Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Mac and cheese

mac and cheese
mac and cheese

Mac and cheese

Mac and cheese is is Amerika’s favoriete comfort food: een vullend, romig hoofdgerecht, bestaande uit al dente macaroni, die met een subtiele kaassaus in de oven wordt gebakken. Het gerecht doet veel Amerikanen met nostalgie terugdenken aan de familiemaaltijden uit hun kindertijd.

Wat is mac and cheese?

Amerikaanse mac and cheese (spreek uit: ‘mek end tsjiez’) is de afkorting voor ‘macaroni and cheese’, een vullend, romig hoofdgerecht. Het bestaat uit al dente gekookte macaroni die met een subtiele kaassaus (cheese) in de oven wordt gebakken. Het gerecht is Amerika’s favoriete comfort food (troosteten) en doet veel Amerikanen met nostalgie terugdenken aan familiemaaltijden van vroeger.

De precieze geschiedenis van het gerecht is onduidelijk, maar de kans dat er al sinds jaar en dag kaas door pasta wordt geroerd is groot. De eerste geschreven verwijzingen naar pasta komen uit dertiende-eeuws Italië; terwijl de consumptie van kaas al in de Romeinse tijd over heel Europa verspreid was geraakt. Sinds de negentiende eeuw is het gerecht in zowel Engeland als in de Zwitserse Alpen geliefd (tegenwoordig bestel je het daar onder de naam Älplermagronen of ‘macaroni du chalet’).

Dat de hele wereld het als een typisch Amerikaans gerecht ziet, hebben we te danken aan voedselgigant Kraft. Het bedrijf bracht in 1937 hun pakjes-en-zakjesversie ‘macaroni & cheese dinner’ op de markt. In een tijd dat iedereen de broekriem moest aanhalen, zorgde het zwaar bewerkte product ervoor dat je je gezin voor negentien dollarcent kon voeden. In het eerste jaar alleen al verkocht Kraft acht miljoen dozen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het product (net als donuts trouwens) aan Amerikaanse soldaten gevoerd om gevoelens van heimwee tegen te gaan. In de naoorlogse jaren werd het Kraftdiner, zoals het gerecht ook wel genoemd werd, nog bekender: met een enkele voedselbon kon je maar liefst twee pakken kopen. Tegenwoordig gaan er 350 miljoen pakken per jaar over de toonbank.

Niet alleen de Kraftversie is populair. Er zijn in de tussenliggende decennia talloze versies van het gerecht bedacht. Het is opgepikt door topchefs die er bijvoorbeeld kreeft in stopten, of een mix van bijzondere kazen. Er zijn mac and cheese pizza’s bedacht, Thaise rode curry mac and cheese, en zelfs gluten- en lactosevrije varianten.

Bereiding mac and cheese

Macaroni wordt beetgaar gekookt in gezouten water. Van bloem, boter en melk wordt een witte melksaus gemaakt, die met geraspte kaas en eventuele smaakmakers – mosterd, nootmuskaat – wordt vermengd. Saus en pasta worden door elkaar geschept en kort in de oven gebakken, tot de bovenkant goudbruin is.

Erbij

Het menu van restaurant S’mac in New York, waar niets dan mac and cheese wordt geserveerd, raadt een groene salade aan als bijgerecht.

How to eat

Geloof het of niet, er is daadwerkelijk onderzoek naar gedaan: 71% van de Amerikanen eet hun mac and cheese met een vork.

Probeer ook eens

Als de romigheid van dit gerecht je aanspreekt, dan eet je waarschijnlijk ook graag spaghetti carbonara.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Mac and cheese bij jou in de buurt?

Voer je postcode in