Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Zaalouk

Zaalouk
Zaalouk

Zaalouk

Marokkaanse zaalouk is een warm, kruidig gerechtje op basis van (meestal) gerookte en gepureerde aubergine. Het romige vruchtvlees wordt vermengd met tomaat, komijn, paprika en olijfolie en gegeten als een dip of bijgerecht, vaak met platbrood. Het gerecht is ook in de andere Maghreb-landen geliefd.

Wat is zaalouk?

Marokkaanse zaalouk (je spreekt het uit zoals het er staat) is een warm, kruidig, romig gerechtje op basis van (meestal) aubergine, al dan niet gerookt. Het gegaarde, gepureerde vruchtvlees wordt vermengd met tomaat, komijn, paprika en olijfolie en gegeten als een dip of bijgerecht. Het gerecht is niet alleen in Marokko maar ook in de andere Maghreb-landen geliefd.

Zaalouk betekent ‘puree’ of ‘iets zachts’ in het Arabisch. Naast zaalouk van aubergine bestaan er ook varianten op basis van andere groenten, zoals:
zaalouk alfilfil – met paprika
zaalouk alqarnabit – met bloemkool
zaalouk alkusa – met courgette
zaalouk aljuzur – met wortel

In het land zelf noemt men zaalouk vaak een salade. Dat klinkt niet voor iedereen even logisch – het woord salade wordt vaak geassocieerd met koude gerechten, rauwe ingrediënten en vooral, sla. Toch zie je ze veel in de Arabische keuken, deze romige salades die je eerder eet als dip of smeersel. Bekende voorbeelden zijn baba ghanoush en hummus uit de Levant, taramasalata uit Griekenland en moutabal uit Syrië.

Wist je dat?

Soms bevat zaalouk ook zwarte olijven. In Fez voegt men graag geroosterde paprika toe aan de aubergine.

Bereiding

De precieze receptuur verschilt van familie tot familie en van generatie tot generatie. Voor een rokerige zaalouk worden de aubergines eerst gegrild, op een metalen plaatje bijvoorbeeld, of in de oven, tot ze rondom zwartgeblakerd zijn. Terwijl de aubergines afkoelen wordt het geraspte of fijngesneden vruchtvlees van tomaten gebakken met olijfolie, flink wat knoflook, chilipoeder, komijnpoeder, zout en verse peterselie of koriander. Deze kruidige tomatensaus mag even indikken. De ontvelde gerookte aubergines worden gehakt en mogen een kwartiertje meebakken met het tomatenmengsel. Als laatste gaat er wat azijn doorheen.

How to eat

Zaalouk eet je het liefst op kamertemperatuur – lauwwarm dus, dan komen de smaken het beste tot hun recht.

Erbij

Zaalouk wordt eigenlijk altijd geserveerd met (plat)brood, khobz bijvoorbeeld. Het kan een ontbijtje zijn, een voorgerechtje maar ook als onderdeel van het hoofdgerecht op tafel komen, bijvoorbeeld met tagine, gehaktballetjes of kebab

Probeer ook eens

Bij gebrek aan authentiek Marokkaans brood, smaakt dit gerecht ook heerlijk met Turks brood of zelfs Franse baguette.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Zaalouk bij jou in de buurt?

Voer je postcode in