Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Ca kho to

Ca kho to
Ca kho to

Ca kho to

Ca kho to (cá kho tộ, spreek uit ‘kaa kho tho’) is vis (ca) gesmoord met suiker en kokoswater in een kleipot (to) tot je sappige moten en een gekaramelliseerde saus overhoudt. Het wordt geserveerd met een kom dampende jasmijnrijst.

Wat is ca kho to?

Ca kho to (cá kho tộ, spreek uit ‘kaa kho tho’) is vis (ca) gesmoord in een kleipot (to) met suiker en kokoswater tot je sappige moten en een gekaramelliseerde saus overhoudt.

Het gerecht komt oorspronkelijk uit Zuid-Vietnam, waar men dankzij de nabijheid van de Mekong Delta vis in overvloed heeft. Traditioneel gezien wordt dit gerecht gemaakt met ca loc, oftewel slangekopvis. In westerse keukens wordt deze vissoort, die vers lastig te krijgen is, wel vervangen door katvis of makreel. Maar het recept kan gemaakt worden met elke vissoort.

Ca kho to is in Vietnam dagelijkse kost. Het wordt vooral thuis gegeten, als hoofdmaaltijd van de dag, tijdens de lunch of ’s avonds.

Wist je dat...

Hoewel de kleipot essentieel is en ook in de naam van het gerecht verwerkt zit, wordt de vis in restaurants niet altijd in de kleipot klaargemaakt. Vaak gaat het in een braadpan of antiaanbakpan minstens net zo goed. Voor het serveren wordt de gesmoorde vis dan in een kleipot overgeschept. De pot wordt zelfs weleens voorverwarmd om de illusie te wekken dat het gerecht met pot en al net van het vuur komt.

Bereiding van ca kho to

Allereerst wordt de vis in een mengsel van vissaus, suiker, knoflook en ui gemarineerd. De vis wordt met ui en knoflook in een hete kleipot (of een antiaanbakpan) dichtgeschroeid voordat de ingrediënten voor de karamelsaus – suiker, kokoswater en chilipeper – worden toegevoegd. De vis wordt in een halfuurtje gaar gesmoord in de vloeistof, die langzaam in een plakkerige zoete massa verandert. Het gerecht wordt afgemaakt met extra vissaus en/of suiker, lente-ui, zwarte peper en extra rode chilipeper.

How to eat

Ca kho to wordt geserveerd met een geurige kom jasmijnrijst. Je eet het met eetstokjes.

Erbij

Dit rijke, zoutige gerecht wordt nog lekkerder wanneer je er een flinke berg groenten naar keuze bij serveert. Gekookt of gestoomd, geroerbakt of als salade, het kan allemaal.

Probeer ook eens

Canh cua is een zure vissoep die met dezelfde vissoort, slangekopvis, wordt klaargemaakt. In het verleden werden de gesmoorde vismoten en de zure soep standaard zij aan zij geserveerd – de kop en staart van de vis gingen in de soep, het lijf in de kleipot.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Ca kho to bij jou in de buurt?

Voer je postcode in