten vet (tegenwoordig meestal boter), die in een cakevorm mag uitharden. Het resulterende gebak is heel machtig en wordt dan ook in kleine plakjes gesneden.

Wat is arretjescake?

Arretjescake is de Nederlandse naam voor een ongebakken ‘cake’ bestaande uit in stukjes gebroken biscuits en een mengsel van eieren, cacao, suiker en gesmolten vet (tegenwoordig meestal boter). Het geheel wordt in een cakevorm geschraapt en mag in de koelkast uitharden. Het resulterende gebak is heel machtig en wordt dan ook in kleine plakjes gesneden.

Het oorspronkelijke Nederlandse recept voor ‘Arretje cake’ wordt toegedicht aan het bedrijf Calvé-NOF (Nederlandsche Oliefabriek), later bekend als Calvé. In 1926 en 1927 zaten op hun aardnotenolieproducten zegels, waarmee je kon sparen voor boekjes van stripheld Arretje NOF (Arretje van de Nederlandsche Oliefabriek, dus). Arretje was een exotisch jongetje uit Bagdad, compleet met tulband op zijn hoofd, dat ingezet werd om producten als Delfia (100% kokosvet) en Delfrite (een plantaardig braadvet) aan de man te brengen.

Arretje dankt zijn naam aan de belangrijkste grondstof van Calvé, de pinda (Arachis hypogaea). De boekjes waren een succes en in de jaren vijftig kwamen er nieuwe delen bij, gemaakt door Marten Toonder (bekend van Olivier B. Bommel). Het recept voor arretjescake, ook wel arretjenofcake genoemd, verscheen in een van de boekjes en kwam zo in vele Nederlandse keukens terecht.

Toch is het recept niet door ons bedacht. In zowel Italië als Portugal eet men al veel langer chocoladesalami en in Duitsland eet men sinds begin twintigste eeuw kalter Hund (ook kalte Schnauze en Kellerkuchen genoemd). In Turkije eet met mozaik pastasi, in Denemarken kiksekage en in Australië egeltjescake. Al met al is arretjescake een behoorlijk werelds gerecht.

Wist je dat...

De Noorse lekkernij Delfiakake is genoemd naar de Delfia die wij Nederlanders er van oudsher ook in stoppen.

Bereiding

De hoofdbestanddelen van het originele recept van Arretje zijn eenvoudig: Delfia (kokosvet dus), suiker, cacao, eieren en kaakjes – Arretje raadt Maria’s of Petit Beurre aan. De eieren worden met suiker schuimig geklopt; hier gaat de cacao doorheen en eventueel een lepel koffie-extract, gevolg door gesmolten kokosvet. Arretje roert het tot het een ‘volkomen gelijkmatige massa’ is, en kiept dan de in stukjes gebroken kaakjes erbij. De chocomassa mag opstijven in een cakeblik. De buitenkant kan worden geglaceerd, vindt Arretje, ‘voor een feestelijk aanzien’.

Er zijn vele varianten in omloop, waarin wordt gespeeld met de precieze soort chocolade (melk, puur, extra puur), de soort koekjes (lange vingers, San Francisco’s, pepernoten) en het soort vet (roomboter, margarine of kokosvet). Er zijn ook eierloze arretjescakes en luxe arretjescakes.

Erbij

Koffie of thee liggen voor de hand; arretjescake is een gebakje.

Probeer ook eens

De Nederlandse keuken is gevuld met lekkere baksels. Stroopwafels bijvoorbeeld, of oliebollen.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Arretjescake bij jou in de buurt?

Voer je postcode in