Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Hachee

Hachee
Hachee

Hachee

Hachee, ook wel draadjesvlees of stoofvlees genoemd, is een stoofgerecht van blokjes rundvlees en ui, die met onder andere laurier en kruidnagel als smaakmakers langzaam in bouillon gaar worden gestoofd. Hachee was in de twintigste eeuw een geliefde manier om restjes vlees op te maken.

Wat is hachee?

Hachee, ook wel draadjesvlees of stoofvlees genoemd, is een stoofgerecht van blokjes rundvlees en ui, die met onder andere laurier en kruidnagel als smaakmakers langzaam in bouillon gaar worden gestoofd. Hachee was in de twintigste eeuw een geliefde manier om restjes vlees op te maken; tegenwoordig koop je eenvoudigweg voorgesneden hacheevlees in de supermarkt.

Een Nederlands woordenboek uit 1739 beschrijft hachee als ‘gescherft vleesch, dat gestoofd is’. Gescherft betekent ‘gehakt’ oftewel in stukjes gesneden. Het oer-Hollandse gerecht gaat dus al een tijdje mee. Maar het ligt voordehand dat er al veel en veel langer vlees wordt gestoofd, zowel in Nederland als daarbuiten. Archeologen vermoeden dat de eerste stoofpotten al zo’n zevenduizend jaar geleden in Japan werden bereid; het Romeinse kookboek van Apicius bevat recepten voor lams- en visstoofpotjes en er zijn Middeleeuwse bewijzen van Franse ragouts.

Limburgs zoervleisj (zuurvlees) is een regionale variant op ‘gewone’ hachee. Wat er precies wel en niet in zuurvlees hoort, en op welke vlakken het verschilt van hachee, is niet altijd even duidelijk. Het ligt er maar aan wie je het vraagt. Zuurvlees werd eind negentiende, begin twintigste eeuw wel van (betaalbaarder) paardenvlees gemaakt, een gewoonte die sinds de jaren 1950 samen met de paardenslager zowat is uitgestorven. Soms wordt het vlees een nacht in azijn gemarineerd, al zijn er rasechte Limburgers die durven te beweren dat dit voor de smaak eigenlijk helemaal niet nodig is. Wel hoort er azijn in zuurvlees, evenals appelstroop, laurier, ui en rund- of paardenvlees. Ontbijtkoek mag, maar is geen moetje. En zo lijkt zuurvlees toch eigenlijk verdacht veel op gewone hachee.

Wist je dat...

In het zuiden van het land is het frietje zuurvlees een populaire keus bij de snackbar.

Bereiding

Blokjes rundvlees – stooflappen, riblappen – worden rondom bruin gebakken in boter. Uiringen worden (apart) in boter bruin gebakken. Ui en vlees worden met bouillon, suiker en/of stroop, laurier en kruidnagel urenlang gestoofd op het vuur of in de oven. Vaak gaat er ook nog azijn en ontbijtkoek doorheen. Als het vlees uit elkaar valt en de saus gebonden is (een maizenapapje wil daar nog weleens helpen), is het gerecht klaar.

Erbij

Hachee wordt vaak geserveerd met rode kool met appeltjes en gekookte aardappels.

Probeer ook eens

Er zijn oneindig veel stoofgerechten te vinden in de wereldkeuken. Wat dacht je van Franse boeuf bourguignon en bouillabaisse, Vietnamese bo kho, Mexicaanse chili con carne of Marokkaanse tagine?

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Hachee bij jou in de buurt?

Voer je postcode in