Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hutspot

Hutspot
Hutspot

Hutspot

Hollandse hutspot is een klassiek stamppotgerecht bestaande uit aardappels, wortels, ui en gekookt rundvlees (liefst klapstuk). Deze klassieker is onlosmakelijk verbonden met het Leidens Ontzet van 1574.

Wat is hutspot?

Hollandse hutspot is een stamppotgerecht bestaande uit aardappels, wortels, ui en rundvlees (liefst klapstuk). Deze klassieker uit de Nederlandse keuken is onlosmakelijk verbonden met het Leidens Ontzet van 1574 (net als haring met witbrood overigens). In dat jaar belegerden de Spanjaarden de stad Leiden en werden ze vlot weer weggejaagd door Willem van Oranje en zijn Watergeuzen. Een jonge man die op onderzoek ging in het verlaten Spaanse legerkamp op de schans Lammen (Lammenschans dus) vond er een ketel eten: hutspot.

Destijds heetten zowat alle gerechten ‘hutspot’, ‘potspijs’ of ‘ketelkost’; het was een algemene naam voor eenpansmaaltijden, klaargemaakt in een ketel boven een vuur. Men stopte erin wat er beschikbaar was en er bestaan dan ook beschrijvingen van hutspot met de meest uiteenlopende ingrediënten: steur en rode wijn bijvoorbeeld, wild zwijn, ossenvlees, pastinaak of bonen.

In de eeuwen die volgden kreeg het gerecht hutspot heel langzaam steeds meer zijn huidige vorm. In de zeventiende eeuw verscheen de allereerste oranje wortel (daarvoor waren wortels paars of geel) en in de achttiende eeuw ging Nederland massaal aan de aardappel. Maar het duurde nog tot 1880 voordat we wortel en aardappel door elkaar gingen stampen. Daarmee was de (moderne) hutspot een van de eerste stamppotgerechten in ons land.

Wist je dat...

Het Leidens Ontzet wordt nog elk jaar uitbundig gevierd in de studentenstad. Vast onderdeel is de Grote Hutspotmaaltijd, waarbij duizenden mensen in de rij gaan voor een bordje oranje stamppot. In 2016 werden er maar liefst 6847 porties uitgedeeld.

Bereiding

Iedereen maakt het gerecht net even anders; op blogs en in kookboeken slaan de variaties je om de oren. De klassieke versie is sober, met maar een paar ingrediënten. Klapstuk (rundvlees van de klaprib) wordt enkele uren (!) gekookt. Stukken aardappel, wortel en ui worden de laatste 20 minuten met het vlees meegekookt. De klapstuk wordt uit de pan gehaald en in stukken of plakken gesneden; de groenten worden afgegoten en tot een smeuïge stamppot gestampt.

How to eat

Het vlees wordt bovenop de stamppot geserveerd. Van oudsher zit er geen jus bij hutspot, het vlees wordt immers niet gebakken maar gekookt. Een kuiltje kookvocht erbij kan lekker zijn.

Probeer ook eens

Hutspot is een van de klassiekers onder de klassiekers. Andere gegadigden voor dit label zijn andijviestamppot, stamppot boerenkool en hete bliksem.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Hutspot bij jou in de buurt?

Voer je postcode in