Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Clafoutis

Clafoutis
clafoutis

Clafoutis

Clafoutis is een gebakken nagerecht uit de Franse keuken, bestaande uit zwarte kersen die zweven in een puddingachtig deeg gemaakt van bloem, eieren, melk en suiker. Het machtige gerecht wordt gebakken in de oven en lauwwarm opgediend.

Wat is clafoutis?

Een nagerecht bestaande uit zwarte kersen die zweven in een puddingachtig deeg, gebakken in de oven, dat is Franse clafoutis (spreek uit: ‘clah-foe-TIE’). Het deeg is dik en bestaat uit bloem, eieren, melk en suiker.

Een clafoutis gemaakt met ander fruit dan kersen is geen clafoutis, maar een flaugnarde. (Aardbeien, peren, appels, pruimen, ze smaken allemaal lekker overgoten met clafoutisdeeg, zo lang je het maar geen clafoutis meer noemt. Om over hartige clafoutis nog maar te zwijgen…)

Het gerecht komt oorspronkelijk afkomstig uit Limousin, een landelijke streek die tegenwoordig deel uitmaakt van de regio Nouvelle-Aquitaine en bekend staat om zijn runderen, eikenbomen en porselein. En om zijn clafoutis, dus.

De naam is afkomstig uit het Occitaanse dialect: ‘claufir’ betekent ‘vullen’, wat toepasselijk is want het gerecht is inderdaad behoorlijk vullend. Het duikt voor het eerst op in de culinaire geschiedenisboekjes in het midden van de negentiende eeuw.

Wist je dat...

De Limousiners (ja, inderdaad, er is ook een link tussen de streek en de auto) nemen hun clafoutis serieus. Toen de Franse versie van de Van Dale, uitgebracht door de Académie française, het gerecht in de jaren 1960 omschreef als une sorte de flan aux fruits oftewel ‘een soort fruitflan’, kwamen de Limousiners in opstand en kregen het voor elkaar de definitie te laten veranderen in ‘een zwartekersencake’.

Bereiding clafoutis

Een echte clafoutis wordt door puristen nog altijd volgens de strenge regels van toen gemaakt: hele kersen moeten erin, met pit en al (maar zonder steeltjes) want de pit zou extra smaak toevoegen aan het geheel. Toch zijn er genoeg chefs die de pitten er alvast uithalen, wat het eten wel een stuk relaxter maakt. De kersen worden soms even gemacereerd in suiker of een likeurtje, voordat ze in en beboterde taartvorm gaan. Ze worden overgoten door een deeg geklopt van bloem, eieren, melk en suiker (soms ook wat boter) en het geheel wordt gebakken in de oven. Het eindresultaat varieert afhankelijk van de gekozen verhoudingen in het deeg, van luchtig en cakeachtig tot vast en puddingachtig.

How to eat

Bestuif het gerecht met poedersuiker (voor de mooi) of wat rietsuiker (voor het knappertje) en eet het het liefst lauwwarm.

Probeer ook eens

Dol op gebakken fruitdesserts? Probeer eens Amerikaans bananenbrood of Surinaamse baka bana.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Clafoutis bij jou in de buurt?

Voer je postcode in