Ga direct naar:
Close

Keukens

Type gerechten

Menu
Zoeken

Boquerones

Boquerones

Boquerones

Boquerones is een Spaans tapasgerechtje bestaande uit rauwe ansjovisjes gemarineerd in azijn. De vis hoort kraakvers, lokaal gevangen en gefileerd te zijn. Boquerones worden ook wel witte ansjovis genoemd, verwijzend naar de kleur van het visvlees.

Wat zijn boquerones?

Boquerones (spreek uit: ‘bo-kee-ro-nez’) is een Spaans tapasgerechtje bestaande uit rauwe ansjovisjes gemarineerd in azijn. De vis hoort kraakvers, lokaal gevangen en gefileerd te zijn. Boquerones worden ook wel witte ansjovis genoemd, verwijzend naar de kleur van het visvlees.

Boquerones worden in heel Spanje gegeten, maar het gerecht komt van oorsprong uit Andalusië, in het zuiden van het land. Daar zwemmen voor de kust van de stad Malaga in de baai Rincon de la Victoria de smakelijkste ansjovissen, door de Spanjaarden passend Victoriano-ansjovissen genoemd. De ansjovis staat dan ook symbool voor de stad Malaga en de voetbalspelers van het plaatselijke team worden liefkozend boquerones (ansjovissen) genoemd.

Wist je dat...

Er zijn wel 144 soorten ansjovissen. De soort die wordt gebruikt om boquerones te maken, is de Europese ansjovis, engraulis encrasicolus.

Bereiding van boquerones

Eerst worden de vissen een voor een schoongemaakt, een priegelig en precies werkje gezien hun formaat. Daarna mag de vis in azijn – wittewijnazijn of, nog passender, sherryazijn –enkele uren tot een nacht marineren. De precieze tijd hangt af van de chef of de familie die het gerecht klaarmaakt. Het marineren of ‘garen’ in het zuur maakt het visvlees wit van kleur.

De azijn wordt afgegoten en de vis is klaar om te serveren, met wat zout, olijfolie, peterselie en plakjes rauwe knoflook.

Soms wordt de vis niet alleen onder de azijn, maar onder een mengsel van azijn en olie gezet. Soms zit de knoflook er al tijdens het marineren bij, soms pas bij het serveren. Je ziet, zelfs met een beperkt aantal ingrediënten zijn er vele variaties te bedenken.

How to eat

Je eet boquerones met een sneetje witbrood, liefst met een knapperige korst.

Erbij

Lekker met een glaasje vermout, een cerveza (bier) of een glas koude verdejo. Heb je grote trek, kies er dan een selectie andere tapas bij.

Probeer ook eens

In Japan is men meester in het serveren van rauwe vis. Op zijn allerpuurst krijg je sashimi en fugu, maar ook de meeste soorten sushi zijn met rauwe vis gemaakt.

Ontdek ook deze gerechten

Wie bezorgt Boquerones bij jou in de buurt?

Voer je postcode in