Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Tonkatsu

Tonkatsu
Tonkatsu

Tonkatsu

Tonkatsu is een lapje varkensfilet in een knapperig jasje van broodkruim uit de frituur. Het woord betekent letterlijk varken (ton) schnitzel (katsu, een afkorting van katsuretu). Het vlees wordt gepaneerd met panko, Japans broodkruim, dat grover is dan ons paneermeel.

Wat is tonkatsu?

Tonkatsu (spreek uit ‘ton-kat-suh’) is een lapje varkensfilet in een knapperig jasje van broodkruim uit de frituur. Het woord betekent letterlijk varken (ton) schnitzel (katsu, een afkorting van katsuretu). Het vlees wordt gepaneerd met panko, Japans broodkruim, dat gemaakt wordt van wittebrood zonder de korstjes en grover is dan gewoon paneermeel. Hierdoor wordt er minder vet opgenomen en wordt het jasje extra luchtig en knapperig.

Aan het eind van de negentiende eeuw at men dit gerecht vooral met rundvlees. Het werd destijds gezien als een nieuwerwets, op het westen geïnspireerd gerecht, een yoshoku. Een restaurant in Tokyo introduceerde in 1899 de varkensvleesvariant die inmiddels overal wordt geserveerd.

Tonkatsu wordt ook gebruikt als basis van andere gerechten, zoals katsu kare: tonkatsu geserveerd met een currysaus en rijst, katsudon: een kom rijst met daarop gebakken ui, tonkatsu en ei, of katsusando: een boterham met tonkatsu. Naast de tonkatsu is ook de torikatsu, oftewel de kipschnitzel, een geliefd gerecht in Japan.

East vs. West

You say tonkatsu, I say… schnitzel! Het gerecht tonkatsu is natuurlijk gewoon een schnitzel, maar dan op zijn Japans. Perfect voor wanneer je best oosters wilt doen, maar even geen zin hebt in onbekende smaken. Dankzij het sausje waan je je toch in Aziatische sferen.

Wist je dat...

Er zijn zo ongeveer evenveel Japanse sauzen als er Japanse gerechten zijn. Net als bijvoorbeeld okonomiyaki, teriyaki en yakisoba, heeft ook het gerecht tonkatsu zijn eigen saus. De saus is kant en klaar in de Japanse supermarkt, maar is ook makkelijk zelf te maken met ketchup (ja, echt), worcestersaus, oestersaus en suiker.

Bereiding van tonkatsu

Een lapje varkensfilet wordt eerst mals geslagen met een vleesklopper, dan met zout en peper bestrooid. Om het vlees te paneren, wordt het eerst bedekt met een dun laagje bloem, dan met losgeklopt ei en vervolgens een flinke laag panko broodkruim. De schnitzel wordt in frituurolie mooi bruin en knapperig gebakken.

Voor het serveren wordt de tonkatsu in repen gesneden en bedruppeld met tonkatsusaus.

How to eat

Tonkatsu wordt meestal met een salade van rauwe, geschaafde kool geserveerd. Je eet de tonkatsu met eetstokjes.

Erbij

Met een kommetje gestoomde rijst en een kommetje miso soep erbij, heb je een volwaardige maaltijd te pakken.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Tonkatsu bij jou in de buurt?

Voer je postcode in