Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pannenkoeken

Pannenkoeken
Pannenkoeken

Pannenkoeken

Pannenkoeken zijn dunne, in de pan gebakken koeken gemaakt van een beslag van bloem, eieren en melk. Pannenkoeken zijn overal ter wereld geliefd, maar wij Nederlanders geven er een unieke draai aan door ze uitbundig te beleggen met zoete en/of hartige zaken.

Wat zijn pannenkoeken?

Pannenkoeken zijn dunne, in de pan gebakken koeken gemaakt van een beslag van bloem, eieren en melk. Wij Nederlanders geven een unieke draai aan dit alom bekende gerecht door de pannenkoeken uitbundig te beleggen en te pimpen, met zowel zoete als hartige zaken. Het gevolg zijn fantasierijke creaties zoals pannenkoek hawaï met kaas, ham en ananas, satépannenkoek met atjar en baklavapannenkoekentaart.

Pannenkoeken worden in Nederland zowel thuis gegeten als in pannenkoekenrestaurants. Deze informele restaurants zijn meestal ouderwets gezellig ingericht. Je hoeft niet raar op te kijken als er honderd of meer verschillende smaakcombinaties op het menu staan, van de eenvoudige appelpannenkoek en de traditionele spekpannenkoek tot de goed gevulde boerenpannenkoek (meestal met spek, ham, ui, champignon en paprika).

In de zestiende en zeventiende eeuw was de pannenkoek typisch voedsel voor arme landarbeiders. Met name in het oosten en zuiden van het land – regio’s waar volop boekweit werd geteeld – at men ‘boeckweytkoeck’: dikke punten pannenkoek die als ontbijt mee het land op konden worden genomen. Pannenkoeken waren vullend, goedkoop en lekker ter afwisseling van het zoveelste bord pap of aardappels. (Inderdaad, men at toen aardappels als ontbijt.)

In het welgestelde westen haalde men aanvankelijk de neus op voor dit armeluisgerecht. Maar nadat midden achttiende eeuw de aardappelziekte toesloeg, de roggenoogst mislukte en er geen voer voor vee meer was, werd boekweit ook in het westen eetbaar verklaard. Pas in de loop van de negentiende eeuw werd het boekweitmeel vervangen door tarwemeel.

Wist je dat...

Na ruim honderd jaar is boekweit terug van weggeweest: dankzij de huidige zucht naar glutenvrij eten staat de boekweitpannenkoek opnieuw op de kaart.

Bereiding

Lepels dun beslag van eieren geklopt met melk en tarwebloem (soms deels boekweit) worden in een koekenpan in gesmolten boter tot platte koeken gebakken. De dikte varieert en is afhankelijk van de chef. Voor de variant drie-in-de-pan worden drie kleine koekjes tegelijk gebakken.

Soms worden er extra ingrediënten met de pannenkoek meegebakken – spek bijvoorbeeld, kaas of appel. Andere ingrediënten worden apart bereid en los op de pannenkoek geserveerd – denk aan kersensaus of goulash. Soms gaan ze er juist rauw of koud bovenop, zoals bij vanille-ijs, rucola, chocoladepasta of slagroom.

How to eat

De pannenkoek is tegenwoordig een feestelijke vervanging van de normale avondmaaltijd. Met een soepje vooraf en een (kinder)ijscoupe toe is je pannenkoekendiner compleet. Wil je het oudhollands aanpakken, eet dan je pannenkoek als toetje na een kop snert.

Erbij

Nederlanders eten hun pannenkoeken (ook de hartige) van oudsher met stroop. Poedersuiker is populair als strooisel op zoete pannenkoeken.

Probeer ook eens

American pancakes zijn klein en dik; poffertjes zijn nog kleiner en dikker. Marokkaanse baghrir worden gemaakt met semolina.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pannenkoeken bij jou in de buurt?

Voer je postcode in