Vijfnulvijf (2)
June 19, 2020 (Bijgewerkt July 21, 2021)

Alle restaurants in Amsterdam voor bezorging tot in de late uurtjes

Tuurlijk, het kan gebeuren dat het een keer veel later wordt dan verwacht. En dat je dan nog niet of veel te weinig gegeten hebt. Of misschien heb je een extra bodempje nodig voordat je de volgende kroeg binnenstapt, maar dat betekent toch niet dat je dan maar genoegen moet nemen met de frituursnacks van eerste de beste snackbar die je tegenkomt?

Precies: nee! Ook ’s avonds laat vind je nog een geweldige kwaliteit en variëteit aan eten. Met dit lijstje heb je altijd een gids bij de hand met de beste restaurants voor bezorging tot in de late uurtjes.

FEBO

Meerdere locaties

Je kent ‘m wel, die trek die komt opspelen nét als de supermarkten bijna gaan sluiten. Op dat moment heb je natuurlijk geen zin meer om je jas en schoenen aan te trekken, maar je hebt wel zin in een lekkere, vette hap of een milkshake als toetje. Gelukkig is er dan nog altijd FEBO om je uit de nood te helpen.

Bij een heel aantal FEBO locaties in Amsterdam kun je tot 21:30 uur bestellen, als dat geen goed nieuws is, dan weten wij het ook niet meer. 

Leeman döner 

Nieuwe Pijp

Als het broodje döner de koning van de nachtelijke snack is, dan is Leeman döner de hofleverancier. Maar liefst vier spitten draaien op drukke dagen hun rondjes – met daarop kalfsdöner, kipdöner en een mix van de twee. Het vlees voldoet ruimschoots aan hét kwaliteitskeurmerk van de degelijke dönerzaak: zichtbare lagen (halal)vlees. 

Je kunt er terecht voor lunch, diner of een snack voor in de late uurtjes, van dinsdag tot en met zondag tot 22:00 uur. De absolute favorieten zijn de zelfgebakken broodjes zonder ongewenste extra’s (kleurstoffen, conserveringsmiddelen etc.) die vaak nog stomen wanneer ze worden gevuld, de Turkse pizza’s en de kapsalon. 

Veel plek om te zitten is er niet en de aanloop is groot, dus laten bezorgen of afhalen is een goed idee. Probeer ‘m nu, het is ook een goede anti-kater tip!

New York Pizza

Meerdere locaties

Bij New York Pizza let men op de trends én op de details. De grootste pizzabakker van Nederland belegt hun versgemaakte, dunne, krokante bodems met kekke combinaties. De Buffalo Chicken Pizza bevat zowaar drie soorten kaas en peterselie, de 5 Cheese Pizza kan niet cheesier en de Caprese Pizza met mozzarella, tomaatjes en pesto bewijst dat je met zowat alles een pizza mee kunt beleggen. 

Of je nu voor een bloemkoolbodem, een glutenvrije bodem of de Double Tasty gaat, een geheim wapen hebben alle New York Pizza’s gemeen: de rand wordt bedruppeld met knoflookolie. Het werkt verslavend – wij laten onze korstjes voortaan nooit meer liggen.

Veganisten worden hier niet vergeten; er is zelfs een vegan shoarmapizza. En hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je bij New York Pizza ook terecht voor hamburgers, lasagne, kipnuggets en zelfs poffertjes. Alle favorieten op één plek en open tot in de late uurtjes – die op de Leidsestraat zelfs 7 dagen per week tot 6:00 uur ’s ochtends.

Cannibale Royale

Meerdere locaties

Geen valse bescheidenheid te bekennen bij het mannen-met-baardenrestaurant Cannibale Royale: een brasserie extraordinaire noemen ze zichzelf. Niet zonder reden, gelukkig, want tussen beton en baksteen geniet je hier tot in de late uurtjes van voortreffelijk vlees, in de vorm van steaks, spareribs, lamsrack en burgers, geserveerd op houten planken. 

Ook ná middernacht eet je bij Cannibale Royale de meest uitgebreide vleesgerechten

Events als de Bloody Mary Sundays (Bloody Mary’s voor een vijfje) en de Homebrew Competition (een bierbrouwwedstrijd voor hobbyisten) laten zien dat drank ook een hoofdrol speelt in de wereld van Cannibale Royale. De cocktailkaart wordt regelmatig vernieuwd met cocktails van dat moment. Wij klonken met de Spicy Mezcal Old Fashioned, een cocktail voor culi’s gemaakt met chili-siroop. 

Ook ná middernacht eet je bij Cannibale Royale de meest uitgebreide vleesgerechten. Je kunt er dagelijks gaan eten (of bestellen) tot 01:00 uur (locatie Handboogstraat tot 02:00 uur); op vrijdag en zaterdag tot 03:00 uur. Heb je geen honger, maar kun je toch niet zonder? Luister dan naar hun Spotify-playlist.

Cannibale Royale

Salsa Shop

Meerdere locaties

Ben jij een echte late eter, dan is afwisseling goud waard. Tijd voor de Salsa Shop, waar je tot 22:00 uur en in het weekend tot 23:00 uur aan kunt komen waaien (online bestellen kan tot 21:30 uur). 

Het zijn de pijlers van de Salsa Shop die het verschil maken: alles is verser dan vers, vol van smaak en met een lach gemaakt. De tijden waarin tortillachips de hele dag in een glazen schaal op de bar lagen te broeien en de salsa uit een potje kwam zijn voorbij. Bij Salsa Shop zijn alle gerechten helemaal huisgemaakt en dat is niet zonder succes. De keten blijft maar groeien en hun burrito was twee jaar op rij het meest bestelde gerecht van Amsterdam. 

Je kunt je burrito laten vullen met gemarineerde stukjes kippendij, carnitas (pulled pork) of barbacoa (gestoofd rundvlees). In combinatie met toppings als guacamole of pico de gallo en één van de zes heerlijke salsa’s stel je in één-twee-drie je eigen Mexicaanse maaltijd samen. Provecho!

Bij Salsa Shop zijn alle gerechten helemaal huisgemaakt en dat is niet zonder succes.

Vijfnulvijf

Indische Buurt

Restaurant Vijfnulvijf is vernoemd naar het huisnummer van het pand aan de Insulindeweg, maar zou net zo goed het aantal gerechtjes op de kaart kunnen zijn – we hebben ze niet precies geteld, maar het zijn er veelbelovend veel. Het schijnt dat zelfs vastgeroeste Burgerbar-fans kunnen worden overgehaald hier een Viet Shrimp Pokebowl of Shanghai Duck (broertje van de pekingeend) te komen eten. En dat wil wat zeggen.

Aziatische streetbites noemen ze het zelf. Wij zien een menu vol nieuwsgierig makende, uniek klinkende creaties als Octo-balls, Mr. Crab Buns en Tiger Rolls. Ook beginnende Aziatische fijnproevers komen aan hun trekken met klassiekers als Goi Cuon, Malaysian Sate of een bord Nasi.

Ook voor een late snack kun je neerstrijken op de fijne banken van Vijfnulvijf. De openingstijden zijn ruim: dinsdag tot en met donderdag van 16:00 tot 23:00 uur, en vrijdag tot en met zondag van 12:00 tot 23:00 uur. Neem bij voorkeur zo veel mogelijk vrienden mee. En bestel, bestel, bestel…

 Scroll naar beneden voor een nieuw artikel