Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Chicken nugget

chicken nuggets
chicken nuggets

Chicken nugget

Chicken nuggets oftewel kipnuggets zijn een Amerikaanse gefrituurde snack bestaande uit gemalen kippenvlees vermengd met smaakmakers en eromheen een knapperig kruimlaagje. Ze worden geserveerd met een of meer sauzen – barbecuesaus, zoetzure saus en/of ketchup bijvoorbeeld. De eerste kipnugget zag het licht in 1963.

Wat zijn chicken nuggets?

Chicken nuggets (spreek uit: ‘TSJIK-kun NAH-gits’), in Nederland wel kipnuggets genoemd, zijn gefrituurde snacks bestaande uit gemalen kippenvlees vermengd met smaakmakers en eromheen een knapperig kruimlaagje. Ze worden geserveerd met een of meer sauzen – barbecuesaus, zoetzure saus en/of ketchup bijvoorbeeld.

De eerste kipnugget zag het licht in 1963, in een donkere kelder van een Amerikaans universiteitsgebouw. Een jonge wetenschappelijke medewerker (later professor), Robert C. Baker genaamd, werkte hier met een team aan het bedenken van kipproducten. Het doel was om worstelende kippenboeren te helpen meer kip te verkopen, en bovendien meer geld per kip te verdienen. Na jaren ploeteren lukte het om gemalen kip zonder velletje erom bij elkaar te houden en een knapperig korstje te ontwikkelen dat goed bleef zitten. De chicken crispy was geboren.

Dik tien jaar later was Amerika in de ban van de hart- en vaatziekten. Cholesterol kreeg de schuld, en de Amerikaanse Hartstichting raadde mensen aan minder rund- en varkensvlees en meer kip te eten. Amerika luisterde, en fastfoodgigant McDonald’s zag zijn hamburgerverkoop kelderen. Met de handen in het haar ontwikkelden ze in 1963 de McNugget. De snack sloeg in als een bom. Binnen een halfjaar had McDonald’s een fabriek die niets dan nuggets maakte, en een speciaal kippenras voor het vlees, Mr. McDonald genaamd.

Wist je dat...

Robert Baker was meer dan de uitvinder van de nugget. Hij is ook de bedenker van o.a. de kipknakworst, kipgehakt en Amerikaans turkey ham (kalkoenvleeswaar).

Bereiding chicken nuggets

Voor de oorspronkelijke chicken nugget wordt gemalen kippenvlees met zout en azijn vermengd om er overtollig vocht uit te trekken. Het mengsel wordt gebonden met melkpoeder en gemalen graan om het bij elkaar te houden en omwenteld met een jasje van cornflakekruim en ei. Het invriesproces komt nauw en verloopt in twee stadia om te voorkomen dat het kruimlaagje er door de grote temperatuurverschillen (diepvries versus frituurpan) vanaf valt.

Veel chefs en thuiskoks maken verse kipnuggets, van stukjes gepaneerde kipfilet, gebakken in de pan of oven.

How to eat

Doop ze met je vingers in een van de bijbehorende sausjes en happen maar.

Erbij

In fastfoodrestaurants krijg je vaak french fries (dunne frietjes) bij je chicken nuggets. Mac and cheese is populair onder Amerikaanse moms – dit zou wat gezonder zijn, al zullen we in Nederland nog steeds een groente missen.

Probeer ook eens

Hou je van gepaneerde gerechten? Dan zijn tempura, tonkatsu en pakora misschien wel wat voor jou.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Chicken nugget bij jou in de buurt?

Voer je postcode in