Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Stroopwafel

Stroopwafel
Stroopwafel

Stroopwafel

Een Goudse stroopwafel is een dunne, zoete, boterige koek die in twee helften wordt gespleten, met daartussen een laagje karamel. Hij wordt al zo’n drie eeuwen gegeten; eerst alleen in Gouda, later dankzij reizende wafelmakers op kermissen en feesten door het hele land.

Wat is een stroopwafel?

Een stroopwafel is een dunne, zoete, boterige koek die in twee helften wordt gespleten. Ertussen komt een laagje karamel. De wafel, die voluit Goudse stroopwafel heet, wordt al zo’n drie eeuwen in ons land gegeten. Eerst alleen in Gouda, inderdaad. Later werden de wafels door reizende wafelmakers meegenomen naar kermissen en feesten door het hele land. Nog steeds vind je op vele weekmarkten in dorpen en steden kraampjes waar verse stroopwafels worden gebakken.

Toch werden wafels niet in Gouda uitgevonden. Al in de middeleeuwen aten we in Nederland gevulde wafels, toen met gesmolten boter ertussen. In de vijftiende eeuw gingen we met Nieuwjaar of Driekoningen langs de deuren om al zingend wafels (stroopwafels, maar ook dikke wafels of oublies) of pannenkoeken op te halen. Arm of rijk, zowat elk huishouden had in die tijd een wafelijzer in huis. Het was een populair huwelijkscadeau. Zelfs de koninklijke keuken van Willem I had er eentje, meegebracht door Anna Egmond, gravin van Buren toen ze na hun huwelijk bij haar koning introk.

Door de eeuwen heen is de stroopwafel populair gebleven. Ook in het buitenland duikt de caramel waffle inmiddels overal op. De koek heeft in Nederland een culinaire make-over ondergaan en is weer hip, maar dan wel in gepimpte vorm. Hij krijgt stroop-met-een-smaakje bijvoorbeeld, of een creatieve choco-notentopping.

Wist je dat...

Het oudste stroopwafelrecept dat nog steeds gemaakt wordt, is de Kamphuisen siroopwafel, naar origineel recept uit 1810. Je kunt ze kopen bij banketbakkerij de Vlaam in Gouda.

Bereiding

De lekkerste stroopwafels zijn die grote, verse, nog warme exemplaren die voor je worden gemaakt bij de stroopwafelbakker op de markt. Een deeg gekneed van meel, suiker, ei, vanille, boter en kaneel ligt klaar, opgerold tot een worst, ongeveer zo dik als een rookworst. De rol wordt in stukken gesneden en de stukken worden een voor een in een stroopwafelijzer geplet. Binnen een halve minuut worden ze tot goudbruine wafels gebakken. De nog warme wafel wordt horizontaal in tweeën gespleten en besmeerd met warme karamel.

How to eat

Op de markt krijg je je stroopwafel in een papiertje, om op de hand te eten terwijl de wafel nog warm is. Stroopwafels uit de winkel zijn kleiner; balanceer ze even bovenop je koffie- of theekop om ze op te warmen.

Erbij

Een warme drank.

Probeer ook eens

Als dubbele koek met een vulling ertussen is de stroopwafel niet uniek. Japanners zijn dol op dorayaki, in de Verenigde Staten eet men s’mores en whoopie pies, en de Fransen hebben de macaron.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Stroopwafel bij jou in de buurt?

Voer je postcode in