Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Bun chay

bun chay
bun chay

Bun chay

Bun chay is een noedelsalade gemaakt met bun (rijstvermicellinoedels), die worden geserveerd met lekker veel groenten en verse kruiden. De gehakte pinda’s die eroverheen gaan, geven een extra smaak- en kraakbeleving. Het gerecht wordt vaak geserveerd met tofu als bron van gezonde eiwitten.

Wat is bun chay?

Het Vietnamese gerecht bun chay (bún chay, spreek uit ‘boen tjai’) is een noedelsalade gemaakt met rijstvermicellinoedels (bun), die worden geserveerd met lekker veel groenten en verse kruiden. De gehakte pinda’s die eroverheen gaan, geven een extra smaak- en kraakbeleving.

Het gerecht wordt vaak geserveerd met tofu als bron van gezonde eiwitten. De tofu is soms gefrituurd en knapperig, soms gemarineerd en smaakvol, en soms juist weer mild van smaak en zijdezacht. Iedere kok heeft zijn eigen voorkeur.

Het gerecht is zowel in Vietnam zelf als daarbuiten een favoriet zomergerecht. De noedels worden lauwwarm of koud geserveerd waardoor het eerder als salade dan als warm eten te boek staat. Met munt als een van je kruiden wordt het gerecht extra fris.

Net als zoveel andere gerechten in Vietnamese keuken is ook bun chay een gerecht van tegenstellingen. Zachte, slanke noedels staan tegenover knapperige rauwe groenten en taugé. De dressing, nuoc cham, staat bol staat van smaak dankzij de drie-eenheid van zoet, zout en zuur. Het pittige aspect mag je er aan tafel zelf aan toevoegen, als je wilt, in de vorm van verse of ingelegde ringetjes chilipeper.

Wist je dat...

Bun chay is een van de weinige veganistische gerechten uit de Vietnamese keuken. Pas alleen op voor de nuoc cham, de dipsaus die eroverheen wordt gesprenkeld. Deze bevat normaliter vissaus. Wil je waarlijk vegetarisch of veganistisch eten, kies dan voor een dressing op basis van sojasaus.

Bereiding van bun chay

De rijstnoedels worden gaar gekookt en onder koud water gespoeld zodat ze niet meer plakken en verder garen. De tofu wordt op de door de chef gekozen wijze klaargemaakt, bijvoorbeeld gemarineerd en gebakken, of gefrituurd. Groenten en kruiden worden gewassen, indien nodig gesneden en klaargezet om straks over de noedels te verdelen. Nu hoeven alleen de pinda’s nog gehakt te worden.

How to eat

Bouw het gerecht als volgt op in je kom: eerst noedels, dan groenten. Leg de stukjes tofu mooi in een waaiertje langs de rand. Strooi er pinda’s overheen en besprenkel met de dressing. Geniet even van je prachtige staaltje handwerk, schep de boel dan met eetstokjes en lepel door elkaar en tast toe.

Erbij

Bestel er voor een vullendere vega versie eens cha gio chay (vegetarische Vietnamese loempiaatjes) bij en serveer ze in stukken gesneden bovenop de noedelsalade.

Probeer ook eens

Bun chay wordt in Vietnam op verschillende manieren opgeleukt. Bun cha gio is een combi van bun chay en in stukken gesneden Vietnamese loempiaatjes (cha gio). Voor bun thit nuong krijgt de noedelsalade een topping van gegrild varkensvlees.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Bun chay bij jou in de buurt?

Voer je postcode in