Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Pulled pork

pulled pork
pulled pork

Pulled pork

Pulled pork is een barbecuegerecht afkomstig uit de zuidelijke Amerikaanse staten bestaande uit varkensvlees, ingewreven met een rub, slow gegaard en gerookt boven een houtvuur en met de hand uit elkaar getrokken (pulled). Het wordt op een broodje geserveerd, met saus en slaw.

Wat is pulled pork?

Pulled pork (spreek uit: ‘poeld pork’) is een barbecuegerecht afkomstig uit de zuidelijke Amerikaanse staten. Een groot stuk varkensvlees, liefst het bovenste deel van de schouder (de zogenaamde Boston butt), wordt ingewreven met een rub en vervolgens slow gegaard en gerookt boven een houtvuur. Soms wordt zelfs een heel varken gegaard in een pit (kuil), en tot pulled pork verwerkt. Je hebt dan meteen genoeg voor de hele buurt.

Het gare varkensvlees (pork) wordt met de hand uit elkaar getrokken (pulled) en geserveerd met een saus op basis van azijn. Soms krijg je het verrukkelijk malse vlees op een broodje met coleslaw, soms eenvoudigweg op een hoopje op je bord.

De geschiedenis van pulled pork is onlosmakelijk verbonden met die van de barbecue. De inheemse Caribische bevolking gaarde al vlees boven een open vuur – Spaanse kolonisten noemden dit kookproces barbecoa. In de eeuwen die volgden, werd iedere Amerikaan barbecuefan, van arme immigranten tot rijke presidenten (George Washington schreef zelfs over barbecueën in zijn dagboeken).

Tegen de negentiende eeuw was de BBQ een specialiteit van de zuidelijke staten van de VS geworden en allemaal serveerden ze hun eigen variant pulled pork. Begin twintigste eeuw trokken veel arme Afro-Amerikanen, met barbecuerecepten en al, uit de zuidelijke staten naar het noorden en tegen 1950 had elke Amerikaanse stad zijn eigen barbecuetentjes.

Sinds ongeveer 2008 is er een wereldwijde revival van de barbecue gaande, met pulled pork als het paradepaardje. Je kunt geen festival, foodtruck of fastfoodrestaurant meer inlopen zonder het gerecht tegen te komen. Er is pulledporkpizza, pulledporkchips en pulledporksoep; er bestaan zelfs vegetarische pulledporkburgers. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er wordt een pulledporkversie van gemaakt.

Bereiding pulled pork

Een varkensschouder wordt ingewreven met een rub waarin bijvoorbeeld paprika, chilipoeder, komijn, koriander, cayennepeper, mosterdpoeder, knoflookpoeder, suiker, zout en peper kunnen zitten. Dit mag een uurtje intrekken. Vervolgens wordt het vlees langzaam gegaard op het koele deel van een barbecue; dit kan 6 uur duren, maar ook 14 uur. (Pulled pork kan tevens in een conventionele oven worden klaargemaakt, al loop je dan de typische rooksmaak mis.) Zodra het vlees van de botten afvalt is het gaar, en kan het uit elkaar worden getrokken.

Erbij

Pulled pork wordt op authentieke wijze geserveerd op een zacht wit broodje, met een zurige saus op azijnbasis eroverheen gedruppeld, en (cole)slaw oftewel koolsla. De pulledporksaus verschilt per regio. In Alabama is het white sauce (witte saus; met mayo), South Carolina mosterdsaus en in Memphis gaat er zoete molasse doorheen.

How to eat

Pulled pork is ook lekker in hartige taart en op Italiaanse pizza. Je kunt het zelfs in een Chinese loempia rollen of over een Hollandse stamppot verdelen.

Probeer ook eens

Pulled pork past perfect in de Mexicaanse keuken. Gebruik het als vulling in foodwiki/mexico/taco/”>taco’s, burrito’s of tamales. Het gerecht carnitas is de Mexicaanse versie van pulled pork.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Pulled pork bij jou in de buurt?

Voer je postcode in