Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Roti

Roti
Roti

Roti

Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er bestaan ook varianten zonder kip.

Wat is roti?

Roti is de naam van een Indiaas platbrood dat in vele landen, waaronder Suriname, gegeten wordt. Tevens is het de naam van een Surinaams gerecht: een ronde, platte rotiplaat die wordt geserveerd met kipcurry, aardappelcurry, kousenband en een ei. Er zijn ook varianten zonder kip: vegetarisch, met lamsvlees of met garnalen bijvoorbeeld.

Het platbrood roti komt van oorsprong van het Indiase subcontinent en wordt gemaakt van met de molensteen gemalen tarwe (atta) en water. Het brood bevat geen gist. Er zijn verschillende soorten roti, waaronder paratha, sada en dhalpuri. Voor het Surinaamse gerecht roti wordt dhalpuri roti gebruikt; roti gevuld met gekruide spliterwten of aardappel. Dhalpuri roti wordt vaak als wrap gebruikt en dus perfect voor een ‘on the go’  streetfoodversie van het gerecht roti die ook wel een rotirol wordt genoemd.

Roti werd in Suriname geïntroduceerd door Indiase contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij naar het land werden gehaald om op de plantages te werken. In de jaren 1970 en 1980 verhuisden veel Surinamers naar Nederland en weer reisde roti mee. Inmiddels is het in Nederland een alom geliefd afhaalgerecht geworden. In Suriname is roti (het gerecht) populair als fastfood en streetfood en te koop in ketens, zoals in de bekende Grand Roopram Roti en vele, vele rotishops in Paramaribo en daarbuiten.

Wist je dat...

In Trinidad & Tobago eet men ook graag roti. Favoriet op feesten en partijen is ‘buss up shut’ roti, waarbij het (ongevulde) platbrood op de hete plaat kapotgeslagen wordt tot een rotirommeltje. De naam is een verbastering van het Engelse ‘busted up shirt’, wat kapotgemaakt T-shirt betekent.

Bereiding

Een deeg van bloem, water, olie en bakpoeder wordt in bolletjes ter grootte van een ei verdeeld. Elk bolletje krijgt een kuiltje en hierin komt de vulling – gekookte, gepureerde erwten of aardappels die zijn gekruid met komijn en knoflook. De gevulde bolletjes worden uitgerold of platgedrukt tot platte pannenkoeken en, ingesmeerd met wat olie, op de hete plaat gebakken.

Bij de rotiplaat worden doorgaans twee curry’s geserveerd. Enerzijds masala kip (filet of andere stukken kip), gebakken met knoflook, ui, madame-jeanettes en masala. Masala is een mix van diverse specerijen, van oorsprong Indiaans, die wij vaak kerrie noemen maar verschilt van de ‘normale’ kerrie uit de Nederlandse winkel. Anderzijds worden er masala aardappels bij de rotiplaat geserveerd. Deze worden gestoofd in een vergelijkbaar mengsel van smaakmakers als de kip.

Tenslotte mag het bijgerecht kousenband niet ontbreken. De lange bonen worden in stukjes gesneden, even met wat ui en knoflook gewokt en vervolgens met een scheut water en een maggiblokje gaar gestoofd.

How to eat

Roti eet je met je handen. Vaak wordt de rotiplaat in vieren geklapt en bovenop de curry’s en kousenband geserveerd. Je scheurt dan stukjes van het brood af en pakt of mopt hiermee de overige ingrediënten op. Soms wordt de vulling ook in het platbrood gerold of gevouwen zodat je het gerecht uit het vuistje kunt eten (rotirol).

Erbij

Een (gekookt en gefrituurd) ei, Surinaamse sambal en/of zoetzure komkommer maken je roti nog lekkerder. En wat dacht je van een blikje Fernandes?

Probeer ook eens

De smaken van roti vinden hun oorsprong in de Indiase keuken. Houd je ervan, dan passen gerechten als boterkip en kip korma vast ook bij je.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Roti bij jou in de buurt?

Voer je postcode in