Boerenkool


Boerenkool
Wanneer we in Nederland zeggen dat we boerenkool eten, dan bedoelen we niet zozeer de groente an sich, maar een winters stamppotgerecht bestaande uit door elkaar gestampte gekookte aardappels en gekookte reepjes boerenkool. Het wordt geserveerd met rookworst, een kuiltje jus en tafelzuur.
-
Keukens Nederlandse keuken
-
Allergenen Melk
-
Basis Plantaardig
-
Type gerecht Hoofdgerecht
-
Voor Fans van klassiekers
Wat is boerenkool?
Wanneer we in Nederland zeggen dat we boerenkool eten, dan bedoelen we niet zozeer de groente an sich, maar het stamppotgerecht. Stamppot boerenkool is een winters gerecht bestaande uit door elkaar gestampte gekookte aardappels en gekookte reepjes boerenkool. Het wordt geserveerd met rookworst, een kuiltje jus en tafelzuur.
Naast deze nationale variant worden er ook regionale versies gegeten. Zo maken Groningers stamppot mous – er wordt gort en verse worst met de aardappels en kool meegekookt en de rookworst wordt vervangen door een in boter gebakken speklapje. Limburgse boeremoos wordt geserveerd met braodwors (braadworst).
De volkswijsheid zegt dat boerenkool eigenlijk pas geoogst mag worden wanneer ‘de vorst eroverheen is gegaan’, oftewel, wanneer de planten een nachtje vorst hebben doorstaan. Dan pas zou de groente op zijn lekkerst zijn. (Deze tip stond al in 1756 vermeld bij een recept waarin boerenkool werd gebruikt.) Hoewel er daadwerkelijk een ‘verzoetingsreactie’ plaatsvindt wanneer boerenkool aan geleidelijke kou wordt blootgesteld (zetmeel wordt omgezet in suiker, dus de bladeren worden zoeter), is het verschil nauwelijks te proeven. Je kunt dus best al in september al aan de boerenkoolstamppot, als je dat lekker vindt.
Het gerecht is een van onze absolute klassiekers en was al in 1895 opgenomen in het repertoire van de eerste huishoudschool van ons land, de Haagsche Kookschool. Toch zijn wij niet de enigen die boerenkoolstamppot eten: in Ierland is men dol op colcannon, gemaakt van aardappels en boerenkool (of een andere koolsoort).
Wist je dat...
De groente boerenkool (Brassica oleracea var. laciniata) zit boordevol goede voedingsstoffen, zoals vitamine C en K. Reden genoeg om door voedingsdeskundigen tot superfood te worden gebombardeerd. Het resultaat? In de afgelopen jaren zijn er honderden nieuwe gerechten met boerenkool bedacht, van boerenkoolchips tot salade van rauwe boerenkool en boerenkoolsmoothies.
Bereiding
Geschilde stukken aardappel en fijngesneden boerenkoolblad worden samen gaar gekookt. Erbovenop wordt een rookworst meegekookt. De aardappels en boerenkool worden samen met een klontje boter en een lepel azijn gestampt en geserveerd met plakjes rookworst.
How to eat
Prop van alles wat op je vork, zodat je met elke hap alle verschillende smaken en texturen binnenkrijgt.
Erbij
Een authentieke boerenkoolstamppot wordt met jus en tafelzuur, zoals Amsterdamse uien, zilveruitjes en/of augurken geserveerd. Maar er zijn vele manieren om de klassieke boerenkool op te leuken. Een schepje piccalilly of mosterd, een extra gebakken speklapje, gerookte vis in plaats van rookworst, het kan allemaal.
Probeer ook eens
De ene stamppot is de andere niet. Probeer dus zeker ook enkele van de andere klassiekers: stamppot rauwe andijvie, hutspot of hete bliksem bijvoorbeeld.