Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Kumpir

Kumpir
Kumpir

Kumpir

Het Turkse streetfood kumpir is een gepofte aardappel, geserveerd op een schaaltje gevouwen uit een vel aluminiumfolie en bedolven onder een berg toppings waar je u tegen zegt, van maiskorrels tot erwten, van tonijnvlokken tot kisir (bulgursalade). Kaas en boter mogen zeker niet ontbreken.

Wat is kumpir?

Het Turkse streetfood kumpir (spreek uit: ‘koem-PIER’) is een gepofte aardappel die wordt opengesneden en bedolven onder een berg toppings waar je u tegen zegt, van maiskorrels tot erwten, van tonijnvlokken tot kisir (bulgursalade). Kaas en boter mogen zeker niet ontbreken. De snack, die in de praktijk eerder een hele maaltijd dan een tussendoortje is, is immens populair in heel Turkije.

Wat is er zo bijzonder aan een gepofte aardappel, zul je misschien denken. Maar de kumpir heeft in Istanbul zowat mythische proporties aangenomen. Letterlijk en figuurlijk! Dé plek op aarde waar je een kumpir gegeten moet hebben, ligt in de Istanbulse wijk Ortaköy. Daar ligt een met kinderkopjes betegeld steegje, dat van de hoofdweg naar de rivier de Bosporus loopt en bezaaid is met kumpir-stalletjes. Het straatje wordt door de locals kumpir sokak (gepofte-aardappelstraat) genoemd. De koopmannen lokken hun klanten met beloftes van grotere aardappels en meer sauzen. De een heeft zijn toppings nog hoger opgestapeld dan de ander.

Kumpir komt volgens sommigen oorspronkelijk uit de Balkan, waar het gerecht min of meer hetzelfde heet: krumpir in Kroatië en krompir in Servië, bijvoorbeeld. Anderen beweren juist precies het omgekeerde, namelijk dat de Ottomanen bij het uitbreiden van hun rijk de aardappel hebben geïntroduceerd in de Balkan. De Duitsers claimen dan weer dat de naam bij hen vandaan komt: grumbeere zijn aardappels in het Paltse dialect. Hoe dan ook, het zijn de Turken die het gerecht hebben omarmd en naar eigen smaak aangepast.

Wist je dat...

De toppings voor kumpir veranderen met de tijd en de trends. Zo vind je tegenwoordig ook gezondere ingrediënten in de stalletjes, zoals tonijn en geroosterde aubergine. Zulke zaken zouden tien jaar geleden geen aftrek hebben gevonden.

Bereiding van kumpir

Grote, bloemige aardappels worden gepoft en de gare aardappels worden opengesneden. Met een theelepel wordt de kruimige binnenkant opgeruld en vermengd met een lepeltje boter. Bovenop deze smeuïge aardappelpuree komt eerst een laagje geraspte kasar (kaas) en daarna een enorme verzameling toppings naar keuze. Hoe meer, hoe beter. Blokjes tomaat vechten om een plekje met plakjes olijf en wortel, maiskorrels, reepjes rode kool, snippers lente-ui, blokjes sucuk (Turkse worst), wortelrasp en augurken. Sauzen erop – mayo, ketchup, yoghurtsaus – en naar binnen lepelen maar. Dit is geen moment voor bescheidenheid.

How to eat

In Istanbul loop je met je kumpir naar de waterkant en zoek je een bankje in de schaduw van de prachtige Ortaköy-moskee, met zicht op de Bosporus. Al fresco dining voor een habbekrats! Gelukkig hebben we in Nederland ook heel wat rivieroevers en waterkanten voor eenzelfde authentieke kumpir-ervaring.

Probeer ook eens

Combineer kumpir met een of twee andere populaire streetfoods, simit en icli köfte bijvoorbeeld, tot de ultieme Turkse picknick.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Kumpir bij jou in de buurt?

Voer je postcode in